Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogyan kezeljük a pánikbetegséget?

Kökény Tibor képe
Ellenőrzött szakember

Az ismétlődő pánikrohamok gyógyítására többfajta kezelési lehetőséget javasolnak. Az első, és leggyakrabban használt lehetőség a kognitív viselkedésterápia, mely során a páciens részletes információkat kap a pánikroham megjelenésének és lefolyásának menetéről. 

Ezáltal tisztábban érti azokat a jellegzetes kiváltó tényezőket, és a folyamat lezajlását, és helyreállítási lehetőségeit is. A probléma ily módon történő megértése az alapvető lépés, hogy kézbe tudjuk venni a problémát. A következő fontos mérföldkő az a furcsán hangzó mozzanat, amikor a pánikrohamot tudatosan előidézik. Ez segít elő, hogy elsősorban a kliens kontrollt kapjon a pánikroham lefolyása felett, mely eddig nem történt meg. Másodsorban rámutat arra is, hogy a pánikroham önmagában nem jelent életveszélyt. A pánikot nem szívmegállás közelsége vagy agyi katasztrófa idézi fel, hanem egy apró gyakorlat. Így a kliens megérti, miként lehet úrrá lenni a folyamatot fenntartó félelmen. A félelemeket megértve és kielemezve a kliens felismeri és megérti őket, és lehetséges kezelési módszereket dolgoznak ki. A kognitív viselkedésterápia alkalmazásával a a páciens fel tud készülni a később megjelenő pánikrohamra és azok kézbentartására.

A kognitív viselkedésterápiát kiegészítő módszer a pánikfókuszú terápia. Ekkor a tünetek kezelésén túl a terapeuta és a kliens felfedezik, hogy milyen konfliktusok miatt alakult ki a pánikroham, és hogy mit üzennek ezek a tünetek. Lehet egy feldolgozatlan érzés, mely a pánikroham formájában felszínre kerül, vagy olyan lelkiismereti konfliktus, mely a páciens értékrendje és aktuális cselekedetei közt fennáll. Ezen belső konfliktusok kimerítik a szervezetet, és elindul a félelemmel fenntartott pánikroham. A terapeutával történő konzultációk segítenek feltárni a kliens nem tudatosan átélt érzéseit, mely következtében a pánikrohamok megritkulnak. Így válik fokozatosan érthetővé és tapasztalattá, hogy a pánikrohamok milyen megoldatlan érzésekből fakadnak. A pánikfókuszú terápia lényeges része, hogy a kliens önbizalma, önértékelése és lelki önállósága megerősödjön.