Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogyan segít a pszichológus?

Pakai-Szűcs Réka képe
Ellenőrzött szakember

Minden ember életében előfordulnak olyan élethelyzetek, amikor annyira belemerülünk nehézségeinkbe és problémáinkba, hogy egyedül nem tudjuk átlátni és megoldani őket. Úgy érezzük elakadtunk és szükségünk van segítségre vagy legalább útmutatásra ahhoz, hogy rendezni tudjuk önmagunkat, magánéletünket és kapcsolatainkat. A barátok és a családtagok értékes és nélkülözhetetlen részét teszik ki az életünknek. Egyik fontos szerepük, hogy támogatást adnak, meghallgatnak, megvigasztalnak, segítenek. Azonban van más fontos „funkciójuk” is: elvárást támasztanak, értékelnek és korlátokat szabnak. Ezek a funkciók természetesek és általában hatékonyak az emberi kapcsolatokban – amíg a Te életed is hatékony. Problémák esetén azonban az ismerősök és jó barátok értékelése és elvárásai gyakran megzavarják a megoldás folyamatát, hiszen saját érdekeik, motivációik vannak (akár tudattalanul is), például, hogy ne változz meg, vagy éppen hogy változz meg.

Van, hogy nem elég a baráti beszélgetés!

Néha eljön az a pont az életben, amikor olyan segítségre van szükségünk, amit a körülöttünk lévő emberek nem tudnak megadni. Amikor extra támogatás kell, vagy egy külső szemlélő perspektívájára, vagy szakértő vezetésre van szükség. A pszichológusok szakmailag képzett "hallgatók", akik segítenek abban, hogy eljuss egy probléma gyökeréig, megfelelj az érzelmi kihívásoknak, és pozitív változásokat hozz az életedbe. Munkájuk lényege, hogy pozitív változásokat indítsanak akár az egyéni, akár a pár vagy a család szintjén. A "pszichológushoz járás" egy hatásos módja az érzelmi és mentális problémák/zavarok megoldásának. Egy jó pszichológus többek közt abban is segít, hogy erősebbé és tudatosabbá válj. De a pszichológus nem tudja elvégezni a Te munkádat! Hogy valóban a legtöbbet hozd ki belőle, aktív részese kell legyél a munkának! Ha beszélsz az érzéseidről, problémáidról egy támogató személlyel, jobban érzed magad. Sokat tud segíteni, ha kibeszéled magadból az aggodalmaidat. És jól esik az érzés, hogy valaki törődik veled, meghallgat. Itt azonban nem ér véget a pszichológus munkája, tükröt tart eléd, segít felismerni magadban a tudattalanul érvényesülő mintázatokat és rávezet arra, hogy hogyan tudsz saját módszert kidolgozni a problémákkal való megküzdéshez, életminőséged javításához.

Nem kell mentális betegség diagnózisával rendelkeznie ahhoz, hogy a pszichológus segíteni tudjon!

Nagyon sok, pszichológushoz járó ember mindennapi aggodalmakkal küzd, mint pl. párkapcsolati problémák, munkahelyi stressz, önértékelési problémák, szexuális zavarok. Mások megterhelő élethelyzetük miatt keresik fel a pszichológust, mint pl. válás, gyász. A pszichológussal való munka sokszor kihívásokkal teli, gyakran sok időt vesz igénybe, ahogy a kényelmetlen érzelmek felszínre jönnek a közös munka hatására. A tanácsadás/terápia hosszútávú, pozitív hatásokat kínál, és messze túlnyúlik egyes tünetek enyhítésénél. A pszichológus olyan eszközt ad a kezedbe, mellyel jobb kapcsolatokat alakíthatsz ki, helyreállíthatod önbizalmadat, és bármilyen, az életedben veled szembejövő problémával meg tudsz küzdeni.

 

Pakai-Szűcs Réka pszichológus