Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogyan szeressem jól a gyerekem? 2. rész

Gelsei Bernadett képe
Ellenőrzött szakember

Hogyan szeressem jól a gyerekem? 2. rész Gary Chapman amerikai párterapeuta "Gyerekekre hangolva" című könyve sokat tud segíteni abban, hogy megtanuljuk jól szeretni saját gyerekünket.

Az ő nevéhez fűződik a szeretetnyelv és az ahhoz tartozó nyelvjárások fogalma. Elmélete szerint minden gyereknek és felnőttnek megvan a maga szeretetnyelve. Ez a szeretet kifejezésének az a módja, amelyre az egyén a legérzékenyebben reagál. Véleményem szerint a szeretetnyelvünk folyamatosan változik annak függvényében, hogy éppen milyen életszakaszba kerülünk és ahhoz milyen hosszan tartó lelkiállapot társul. Ezért saját és gyerekeink szeretetnyelvét is érdemes évente újra megvizsgálni.

A másik fontos fogalom, amit fontos ismernünk, a gyermek érzelmi tankja. Ha a tank tele van, az azt jelenti, hogy a szeretetünk kifejezése tökéletesen célba ért, gyermekünk szeretve érzi magát. Azt gondolom, szülőként legfontosabb célunk és elváránk önmagunk felé az lehet, hogy ezt az állapotot elérjük. Ehhez az kell, hogy megtanuljuk elsődleges szeretetnyelvét.
A szeretet kifejezésének és befogadásának alapvetően ötféle módja van Gary Chapman elgondolása szerint:
Első szeretetnyelv: Testi érintés
Ölelések, puszik, simogatások, csiklandozás, hempergés, azaz minden komoly és játékos testi kontaktus ehhez a nyelvhez tartozik. Ha gyerekünk így tudja leginkább fogadni szeretetünk kifejezését, érdemes beépíteni ezeket az elemeket mindennapi életünkbe. Pl. az esti meseolvasásnál ölünkbe ültetjük, nem az ágyban fekve hallgat minket, ahogy eddig.
Második szeretetnyelv: Elismerő szavak
A kimondott szónak ereje van. Bátorítani, dicsérni, elismerni, kifejezni azt, mennyire örülünk, hogy ő a kislányunk/kisfiunk, mennyire szeretünk vele együtt lenni, együtt kacagni ­ elmondhatatlanul fontos a gyereknek. Ebből merít önbizalmat, ezek lesznek belső erőforrásai, kapaszkodói krízishelyzetben, amihez majd felnőttként is visszanyúlhat. Ha gyerekünk arra panaszkodik, hogy soha nem dicsérjük meg, nagyon fontos tudatosan figyelnünk arra, hogy szavakkal fejezzük ki szeretetünket.
Harmadik szeretetnyelv: Minőségi idő
A minőségi idő azt jelenti, hogy valakinek osztatlan figyelmet szentelünk. Például intenzíven játszunk a gyerekünkkel, nem telefonálunk, tévézünk, internetezünk közben, hanem teljes személyünkkel csakis rá figyelünk. Ez sokszor lemondásokkal jár, hiszen más dolgainkat tudnunk kell  háttérbe helyezni. Ilyenkor igazából jelenlétünkkel ajándékozzuk meg a gyerekünket,hogy azt érezhesse, ő a legfontosabb anyja, apja számára, aki igazán szereti, hiszen kitünteti kizárólagos figyelmével.
Negyedik szeretetnyelv: Ajándékozás
Az ajándék a szeretet kézzelfogható kifejezése, amit emlékül is el lehet tenni. A legtöbb gyermek örül, ha ajándékot kap, de teljesen másként fogadják az ajándékot azok, akiknek ez az elsődleges szeretetnyelvük. Az ilyen gyerekeknek nagyon fontosak a különböző eseményekhez kapcsolódó rituálék, mert ezekből érzik, hogy fontosak és szüleik szeretik őket. A kapott ajándékokat, apró meglepetéseket kedvenc kis játékként folyamatosan magukkal cipelik, este is ragaszkodnak hozzájuk, becsben tartják őket és számon tartják, kitől, mikor kapták őket.
Ötödik szeretetnyelv: Szívességek
Ha gyermekünk elsődleges szeretetnyelve a szolgálatkészség, az nem azt jelenti, hogy minden kérésére ugranunk kell. Azonban meg kell tanulnunk felismerni azokat a kéréseket, amelyek szeretetéhségből fakadnak. Így sikeresen feltölthetjük érzelem­tankját, anélkünk, hogy szolgáivá válnánk, elkényeztetnénk és önállótlanságra nevelnénk.
Hatodik szeretetnyelv: Önálló idő
A hatodik szeretetnyelv nem szerepel az eredeti listában, azért teszem hozzá, mert tapasztalataim szerint ez egy olyan téma, amivel érdemes külön foglalkozni. Az iskolás, kamasz gyerekeknek ­ de olykor a fiatalabbaknak is ­ van igényük arra, hogy magukra hagyjuk őket a szobájukban, saját kis világukban. Társaságunkat, akaratunkat nem kell mindig rájuk erőltetni, hagyjuk őket szabadon lenni fizikálisan, gondolataikban és érzelmeikben is.

Fontosnak tartom, hogy a szülők gyermekük szeretet­tankját ezen nyelvek mindegyikével igyekezzenek feltölteni, úgy, hogy az elsődleges szeretetnyelv használata domináljon. (Ha így szeretjük, jöhet bármilyen szerfüggőség vagy viselkedési addikció, képesek lesznek
megbirkózni azzal.)