Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogyan segítsünk kiégéssel küzdő szerettünknek?

Velez Csaba képe
Ellenőrzött szakember

Amikor tartósan beborul az ég, a felhők szorosan összezárnak, és a legcsekélyebb fényszikra sem szűrődik át az égen, nos akkor van a legnagyobb szükség napfényre. Ezt érezheti az a burnouttól szenvedő szeretted is, aki a legmélyebb árokból szeretne feljutni az öröm újraéléséig, hát segíts neki, mert sok múlik rajtad. A segítség számos formáját választhatod, csak hatékony legyen, és ne felejtsd el, nemcsak szerettedért, magadért is teszed. Hogy újra olyan kerek legyen a világotok, mint régen.

Ahhoz, hogy jól segíts, meg kell ismerned a kiégés-szindróma jellemzőit, szakaszait, és fel kell térképeznetek – lehetőleg együtt – a kilábalás stratégiáját. Egy családon belül is sokszor okoz értetlenséget és haragot, ha az egyik családtag teljesítménye, hangulata, lendülete szép lassan alábbszáll, és helyét apátia, érdektelenség, keserűség váltja fel. Az ok gyakran mélyebben gyökerezik, mintsem gondolnád. Ezért nem mindegy, hogy mit gondolsz, mit mondasz, mit teszel.

Nagyon fontos megértened, hogy a kiégés-szindróma egy súlyos testi, lelki és érzelmi veszteséggel járó állapot, amely gyakran szervi elváltozásokhoz vezet, ha a folyamat nem áll meg, és nem fordul vissza. Ahhoz, hogy az érintett családtag újra munkaképessé váljon, regenerálódnia kell. A kiégett embernek nagyfokú empátiára és támogatásra van szüksége minden téren.  Gyakori, hogy egy időre elveszíti a munkaképességét, ezért anyagi támaszra is szüksége lehet. Bármennyire megterhelő is ez egy család költségvetésében, ne sajnáld: ha megszűnik számára a munkájával járó folyamatos stressz, akkor elindulhat a javulás útján, elkezdődhet a folyamat visszafordítása. Ne várd meg, míg leépül, ne súlyosbítsd az állapotát és ne kelts benne bűntudatot azzal, hogy naponta felszólítod: szedje össze magát végre. Ha ez ilyen egyszerű lenne, meg sem történt volna a kiégés.

Mire van hát szüksége egy burnouttól szenvedő családtagnak?

  • Megértő támogatásra, biztonságra, szeretetre, változatos, örömteli mindennapokra, hogy regenerálódhasson.
  • Persze a vitaminkúra, a fitoterápia, a méregtelenítés, a szaunák és a masszázs mind-mind pénzbe kerülnek, de szüksége van rá, hogy újjáépüljön az elhasznált szervezet.
  • Teremtsd meg a lehetőségét, hogy rendszeresen elvonulhasson, meditálhasson.
  • Kíméld meg a stressztől, amennyire csak lehet.
  • Tedd lehetővé, hogy valamilyen kreatív tevékenységgel foglalkozzon. Ne nevesd ki, ha rajzolni, festeni kezd, vagy biokertészetet alakít ki az erkélyen.
  • Ne felejtsd el, hogy a folyamat aktív részese vagy, és sok múlik rajtad. Vállalj át háztartási munkát, ha kell, hozz áldozatot, és mondj le egy időre saját passzióidról. Később megtérül.

A szakember azért van, hogy segítsen

Kísérd el pszichológushoz, és állj mellette. A kiégés okai sokszor olyan mélyen gyökereznek, hogy szakemberre van szükség a kibányászásukhoz. Érezze a biztonságot, a támaszt benned! Lepd meg apróságokkal, amikről tudod, hogy örülni fog nekik. Lepd meg akkor is, amikor még nem tud örülni. Adj neki időt. Reméld, hogy még időben vagytok, és minden visszafordítható.

Velez Csaba
pszihológus, kiégés specialista