Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Homoszexuális viselkedés az állatvilágban - IV. rész

Scholtz Emília képe
Ellenőrzött szakember

Az amerikai nőstény bölények homoszexuális viselkedése vajon milyen előnyökkel jár? Mi az az intraszexuális versengés?

A nőstény bölények homoszexuális viselkedése abban merül ki, hogy utánozzák a hímek párzási mozdulatait, és ezzel dominálják le az alattuk lévő másik nőstényt. Amikor valódi utódnemzésre kerül sor hím és nőstény között, akkor a ledominált nőstények háttérbe kerülnek a dominánsakkal szemben, azaz a homoszexuális viselkedést mutató nőstény bölények kerülnek előtérbe a hierarchia szerint, így ők párosodhatnak először, vagy kizárólagosan a hím bikákkal. Így biológiai előnyhöz jutnak a homoszexuális viselkedést kezdeményező nőstény bölények (Vervaecke, & Roden, 2006).

Hasonló előnyöket élveznek bizonyos fajta legyek is, azzal a különbséggel, hogy ott a hímek mutatnak homoszexuális viselkedési módot. Azok a hímek, akik azonos nemű társaikra rárepülve párzást mímelnek, megtévesztik a nőstény legyeket, mivel azok azt hiszik, hogy az alul lévő egyed nőstény, és csak a felül lévőkhöz közelednek. A párzást utánzó, felül lévő hímek pedig gyorsan odarepülnek és megtermékenyítik a nőstényt, így előzve meg azokat a hím társaikat, akikre előzőleg rátelepedtek párzást mímelve. Így tehát a homoszexuális magatartást mutató hím legyek genetikai előnyt élveznek (Preston-Mafham, 2006).

Más rovaroknál is megfigyelhető hasonló magatartás, de sokuknál csak akkor, ha a közelben nem található ellentétes nemű egyed. A szitakötőknél például börtönhatás figyelhető meg, amikor ugyanis elzárják a nőstényeket, csak akkor alakul ki az azonos nemek preferenciája, azonban ez úgymond semmilyen genetikai előnnyel nem jár (Van Gossum, De Bruyn, & Stoks, 2005).

 

De mi a helyzet a madarakkal? Hogyan függ össze a homoszexualitás az utódneveléssel? És amúgy is - Hogyan kapcsolódik az állatvilág az emberi viselkedéshez?

 

Hamarosan folytatás - befejező rész!

 

Preston-Mafham, K. (2006). Post-mounting courtship and the neutralizing of male competitors through „homosexual” mountings int he fly Hydromyza livens F. (Diptera: Scatophagidae). Journal of Natural History, 40, 101-105. In Bailey, N.W., & Zuk, M. (2009). Same-sex sexual behavior and evolution. Trends in Ecology and Evolution, 24(8), 439-446.

Van Gossum, H., De Bruyn, L., & Stoks, R. (2005). Reversible switches between male-male and male-female mating behaviour by male damselflies. Biology Letters, 1, 268-270. In Bailey, N.W., & Zuk, M. (2009). Same-sex sexual behavior and evolution. Trends in Ecology and Evolution, 24(8), 439-446.

Vervaecke, H., & Roden, C. (2006). Going with the herd: same-sex interaction and competition in American Bison. In V. Sommer & P.L., Vasey (Eds.), Homosexual Behavior in Animals (pp. 131-153). UK: Cambridge University Press. In Bailey, N.W., & Zuk, M. (2009). Same-sex sexual behavior and evolution. Trends in Ecology and Evolution, 24(8), 439-446.