Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogyan hat a Katarzisz Komplex Művészetterápia (KKM)? Miért segíthet művészi tehetség és érdeklődés nélküli személyeknek is?

Adamik Eszter képe
Ellenőrzött szakember

A művészetterápia kifejezés hallatán nem is gondolnánk, hogy valójában sokkal többről van szó, mint egy élményfestésről vagy különféle művészeti technikák alkalmazásáról.

A Katarzisz Komplex Művészetterápia gerincét márpedig a relaxáció és az imagináció, tehát az ellazulás és a tudattalanunk képzeleti képáramlása adja. Miért fontos ez ennyire?

Amikor problémáinkról beszélünk, olyankor pszichénknek csak egy aprócska részét használjuk. Egyes esetekben a szavak szintjén is találunk megoldást, más esetekben viszont azt is tapasztalhatjuk, hogy hiába beszélgetünk, nem sok minden változik. Hiába tudunk valamit fejben, nem érezzük valójában. Lehet, hogy ideig-óráig megkönnyebbülünk egy gondolattól, de aztán kezdődik minden elölről, jön a feszültség és a rossz érzések. Ha belegondolunk, hogy beszéd és tudatos gondolkodás esetén pszichénknek csak egy kis részét használjuk, tulajdonképpen azt is beláthatjuk, hogy mégsem tettünk meg mindent a megoldás érdekében.

A megoldások sokszor testi-zsigeri reakcióink „átprogramozásában”, illetve pszichénk tudattalan és tudat előttes rétegeiben találhatóak. Ezek viszont nem a beszéd révén, hanem non verbális módszerekkel alakíthatóak hatékonyan. Ilyen a Katarzisz Komplex Művészetterápia módszere is.

Amikor intenzív érzések, például a feszültség, a szorongás vagy a düh elöntenek minket, leegyszerűsítve az történik bennünk, hogy az agyunk érzelmi régiója, az amygdala túlműködik, az agykérgi érzelmeket szabályozó, kontrolláló funkcióink pedig alulműködnek. A relaxációs technikák itt jönnek be a képbe: azáltal, hogy a művészetterápiás foglalkozásokon minden alkotás előtt relaxáció zajlik, erősítjük azokat az idegpályákat az agyban, amelyek az intenzív érzelmi reakciókat hivatottak kordában tartani.

A Katarzisz Komplex Művészetterápiás foglalkozásokon a relaxáció szintjét további technikákkal, terápiás szempontok mentén válogatott zenékkel, versekkel mélyítjük egy a relaxációnál is tágabb tudatállapotba, egy még mélyebb ellazulásba. Az alkotói folyamat végig ebben a bemélyített, ellazult helyzetben történik.

A relaxáció miatt kitágult módosult tudatállapotunk pedig lehetővé teszi, hogy felvegyük tudattalanunkkal a kapcsolatot. A tudattalanunk viszont sokkal inkább tud a képek nyelvén kommunikálni, mint a szavakén - ezt álmainkban is tapasztalhatjuk.

Művészetterápián pedig pont ez adja a plusszt: az addig hozzáférhetetlen, tudattalanunkba rejtőzött belső erőforrásaink, komplexusaink, traumáink módosult tudatállapot révén hozzáférhetővé, a művészetterápiás eszközök által pedig megdolgozhatóvá, alakíthatóvá, megfoghatóvá válhatnak.

Kisbabaként sokáig nem tudunk szavakkal kommunikálni, ezért korai emlékeink vizuális képek formájában és testi érzetekben, reakciókban tárolódnak. Ezek felnőttkori automatikus reakcióinkat nagyban meghatározzák. A megoldás ezért gyakran a testi reakciók átírásában és a belső képáramlás szimbólumterápiás strukturálásában, érzelmi szintű korrekciójában rejlik. Ez minden egyes embernél így van, a művészi képzettség, tehetség és érdeklődés nélküli személyeknél is.

A művészetterápiás közegben nincsenek esztétikai elvárások. Mert nem az a lényeg, hogy mi hogy néz ki kívülről, hanem az aktív megélése és megmunkálása a belső érzelmi folyamatoknak. A képzőművészeti végproduktum csupán egy segítség, hogy a tudattalanunkból felszínre jövő számunkra új összefüggéseket könnyebben megfogalmazhassuk.

A relaxáció, a vers, a zene által elért tudattágulás segít beindítani a tudattalan automatikus képáramlását, ez pedig önmagától vezeti kezünket. Nincs szükség tervezésre, hiszen ebben a mély ellazult állapotban a dolgok maguktól megtörténnek. Tapasztalatom, hogy nemcsak az átlagember számára jelenthet felszabadító élményt a művészetterápia, hanem az állandóan magas esztétikai standardoknak megfelelni próbáló professzionális művészeknek is segíthet egy alkotói válságon túllendülni a személyes tudattalan képáramlásának beindulása miatt. Ez a fajta működésmód, a csoport elfogadó, támogató légköre és az elkészült alkotások speciális megbeszélési technikája segíthetnek abban, hogy leküzdjük a teljesítménnyel vagy az önfeltárással kapcsolatos szorongásainkat is és korrektív, gyógyító élményekben legyen részünk.

 

Ha szívesen kipróbálnád a Katarzisz Komplex Művészetterápia módszerét, akkor szeretettel várlak az októberi 2 napos intenzív workshopomon.

Jelentkezz itt: https://pszichologuskereso.hu/program/ket-napos-intenziv-stresszkezelo-onismereti-muveszetterapias-workshop-5