Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogyan legyünk sikeresek a jövő évben?

Makai Nóra képe
Ellenőrzött szakember

A következő cikkben néhány segítő kérdést találhat, amelynek megválaszolásával tudatosabbá válhat az elmúlt év tapasztalataival és a jövő évi céljaival kapcsolatban. Áttekintjük, mi működött, mi nem, milyen álmai vannak, és azokat hogyan valósíthatja meg. Vegyen egy üres lapot és egy tollat kezébe, majd olvasson tovább!

Az év vége sokaknál a lezárás, az áttekintés ideje, az év eleje eleje pedig az álmodozásé és a tervezésé. Van, aki a spontaneitás híve, és elvből nem tesz fogadalmakat, van, aki pedig mániákusan írogatja a különféle listákat, hogy milyen teendői vannak a következő időszakban. Bárhogy álljunk is a tervezgetéshez, a tudatosság mindannyiunk számára nagy segítséget jelenthet, hiszen ezáltal korábis sikerinkből és kudarcainkból levonhatjuk a megfelelő tanulságokat, megfogalmazhatjuk, újratervezhetjük céljainkat, valamint eszközöket találhatunk a megvalósításukhoz - tehát kézbe vehetjük életünk alakulását.

Alakítson ki magának egy kényelmes, nyugodt sarkot, ahol dolgozhat, tegyen be valamilyen kellems zenét, ha jól esik, és vegyen maga elé egy (vagy néhány) üres lapot, ragadjon tollat, és válaszolja meg az alábbi kérdéseket. Jó munkát kívánok hozzá!

Visszatekintés az elmúlt évre

1. Tekintse át az elmúlt év eseményeit, akár naptárat használva, akár fejben. Milyen fontos találkozásai, élményei, tennivalói voltak 2016-ban?

2. Nézze át, hogy az élete különböző területei hogyan alakultak az elmúlt év során! Magánélet, munka, tárgyi és anyagi körülmények, szabadidő, közösség, egészség, életmód, mentális kihívások, spirituális fejlődés, amit csak fontosnak tart.

3. Emelje ki, mi volt az egyes területeken az év legjobb és legnehezebb pillanata! Miért?

4. Fogalmazza meg, mi volt az elmúlt év legnagyobb kockázata, legfontosabb döntése, legnagyobb sikere, legjelentősebb felfedezése, illetve legnagyobb tanulsága!

5. Írja le, kik voltak azok az emberek, akik a legnagyobb hatással voltak Önre, kik azok, akikre Ön a legnagyobb hatással volt. Hogy látja ezeket a hatásokat, pozitívak, negatívak, vagy vegyesek? 

6. Idézze fel, mik voltak az elmúlt éve legnagyobb kihívásai! Sikerrel vagy kudarccal zárultak ezek? Önnek mi volt a része ezekben a sikerekben és kudarcokban? Mit csinált jól, mi az, amin változtatna?

7. Mi minden történt az elmúlt évben, amiért hálás, amiét köszönetet mondana? Ha teheti, írjon is vagy beszéljen azokkal, akiknek hálás!

8. Mi az, ami fájdalmat okozott? Mi az, ami lezáratlan? Mi az, amiért meg kellene bocsátania valakinek, akár önmagának is? Mi az, amit el szeretne engedni, hogy továbbléphessen?

9. Mi az a három szó, ami legjobban jellemzi az elmúlt évét?

10. Írjon saját magának egy pár soros összefoglalást 2016-ról!

Előretekintés a következő évre

1. Írja össze, ami csak eszébe jut, hogy miről álmodik a következő évben, mire vágyna? Nem kell, hogy túlságosan realisztikus legyen, merjen bátran álmodozni!

2. Bontsa külön élete különböző területeire vonatkozóan az álmait, terveit! Mit szeretne családi, párkapcsolati, munka, szabadidő stb. terén megvalósítani?

3. Válasszon ki minden területről 1-1 kiemelten fontos célt! Fogalmazza meg 1-1 mondatban, hogy miért lenne nagyon jó, ha ezek a célok megvalósulnának!

4. Tekintse át az erőforrásait, hogy mire támaszkodhat álmai megvalósításakor! Kik azok a személyek, akik a segítségére lesznek? Mik azok a tulajdonságai, amelyekre támaszkodhat? Hova fordulhat segítségért, ha szüksége lenne rá? Milyen korábbi, hasonló tapasztalatai vannak? 

5. Nyisson az újdonságokra! Írjon össze legalább három olyan dolgot, amit ki fog próbálni a következő évben!

6. Fogalmazza meg, milyen módokon fog a következő évben tenni önmagáért, a szeretteiért, a tágabb környezetéért! Konkrét cselekvéseket fogalmazzon meg, ne általánosságokat!

7. Emeljen ki egy dolgot, amivel már régóta küzd, és nehezen halad a megvalósításával. Szánjon rá egy kis időt, nézze meg közelebbről. Eddig mi akadályozta a cél elérésében? Mit csinált rosszul? Mi nem működött? Gondoljon ki akciótervet, hogy hogyan lehetne leküzdeni a korábbi akadályokat! (Pl. ha azért nem járt el rendszeresen sportolni, mert mindig elment tőle a kedve, gondolja ki, mi segítene: megkérni egy barátját, hogy járjanak el együtt, vagy venni egy bérletet, hogy ezzel is motiválja saját magát?)

8. Mik azok az értékek, amelyeket szeretné, hogy vezéreljék a jövő évben? Család, barátok, szeretet, szabadság, teljesítmény, hűség, kalandvágy? Válasszon hármat, amelyik kellően erős az ön számára! Gondolja végig, hogyan tudna ezeknek az értékeknek, vezérelveknek leginkább megfelelően élni a jövő évben.

9. Fogalmazzon meg egy titkos kívánságot a következő évre vonatkozóan! Nem kell, hogy teljesen reális legyen, a lényeg, hogy önmagának vallja be, hogy ez a kívánság ott lakozik a szíve mélyén!

10. Találjon ki magának egy jelmondatot a következő évre, és ha teheti, írja is ki magának valami látható helyre, hogy emlékezzen rá az év folyamán, és erőt tudjon belőle meríteni, ha szüksége van rá!

Sok sikert kívánok a 2017-es évre!

A fenti kérdések többek közt a Láthatatlan Egyetem Évrendező füzete, avagy a Year Compass alapján készültek.