Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogyan segítsük gyermekünket a tanulásban?

Lengyel Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Álljon most előttünk néhány gyakorlatias példa, mi is lehet a megoldás…..

1. Állítsuk olyan helyzetek elé gyermekünket, mely biztosítja számára a rendszerességet és szabályosságot. Ha szükséges, (életkor!), mindenképpen tanuljunk együtt vele, és ha vannak, lendítsük tovább elakadásait. Igyekezzünk a közös tanulási élményt mi magunk is élvezni, nézzünk közösen utána a dolgoknak, kérjünk segítséget más szaktárgyi mentoroktól.

2. Konkretizáljuk és egyezzünk meg közösen a tanulási feltételekben, tegyünk fel kérdéseket, értelmezzük és elemezzünk neki fontos személyek életét arra nézve, hogy, ki, hogyan jutott el a mostani sikereihez és kudarcaihoz.

3. Keressük meg azokat a készségeit/ képességeit, melyekben tehetséges és sikeres, ehhez biztosítsunk újszerű és tág lehetőségeket és együtt örüljünk a jó megoldásoknak.

4. A gyereket mindig saját magához mérjük, azt nézzük meg, hogy magához képest mennyit fejlődött, ügyesedett, mennyivel lett a tanulás folyamán önállóbb.

5. Hagyjuk bizonyos mértékig csalódni, hiszen így tanulhat saját hibáiból, amely egyfajta kudarctűrésként fejlődést jelenthet számára.

6. Ha azt vesszük észre, hogy a gyermekünk mindig hasonló nehézségekkel küzd, akkor érdemes felkeresni szakembert és közösen feltérképezni, hogy nincs-e esetleg valamilyen részképesség zavar, vagy egyéb lelki gyengeség a háttérben.

7. Bármi legyen is, a legfontosabb a család megtartó szerepének kialakítása és fenntartása legyen a fő szempont, nagyon lényeges egy biztonságos atmoszféra kiépítése, ahova mindenki hazatérhet, s nyugalom szigetének tarthat.

8. Nagyon fontos a pedagógus –szülő minőségi kommunikációja a tanulmányi folyamatban, alapvető egyeztetni, hogyan lehet közösen segíteni és előremozdítani a gyereket.

9. Lényeges, hogy csemeténknek legyen elég szabadideje, kötetlen játékkal, friss levegővel, és sok-sok mozgással megfűszerezve serkenthetjük az agyműködését, amely nagymértékben megelőzi a fáradságot.

10. Ne felejtsük el: humor, vidámság és pajkosság nélkül nem lehet tanulni sem. Nagyon fontos a jó tanulmányi eredmény, de ha nincs közben akkor a folyamat vége csak a megkeseredettség.

 

Mindezekkel megőrizhető, kialakítható a megfelelő mértékű motiváció!

Sok sikert és kitartást hozzá mindannyiunknak!   

 

 

 

 

 

Problémakör: