Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogyan legyek karizmatikus?

Szalay Nikolett képe
Ellenőrzött szakember

Karizma, rejtélyes szó. Sokan azt gondoljuk, hogy ez egy adottság, ami velünk születik, amivel vagy rendelkezünk, vagy nem. A kutatások azt igazolják, hogy a karizmatikusság igenis tanulható készség, bárki elsajátíthatja.

Egy tanulmány a karizmatikus személyeknél 6 elemet azonosított:

  1. Empátia: a képesség, hogy a dolgokat egy másik személy perspektívájából látom, és „beleérzek” az ő helyzetébe. Csak akkor érezhetem át igazán a másik személy helyzetét, ha maximálisan a jelen pillanatban vagyok, és minden figyelmemet neki szentelem.
  2. Jó hallgatási készség: a képesség, hogy igazán meghalljam, amit a másik mondani próbál nekem, mind verbálisan, mind nonverbálisan. Ha folyton meg akarjuk szakítani a másikat, és azon kattogunk, mit fogunk válaszolni, akkor nem figyelünk igazán rá. Ha azon gondolkozom, mit fogok mondani ezután, megint csak nem vagyok teljesen a jelenben.
  3. Szemkontaktus: ez az egyik legintenzívebb formája az emberi kapcsolódásnak. Amikor a másik elmozdítja a tekintetét, érezzük, hogy a figyelme is kezd másra terelődni. Amikor tényleg a jelenben vagyok, és a másik szemébe nézek, az nagyon erős kapcsolódást tud eredményezni.
  4. Lelkesedés: a „képesség”, hogy lelkesedjünk egy másik személy tetteiért vagy ötleteiért, és ezt kimutatva felemeljük őt. A lelkesedést elég nehéz tettetni, mert ez egy igazán autentikus érzés. Akkor fordul elő, amikor őszintén foglalkoztat és lenyűgöz, amit a másik mond vagy tesz. Ahhoz, hogy mások számára érezhető legyen a lelkesedésem, tényleg a jelen pillanatban kell lennem, és valóban éreznem kell azt.
  5. Magabiztosság: a képesség, hogy hitelesen és teljes bizonyossággal cselekedjem, anélkül, hogy aggódnék, mások mit gondolnak rólam. Amikor teljes mértékben a jelenben vagyok, sokkal inkább másokra fókuszálok, és nem magamra (illetve, hogy milyen színben tűnök fel). Ennek eredményeképp természetesen magabiztos leszek, a másik emberre figyelek, nem saját magammal vagyok elfoglalva.
  6. Előadói készség: a képesség, hogy valódi kapcsolódást hozzak létre a hallgatósággal. Elengedhetetlen, hogy ismerjem őket, ha mély benyomást szeretnék tenni rájuk. Amikor 100%-osan együtt tudok lenni a jelenben velük, akkor leszek képes igazán megérteni, honnan jöttek, mit hoztak magukkal, és hogyan fogják értelmezni a szavaimat.

A fentiek alapján könnyen belátható, hogy a karizma nem egy különleges adottság, hanem fejleszthető készségek összessége. Rajtunk múlik, hogy dolgozunk-e magunkon és teszünk-e saját fejlődésünkért.

Forrás: https://emmaseppala.com/6-surefire-ways-increase-charisma/