Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Honnan tudhatom, hogy a partnerem a legmegfelelőbb a számomra?

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

A jelenlegi cikkemben 15 kérdést fogok boncolgatni, amelyek lehetőséged adnak annak a rendkívül fontos válasznak a megtalálására, hogy érdemes-e megtartani a párkapcsolatunkat. A mostani cikk segítségével a belső ösztön szükségességével kíséreljük meg kideríteni, hogy vajon a legalkalmasabb partnerrel töltjük-e a napjainkat.

A döntéseink az életünk részei. Különböző időpontokban lehet, hogy választanunk kell másik nyaralási helyet, munkát, bébiszittert vagy éppen lakóhelyet. Lehet, hogy a legfontosabb döntésünk éppen a partnerünk kiválasztása.

Miért fontos a jó kapcsolat?

A kapcsolatok nagyon fontosak. Összefüggésben vannak az egészségünkkel, a stresszreakciókkal és még azzal is, hogy miként látjuk a világot. 

De hogyan lehet meghatározni, hogy a jelenlegi romantikus partnerünk a legjobb a számunkra? Nehéz megállapítani, hogy vajon mely tényezők számítanak igazán, melyeket nem szabad túlértékelni, vagy éppen melyeket a legjobb figyelmen kívül hagyni.

Az ilyen jellegű kérdések sokféle összefüggésben merülhetnek fel. Vegyünk egy példát, aminek a kapcsolatokhoz látszólag semmi köze: annak meghatározása, hogy vajon egy futball játékos megkapja-e az Aranylabdát? 

A feladat elvégzéséhez tucatnyi és tucatnyi jó futballistát kell megvizsgálni, amelyek mindegyike különféle kiemelkedő tulajdonsággal rendelkezik, de végül meg kell határozni, hogy melyikük lesz a legalkalmasabb a címre.

Egyetlen jelölt sem lesz mindenben teljesen tökéletes - csakúgy, mint egy jó kapcsolati partner sem.

Mik lehetnek tehát az a szempontok, ami alapján valakit egyáltalán az Aranylabdára jelölnek, hogy aztán végül megkapja azt a díjat, ami a futballban az egyik legnagyobb elismerés?

A szigorú statisztikákat az ösztön mindig kiegészíti

Két szempont kiemelt fontosságú: az adatok és a belső ösztön. Egy olyan sportban, mint a foci, rengeteg statisztika mellett az adat-alapú megközelítésnek van értelme. 

De ahhoz, hogy egy játékos valóban érdemes lehet-e az Aranylabdára, a számok nem feltétlenül elegendőek. Van egy olyan összetevője is, hogy vajon érezzük-e azt a zsigereinkben, hogy "...igen, ez a srác megérdemli az Aranylabdát... "

Malcolm Gladwell híres megfigyelése az Ösztönösen című könyvében az, hogy a hirtelen ítéleteink meglepően pontosak lehetnek. 

A belső ösztönben megbízni azonban nem mindig vezethet jóra. De a megérzés fontos eleme a döntéseknek, különösen a társadalmi döntéseknek. Az emberek nyilvánvalóan hallgatnak az ösztöneikre a különféle helyzetekben, például úgy döntenek, hogy melyik munkát vállalják és kivel kellene randevúzni. 

A saját érzéseink iránti bizalomra néha szükség van, mivel a szakértői információkhoz (adatokhoz) nehezen férhetünk hozzá - a közzétett kutatási cikkeket gyakran nem teszik közzé, vagy nem éppen közérthetőek.

És természetesen a tudomány és a statisztika természete az, hogy arra összpontosítson, ami a legjellemzőbb a nagy számokat illetően, és nem pedig arra, ami a legmegfelelőbb lenne az egyén számára.

A szakértők szintén nem tökéletesek és az új kutatások azt mutatják, hogy az embereknek tudomásuk van arról, mikor értékeljék a szakértőkkel szembeni véleményeket. Valójában egyes szakértők maguk is elismerik az intuíciót.

Egy tanulmány kimutatta, hogy a házassági tanácsadók gyakran használják az intuícióikat és értékes eszköznek tekintik a munkájuk során és nem csupán kutatási statisztikákra támaszkodnak.

Megérdemli-e vajon a Hírességek Csarnokát? A Keltner-lista

Kicsit nyargaljunk át most a fociról a baseballra. Ígérem, hamarosan visszajutunk a párkapcsolatokhoz, de most egy kicsit legyen a baseballé és a statisztikáé a főszerep.

Az ösztön fontosságának értékeléséhez, a híres baseball statisztikus, Bill James elkészítette az un. “Keltner listát”. A listát úgy szerkesztették meg, hogy segítsen felmérni, hogy vajon egy játékos megérdemli-e a helyét a Hírességek Csarnokában?

Annak ellenére, hogy James statisztikus, a Keltner-lista szándékosan nem tudományos alapokon nyugszik Egy 15 kérdésből álló gyűjtemény, amelyre bárki gyorsan válaszolhat annak érdekében, hogy segítse a játékos érdemességét a Hírességek Csarnoka szempontjából.

Vissza a kapcsolatokhoz. Egy hasonló folyamat segít meghatározni, hogy jelenlegi romantikus partnere "érdemes-e a Hírességek Csarnokába"? . 

A Keltner-lista koncepciójának ihletésével összeállítottam egy 15 kérdésből álló listát, hogy kiemeljem, mi a legfontosabb. A Keltner-listához hasonlóan a kapcsolatok értékelésére irányuló megközelítésem szándékosan nem tudományos és empirikusan nem tesztelték (bár ez nem egy rossz ötlet a jövőbeli kutatásokhoz).

Figyelembe kell venni, hogy ez a lista nem arról szól, hogy segítséget nyújtson a legjobb Tinderes randi kiválasztására, vagy egy összejövetelre, vagy pedig egy rövid távú szórakozásra. A kérdések arra összpontosítanak. hogy mi számít komolynak, hosszú távúnak, elkötelezettnek és fenntartható kapcsolatnak.

Ahhoz, hogy haszna legyen ebből a gyakorlatból, őszintének kell lennie!

A Keltner-lista kapcsolatokhoz

Fontolja meg az egyes kérdéseket és válaszoljon őszintén egyszerű igen vagy nem válaszokkal:

 1. Jobb emberré teszi önt a párja és ön is ugyanezt teszi vele? 
 2. Ön és partnere egyaránt szívesen megosztják egymással érzéseiket, megbíznak egymásban, közel állnak egymáshoz és képesek kezelni azt a félelmet, hogy a másik személy elhagyja?
 3. Ön és partnere elfogadják egymást, úgy ahogy van, vagy megpróbálják megváltoztatni egymást?
 4. Ha nézeteltérések merülnek fel, ön és partnere tiszteletteljesen kommunikálnak megvetés és negativitás nélkül?
 5. Ön és partnere megosztják a döntéshozatalt, a hatalmat és a befolyást a kapcsolatban?
 6. A partnere a legjobb barátja és fordítva?
 7. Ön és partnere inkább a “mi” és "nekünk” kifejezéseket használják, mint hogy a “te” és “én”.
 8. Megbíznak-e egymásban annyira, hogy a közösségi médiában és a bankszámlákhoz használt jelszavakat megosztják egymással? 
 9. Önnek és a partnerének úgy van jó véleménye egymásról, hogy közben nem idealizálják a másikat?
 10. Az ön és a partnere közeli barátai úgy gondolják, hogy az önök kapcsolata kiállja az idő próbáját?
 11. Mentes az önök kapcsolata megcsalástól, féltékenységtől vagy túlkontrolláló viselkedéstől? 
 12. Ön és partnere ugyanazokat az értékeket képviselik, amikor politikáról, vallásról, a házasság fontosságáról, a gyermek vállalásáról (vagy nem) van szó?
 13. Ön és partnere hajlandó feláldozni saját igényeit, vágyait és céljait a másik érdekében?
 14. Ön és partnere egyaránt szeretetre méltó és érzelmileg stabil személyiséggel rendelkeznek? 
 15. Ön és partnere szexuálisan kompatibilisek? 

Ezen a ponton kísértés lehet, hogy az ön válaszai vajon megegyeznek-e a partnere válaszaival.

Ne feledje, hogy nem a minél magasabb pontszám a lényeg, hanem az, hogy értékelje a kapcsolatát, és ha van benne hiba bizonyos területen, akkor azzal legalább legyen(ek) tisztában.

Ennek ellenére a legjobb válasz minden kérdésre a gyors, biztos és minősítés nélküli “igen”.

Vannak még vajon más kérdések is, amiket felthetnénk? Biztosan. Több kérdés? Nem kétséges, de Bill James ragaszkodott a 15 kérdéses Keltner-listájához, így én is megtettem.

A kapcsolatokra, mint például a Hírességek Csarnokának kiválasztására nincsen könnyű válasz és nincsen garancia arra, hogy mit tartogat a jövő. Olyan mint egy határozott pontozási rendszer, ahol a partner a 15-ből legalább 12 pontot teljesít.

Fontoljuk meg a listára adott válaszokat további adatpontok szerint, amelyek új betekintést nyújtanak. Ne álljunk meg itt. Amikor fontos döntéseket hozunk - például azt, hogy kivel fogja élni élete hátralevő részét - gyűjtsünk minél több adatot.

Konzultáljunk akár pszichológussal, vagy párkapcsolati tanácsadóval, magunkkal és ahogy ezt a 10. kérdés sugallja, barátainkkal is. Mind az eszünk és a szívünk felhasználásával egyaránt meghozhatjuk a legjobb döntést, hogy vajon a romantikus partnerünk részese-e a Hírességek Csarnokának.

via Psypost