Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogyan tesz az internet boldogtalanná?

PszichológusKereső képe

A fiatal generáció sokkal nagyobb arányban küzd a stresszel, a szorongással, a depresszióval és más pszichológiai problémákkal, mint a korábbiak. A statisztikák szerint a fejlett országokban tízből egy ember depressziós; a betegség főként a 18 és 24 év közöttieket érinti.

Mindez olyan országokban, ahol a lakosság sokkal nagyobb jólétben él, mint a világ többi részén. Mi lehet ennek oka? A munka okozta stressz, a párkapcsolati problémák, az állás elvesztésétől való félelem, az anyagi gondok és a növekvő felelősségek valóban szerepet játszhatnak a depresszió kialakulásában – azonban van még valami, amire nem is gondolnánk.

A szomszéd fűje

Mi, emberek nagyon szeretjük összehasonlítani a többiekével azt, amink van. És hiába vagyunk elégedettek a tulajdonunkkal, amint meglátjuk, hogy tásainké jobb, nagyobb vagy drágább, az előbbi érzés szertefoszlik. Ez a szokás a majmokra is jellemző. Egy kísérletben két csuklyásmajmot jutalmaztak meg egy feladat elvégzéséért – az első egy uborkát, míg a második szőlőt kapott. Amíg az első majom nem látta, hogy társa finomabb csemegét kap, az uborka is tetszett neki. Második alkalommal viszont már dühösen rázta a ketrecet, a zöldséget pedig a kutatóhoz vágta.

Az internet jóvoltából belelátunk a „szépek és gazdagok” életébe

Az ember – az uborkadobálást kivéve – hasonlóan van ezzel. A jó kereset önmagában nem elégít ki – az már annál inkább, ha egy bizonyos csoporton belül mi keresünk a legjobban. Azonban nem elég, ha jobban élünk a barátainknál, hiszen így is bőven maradnak olyanok, akikkel szemben alulmaradunk. Néhány évtizede még nem ismerhettük őket olyan közelről, de a technológia korában, a számítógép vagy az okostelefon jóvoltából ma már szinte belelátunk az életükbe. És így semmi sem ment meg attól, hogy elégedetlenek legyünk saját életünkkel, hiszen mindig lesz olyan milliomos vagy filmsztár, aki jobban él nálunk. A megoldás természetesen nem az, hogy kidobjuk a telefont, vagy lemondjuk internet-előfizetésünket. Inkább fordítsuk a javunkra a világhálót: keressünk rajta technikákat ahhoz, hogyan lehetünk elégedettek azzal, amink van.