Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogyan válasszon megfelelő szakembert...

Votisky Petra képe
Ellenőrzött szakember

.....hogy ne dobja ki a pénzét az ablakon!

Életünk során számtalan alkalommal szembesülünk azzal a feladattal, hogy egy jó szakembert kell keresnünk a problémánk megoldásához. Lehet ez a szakember pszichológus, nyelvtanár, ügyvéd, orvos, adószakértő, tanácsadó, coach, ingatlantanácsadó vagy akár bébiszitter a gyerekeink mellé.

Én személy szerint már sok pénzt, időt és energiát dobtam ki az ablakon azért, mert nem választottam elég körültekintően. Több ismerősöm is volt, aki egy rosszul megválasztott könyvelő vagy ügyvéd miatt került nehéz helyzetbe.

Vannak olyan helyzetek az életünkben, amikor valamilyen szinten fejest ugrunk a bizonytalanba. Nem mindegy azonban, hogy mekkora ez a bizonytalanság. Jó szakemberek, szakértők segítségével sok időt, energiát, pénzt és bosszúságot megspórolhatunk. Ha pedig a testi vagy lelki egészségünkről van szól, akkor elengedhetetlenül fontos, hogy minél hamarabb megtaláljuk a számunkra megfelelő szakembert. Ez nem feltétlenül ugyanaz mindenki számára.

Abban szeretnék most segíteni, hogy milyen szempontokat vegyen figyelembe, amikor szakembert, szakértőt választ, hogy a belefektetett ideje és pénze megtérüljön. Ezek általános szempontok, amelyeket felsorolok, a nyelvtanártól, az ügyvéden át, a pszichológusig mindenféle szakértőre alkalmazható. A pszichológiai támogatás sajátosságai miatt a pszichológusra, coachra vonatkozó különleges szempontokat természetesen kiemelem.

Az alábbi csekklistában összefoglaltam azokat a lépéseket, amelyeket érdemes megtenni, ha minőségi és Önnek megfelelő szolgáltatást szeretne kapni.

1. A szakemberek felkutatása:

 • Olyan ismerősei, kollégái tanácsát kérje, akiknek a véleményében megbízik. Ha interneten keresgél, akkor is érdemes megbízható weboldalakon keresni. Pszichológuskeresés esetén ilyen lehet például a Pszichológuskereső vagy a különféle pszichológiai szakmai szervezetek weboldalai. Coachok esetén is a szakmai weboldalakat érdemes megnézni.  Ha nincs más, akkor marad a Google.
 • Érdemes több szakembert is feltenni a listára, de semmiképpen ne a mennyiségre, inkább a minőségre koncentráljon.
 • Az ismerős ajánlása a tapasztalatok szerint önmagában NEM elegendő.

2. A szakemberek hátterének ellenőrzése:

Mennyire hiteles, képzett, tapasztalt az adott szakember.

 • Utána lehet-e nézni: Van-e weboldala, LinkedIn vagy egyéb szakmai profilja? Olvasható-e tőle bármilyen szakmai anyag az interneten? Megtalálható-e a fényképe? Ha valaki nem ad magáról információt, nem adja az arcát ahhoz, amit csinál, az elgondolkodtató.
 • Van-e megfelelő képesítése, végzettsége, diplomája? Óvatosnak kell lenni, mert tele van olyan magukat szakértőnek mondó emberekkel az internet, akik nem igazán tudnak komoly képzettséget felmutatni, önmagukat nevezték ki szakértővé.
 • Kis számban, de vannak olyan szakértők is, akik nem rendelkeznek az adott területen diplomával, viszont sok éves tapasztalat áll mögöttük. Vannak azonban területek, ahol a végzettséggel nem rendelkező szakértőben semmiképpen nem érdemes megbízni. Ilyen például az orvos, pszichológus, coach, ügyvéd, adószakértő...
 • Nézzen utána, hogy vannak-e referenciái.

3. A szakértő hitelességének vizsgálata:

 • Nézze meg, hogy milyen szolgáltatásokat kínál az adott szakember. Ha mindenhez ért, akkor kezdjen el kételkedni. Olyan szakértő nincs, aki mindennek a szakértője. Az a biztos, ha van egy szűkebb terület, amihez nagyon ért. Az általam működtetett weboldalakon jogi vagy adózási kérdésekben mindig szakértőket szólaltatok meg, nem kezdek el tanácsokat adni olyan témákban, amihez nem értek. Sok információm van nekem is ezekről a témákról, de én nem jogi vagy pénzügyi szakértő vagyok, hanem képzett pszichológus és coach.
 • Mennyire van köze ahhoz a területhez, amin szolgáltatást kínál? Pl. Én nem mernék úgy külföldi élettel kapcsolatos tanácsadást, coachingot vállalni, hogy soha nem laktam külföldön, nem tudom, hogy miről van szó. Így nemcsak elképzelem a problémát, hanem én magam is megtapasztaltam a saját bőrömön. Természetesen nem kell, hogy a pszichológus vagy coach személyesen átéljen mindent, de az azért fontos, hogy legyen a páciensein, ügyfelein keresztül szerzett tapasztalata az adott területről, illetve szintén hitelessé teszi, ha hosszú időt, éveket töltött az adott terület megismerésével, kutatásával.
 • Milyen a weboldala? Áttekinthető-e? Érthető-e? Kiderül-e belőle szakmai hitvallása?
 • Ha nem online szolgáltatás, amit nyújt, akkor milyen az irodája, ahol azt ügyfeleket fogadja? Rendezett, szervezett, működőképes?

4. A szakértő megbízhatóságának ellenőrzése:

 • Itt is részben a referenciák nyújthatnak segítséget a dolog eldöntésében.
 • Amikor felveszi vele a kapcsolatot akár telefonon, akár e-mailen, akkor reagál-e és mikor?
 • Alaposan körbe járja-e a problémáját, vagy 2 perc beszélgetés után felajánl egy szolgáltatást? Ez utóbbi elég hiteltelenné teszi őt és kérdéses, hogy a jövőben mennyire várhat el tőle minőségi szolgáltatást. Ha most az elején felületes, akkor később is az lehet.

5. A puding próbája...:

Mielőtt hosszas, szerződéses kapcsolatba bonyolódik az adott szakemberrel, érdemes kipróbálni, hogy az illető (pszichológus, nyelvtanár, coach, adószakértő stb.) valóban Önnek való-e.

 • Tudnak-e együtt dolgozni? Az önök között lévő „kémia” megfelelő-e, vagyis kialakulhat-e egy működőképes kapcsolat?
 • A stílusa megfelelő-e az Ön számára?
 • Az Ön számára megfelelő színvonalú-e a szolgáltatás, amit nyújt?

Érdemes az adott szakembert egy kisebb feladattal kipróbálni. Pszichológus, coach esetén egy első alkalomban megállapodni és utána dönteni a továbbiakról. Én az ügyfeleimmel az első alkalom és után negyedik alkalom után is egyeztetek a további lépésekről, hiszen rendkívül fontosnak tartom, hogy lehetőség legyen a változtatásra, korrekcióra és arra is, hogy az ügyfelem azt mondja, hogy mégsem erre gondolt.

6. Mindez mennyiért? Milyen feltételekkel?

 • Ezt szándékosan tettem az utolsó helyre, mert ha csupán ár alapján döntünk vagy ez szerepel az első helyen, akkor legtöbbször anyagilag is rosszul járunk. Jó esetben csak feleslegesen adunk ki pénzt, rossz esetben, egy szakszerűtlen tanácsot megfogadva pénzben is mérhető veszteségeink keletkezhetnek.
 • Ne csak az árát nézze a szolgáltatásnak, hanem a feltételeit is. Mi az, ami az árban benne van és mi az, amiért esetleg külön kell majd fizetnie?
 • Gyakran kérdezik tőlem, hogy miért tér el a pszichológiai szolgáltatások és a coaching ára. Ennek egész egyszerűen az az oka, hogy a pszichológiai folyamatok legtöbbször hosszabbak, emiatt pedig hosszabb anyagi elkötelezettséget is igényel, míg a coaching egy konkrét célra fókuszál, amit legtöbbször 1-2 vagy 3 hónap alatt elérünk.

Összefoglalva, milyen is a jó szakember?

 • Akitől valódi segítséget kap annak a problémának a megoldásában, amiben hozzá fordul.
 • Felhívja az Ön figyelmét olyan dolgokra is, amelyekről nem tud.
 • Aki hiteles, valóban köze van ahhoz a területhez, amiben segítséget kínál.
 • Aki komoly tapasztalattal rendelkezik abban, amiben segítséget nyújt, nem csak elméleti szakember.
 • Aki komoly, valódi végzettséggel rendelkezik azon a szakterületen, amiben dolgozik.
 • Aki folyamatosan fejleszti magát, nem porlepte elméleteket próbál alkalmazni a gyakorlatában.
 • Aki nem „ezermester”, hanem egy szűk terület elismert szakértője.
 • Aki bevallja, ha nem tud valamit.
 • Akinek „utána tud Ön is nézni”: akinek láthatja a hitvallását, fényképét, szakmai hátterét, olvashatja szakmai cikkeit.
 • Aki referenciákkal rendelkezik.