Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogyan újítsd meg a párkapcsolatot gyerekszülés után?

Gelsei Bernadett képe
Ellenőrzött szakember

Véleményem és tapasztalatom szerint, ritka, mint a fekete holló a hosszú távon flottul, gördülékenyen működő párkapcsolat. Ami alatt azt értem, hogy alig vannak veszekedések, nézeteltérések, mindig könnyedén együtt tudnak döntéseket hozni, őszintén nyíltan tudnak az érzelmeikről kommunikálni, folyamatosan meg tudják újítani kapcsolatukat és feldobni a szexuális életüket. Mi hétköznapi életet élők a sok stressztől, szorongástól, anyagi és lét bizonytalanságtól, gyerekneveléstől kimerülten próbáljuk a házasságunkat, párkapcsolatunkat valahogy fenntartani. 

Az előző cikkemben írottak sem segítenek ennek a színvonalnak az emeléséhez.  Sajnos hazánkban a válások száma igen magas, ami arra utal következtetni, hogy könnyebben feladjuk a párkapcsolatunkat, házasságunkat, ha problémáink adódnak a partnerünkkel és lépünk ki belőle, mert azt gondoljuk ez egyszerűbb. Nem szeretnék részletesen belemenni, hogy milyen családi és szociális minták miatt választjuk és érezzük egyszerűbb útnak a válást, de tény, hogy a vonzó hosszú távú párkapcsolati mintáink , a probléma megoldási  és konfliktus kezelési eszközeink hiánya is egy ok, ami miatt sokan ezt az utat választják.  Azaz nincs jó minta a hosszú távú párkapcsolatra, házasságra és hogy mitől  tud vonzó  lenni a szerelem után is a párkapcsolat, mi lehet a szépsége a mély szeretetben együttélésnek és a különböző házassági életszakaszokba lépésnek.

Hiszek abban, hogy a család, mint egység elég régóta megállja a helyét. Hiszek abban, hogy régen anno a szerelem nélküli házasságok azért tudtak jól működni, mert nem volt rózsaszín köd utáni csalódás, nem volt idealizálás és ettől aztán látták egymás erényét és gyengeségét. Szépen megtanulták szeretni egymást, megtanultak együtt élni, amiből aztán lett egy hosszú távra berendezkedhető és élhető harmónia és boldogság. Hiszek abban, hogy tudatosan dolgozni kell azon még a legnagyobb szerelemben is, hogy jól működő, jó dinamikájú mindig megújuló párkapcsolatban élhessünk. Ha nem hinnék ebben, akkor nagyon elkeseredett lennék, hogy milyen mintát lehetne mutatni a mi gyerekeinknek a felnövekvő generációknak a családon kívül, ha már mi is csak a válást használjuk mint megoldást.  Ezért nagy felelősség van rajtunk mostani kismamákon , anyákon és kispapákon, apákon,mert vissza kell tudnunk hozni a vonzalmát a hosszú sírig tartó házasságnak, úgy hogy mintát és példát mutatunk gyerekeinknek azzal, ahogy megoldjuk a rossz, mély periódusainkat és kríziseinket a párkapcsolatainkban. 

A következőkben a házasságunk megmentésére, megújítására, fejlődésére, a krízisből kijövésre próbálok tematikusan a nagyobb kényesebb területekre fókuszálva gyakorlatokat adni.

Intimitás visszahozása

 • Feküdjetek le az ágyra, és töltsetek el két percet úgy, hogy egymás szemébe néztek, kacsintani lehet, beszélni nem. Közben mindketten kezdjétek el felfedezni a másik arcában a szépséget, vonzóságot, mintha most látnád először akár. 
  Maradjatok így ameddig jól esik.  Figyeljétek meg, hogyan jöttök ki a helyzetből, vagy hová visz ez benneteket tovább.
 • Legközelebb, amikor az ágyban vagytok , húzzátok a fejetekre a takarót és kezdjetek el suttogva beszélni. Ha te elkezded valószínűleg partnered is suttogva fog válaszolni és ez nagyon hangulatos tud lenni.
 • Érintés randi. Ez azt jelenti, hogy legyen egy kitűzött esti randi -ez gyerekek ágyba dugása után is lehet-, amikor is fehérneműre vetkőztök és lefekszetek az ágyra. Készítsetek egy közös listát, hogy milyen módon érintsétek meg egymást (pl. csikizés, simogatás, újbeggyel enyhén érintés, masszázs nyomogatás, csókolgatás ajkakra, szempillára stb). Ezután felváltva: egyikőtök  választ egy testrészt, a másikatok pedig egy mozdulatsort és felváltva elvégzitek azt a másikon.  Két szabály van, nem kerülhet le a fehérnemű és nem mehet át szexbe a játék. 
 • Nosztalgia gyakorlat. Keressetek a közös emlékeitekben olyan időszakot, vagy alkalmat, amire mindketten kellemesen, szépen emlékeztek. Kezdjétek  felváltva  felidézni a) érzékszervi emlékek (látnivalók, hangok, szagok) b) azt, amit gondoltál akkor és c) azt, amit éreztél. Meglátjátok milyen jó hangulatos beszélgetés válik belőle, és milyen klassz érzéseket hoznak felszínre.

 

Szexuális megújuló gyakorlatok

 • A legegyszerűbb, ha interneten kerestek online szexuális társasjátékot és kineveztek egy ilyen estét.
 • Kívánságbögre. Írjátok fel külön kis cetlikre a szexuális vágyaitokat. Azokat, amelyeket régen csináltatok egymásnak, azokat is amelyeket még soha, de régi vágyatok. Legyetek nagyon őszinték és bevállalósak. Egyik héten csak a feleség cetlijei kerüljenek be a bögrébe a másik héten a férjé. Az adott héten a másiknak kell húznia minden nap egy cetlit és a nap vmelyik szakaszában  teljesítenie kell a cetlin lévő kívánságot. . Fontos, hogy a másik fél mindig pozitívan jelezzen vissza, hogy fogta, észlelte, amit kapott, és hálás ezért.

 

Konfliktuskezelő gyakorlatok

 • Hallgasátok meg egymás. Ez a gyakorlat út történik, hogy megkéred a partnered kezdjen el vmit mondani. Te minden egyes mondat, vagy gondolat után visszamondod „azt hallottam hogy, ..” nem kell szó szerint visszaadnod, de mond azt amit szerinted  ő mondott. Ha vmit félreértettél vagy kihagytál, partnered korrigálni fogja azt. Aztán cseréljetek. Ez a gyakorlat nagyszerű viták, veszekedések és hétköznapi már rítusos játszmák elengedéséhez.

Probléma versus megoldás. Kérd meg a másikat beszéljen 5 percig a problémájáról, aggodalmairól, bosszúságairól a következő kérdések mentén

 • mennyi ideje tapasztalod ezt?
 • mennyire súlyos ez?
 • mennyire zavar ez téged?
 • van még más ami szintén zavar, aggaszt?
 • az életed milyen más területét érinti még ez a probléma?
 • tapasztaltad ezt már korábban is?

A következő 5 percben szintén ugyanerről kell beszélnie csak ezekkel a megoldás központúságra fokuszáló kérdésekkel:

 • hogy jelent ez problémát neked?
 • Mi az amit már korábban csináltál, hogy ez megszűnjön  és segített?
 • mikor volt olyan, hogy ez a probléma nem volt jelen, vagy nem volt ilyen hangsúlyos?
 • hogyan kezelted azt?
 • Mit csináltál akkor másként?
 • ha tapasztaltál már hasonló problémát a múltban, hogyan sikerült megoldanod azt akkor?

Ha elmondta akkor cserélhettek és te kapsz kétszer 5 percet tőle. A végén beszéljétek át, hogy mi volt a különbség a két 5 perc között és a megoldásközpontú kérdések alapján milyen közös változtatásokat tudtok megtenni.

 

Gyerekneveléssel kapcsolatos gyakorlatok

 • Anya és Apa napok. Ez két dolgot jelent, egyrészről, ha több gyerek van, akik külön neműek, keressetek a héten egy olyan teljes napot, vagy délután vagy pár órát amikor a fiú gyerek az apával van a lánygyerek az anyával. Legyen ez a gyerekek felé is lekommunikálva és legyen rendszeressé téve. A másik jelentése, hogy bizonyos napokon a gyerekekkel kapcsolatosan csak az anya hozzon döntéseket az anya napon, az apa napon pedig fordítva. A lényege, hogy akkor is történjen meg, ha a másik fél nem ért egyet vele, azonban a nap végén ezt jól ki kell beszélni egymással.
 • Igen napok. Amikor minden kérésre igennel feleltek a gyereknek  (persze az ésszerűség határán belül) és egymásnak is. Figyeljétek meg a nap végén, hogy éreztétek magatokat, és mi volt a legjobb benne, beszéljétek is meg egymással. Ezt kiterjeszthetitek párkapcsolati igen napokra is.
 • Anya kimenőnap. A gyereknevelésnél a feleség az aki leginkább le van terhelve, főleg, ha még kisgyerekről van szó. Ezért legalább hetente egyszer de szervezzétek úgy az életeteket, hogy legyen egész napos kimenője, amikor nem az ügyeit intézi, hanem csak önmaga szórakozására kell figyelnie. Ekkor vegyen ki szabadságot a férj, hívjatok nagyszülőket, vagy bébiszittert vagy vkit akire rátudjátok bízni a gyereket, de nagyon fontos,hogy minimum egy ilyen napja legyen a héten a kismamának töltekezésre.

 

Meglepetések:

 • Két hetente találj ki vmi kedves meglepetést a partnered számára. Ha mondjuk a gyerekkel elutazol és ő egyedül marad otthon, rejts el kis cetliket különböző helyekre, ahol tudod azért meg fogja találni és írj rájuk egy mondatot vagy szót, ami udvarlás és ami arról szól, mit szeretsz benne, vagy, hogy mi fog hiányozni neked míg nem lesztek együtt.
 • Lehet kedveskedni úgy is, hogy megrendelsz neki egy kedvenc újság előfizetést, vagy hogy ne kelljen pénzt költeni például azzal, hogy küldesz neki videó rajzfilmet, amit te készítettél neki  vagy csak tisztítsd le a laptopját, billentyűzetét stb. Légy figyelmes és kreatív!

Változtatás, csináljatok vmi mást, eltérőt a megszokottól vagy újításokat vezessetek be

 • „No technika” nap, este, óra hetente egy alkalommal, amikor nem lehet bekapcsolni semmi technikai eszközt mint pl, tv, dvd, projektor, multimédia, laptop, okostelefon stb. Tervezzétek meg, hogy mit fogtok csinálni együtt vagy egymás mellett vagy a gyerek bevonásával akár,ezekben a fix időkben.
 • Ignorálós nap. Válasszatok ki (nem kell megnevezni és kimondani) egy napot, amikor eldöntöd, hogy bármi bosszantó és idegesítő dolgot is mond a társad, nem reagálod le, hanem megtartod nyugodságod. Este lefekvéskor gondold végig, mi volt nehéz ebben és mi volt a jó benne. 
 • Készítsetek Családi Működési Szabályzatot, amely valójában egy hetirend, és minden napra órára pontosan (amikor persze lehet) le vannak fektetve a családtagok feladatai, programok stb. 

Tapasztalatból tudom, hogy a szürke hétköznapok, egy kisbaba adta fáradság, a hormonok nem visszaállása, a monotonitás, a feszültségek gyorsan elvezetnek a megcsaláshoz, a váláshoz. A helyzetekben való benne ragadás veszi el az energiánkat attól, hogy változtassunk és kimozduljunk. Ezzel szemben ezek a feladatok nem olyan megerőltetőek, és megéri energiát fektetni ezekbe, mert nagyon gyorsan mutatják meg jótékony hatásukat.