Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Homofób társadalom – heterofil melegek?

Somsák Zsuzsa képe
Ellenőrzött szakember

A sokak által kedvelt amerikai sitcom, a Modern Family három család mindennapi életét mutatja be. A három család egyikét egy meleg pár és örökbefogadott vietnami kislányuk alkotja. Az egyik rész „konfliktusa”, hogy az óvodás kislány a családi identitás hangsúlyozása végett, azt hangoztatja, hogy meleg. Az apukák egyike erre úgy reagál, hogy „semmi baj, csak össze vagy zavarodva”, „majd elmúlik, ez csak átmeneti állapot”. Vagyis egyértelműen a többségi társadalom homofób elképzeléseit jeleníti meg abban a formában, hogy a heteroszexualitás a normális állapot, homoszexuálissá pedig válik valaki, azaz egy abnormális állapotba kerül.

 Kísértetiesen emlékeztet ez a jelenet az amerikai szociológus házaspár Kenneth és Mamie Clark 40-es években végrehajtott vizsgálatára, amikor fekete gyerekeket kértek meg, hogy válasszanak a fehér és a fekete baba közül, melyikkel játszanának szívesebben. A gyerekek többsége, 63%-a a fehér babát választotta, mert az „szebb” vagy „aranyosabb” volt. 44%-uk mondta azt, hogy a fehér baba jobban hasonlít hozzá. A kísérlet tanulsága anno az volt, hogy a gyerekek már nagyon korán magukévá teszik a társadalom prekoncepcióit.

Az előbbi kísérlet eredményeiből kiindulva a Társadalom és Környezet Egyesülettel azt gondoltuk, hogy a magyar társadalom szintjén hatványozottan is érvényes lehet a melegek negatív önértékelése. Bár elmondható, hogy a társadalmak többsége általában egyre inkább elfogadóvá válik a szexuális kisebbségekkel kapcsolatban, a melegek házassága és gyermekvállalása a legtöbb országban heves vitákat eredményez. Azt látjuk, hogy Magyarországon még ezeknek a vitáknak a megjelenése sem időszerű, sőt a homofóbia adott esetben állami szinten is megjelenik. A homoszexuális identitás az egyének társadalmi előbbre jutását és az egyén beilleszkedését veszélyeztetheti. Ez azt jelenti, hogy a társadalom az egyén különbözőséghez való jogát utasítja el, mintegy társadalmi tüneteként értelmezhető.

Az egyén szintjén ez azt jelentheti, hogy akaratlanul is homofób attitűdöket fogadhat el érvényesnek a társadalmi szocializációja során, hiszen mind a családban, mind a közvetlen közösségében is jó eséllyel homofób értékeket internalizál. Ez a homoszexuális identitású egyénekre ugyanúgy igaz állítás, mint a heteroszexuálisokra, ami a későbbiekben indokolatlan mértékben terhelheti a homoszexuális párkapcsolatokat.

Kutatások általánosságban pozitív képet festenek a meleg és leszbikus párokról és az eredmények azt mutatják, hogy a homoszexuális párkapcsolatok sokkal jobban hasonlítanak a heteroszexuális kapcsolatokra, mint amennyire eltérnek tőlük. Funkcionalitásukat tekintve az egyén és közösség számára is ugyanolyan megtartó erővel bírnak a meleg családok, mint a heteroszexuálisok. Ilyen szempontból megkérdőjelezhetővé válik a heteroszexuális család preferált normája, mint egyedüli családi konstelláció. Amennyiben a homoszexuális párkapcsolatokat valid szociális egységként kezeljük, úgy fontos ezeknek a családoknak az erősítése, amelyek kis közösségek erősítésének egyik alapja lehet. Ezért, bár a témafelvetés elsőre meglepő lehet, mégsem elhanyagolható problémáról van szó.