Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogyan érjük el azt, amit szeretnénk 2021-ben? Újévi fogadalmak helyett hatékony céltervezés I./ III.

Pataki Angelika képe
Ellenőrzött szakember

Új év, új kezdet.

Január elsején megfogadjuk, hogy idén nem halogatjuk tovább az álmainkat és felhagyunk a káros szokásainkkal. Év végére már csak halványan emlékszünk arra, hogy mit tűztünk ki magunk elé és csalódottan vesszük tudomásul, hogy alig haladtunk előre.

Ha ismerős ez a helyzet, jó helyen jársz. Ebben a cikkben megtudhatod, miért nem válnak be igazán az újévi fogadalmak és hogyan tudunk úgy célokat kitűzni, hogy azok motiválóak és relevánsak legyenek. Hiszek benne, hogy ha elkezded alkalmazni ezeket a stratégiákat, idén el fogod érni a céljaidat – de mindenképp elindulsz ennek az útján. Kezdjük is el!

Lefogyok.

Több időt fogok a szeretteimmel tölteni.

Ötös lesz minden érettségim.

Többet fogok olvasni.

Ezek mind gyakori és ismerősen csengő újévi fogadalmak és  lehet, sokunk idei céljaival rezonálnak is.

Mi is a probléma az újévi fogadalmakkal?

 1. nem elég személyes – előfordul, hogy egy cél papíron jól mutat, mégsem motivál arra, hogy tegyünk érte. A fogadalmak miértje nagyon fontos. A hatékony célok mögött pontos okok állnak, beleillenek az értékrendszerünkbe és a személyes jövőképünkbe, narratívánkba. Belső motivációt, késztetést érzünk az elérésére, és magát a folyamatot is élvezni tudjuk, nem csak a végállomásra fókuszálunk.
 2. egyszeri – a legszemélyesebb cél is elvész az élet forgatagában. Ha év elején kitűzünk egy célt, de a továbbiakban nem térünk rá vissza, akkor nincs lehetőségünk úgy fejlődni, mintha számontartanánk a haladásunkat, és újraterveznénk az akadályba ütközéseknél.
 3. irreálisan nagy és távoli – ha jelenleg sétálni sem járunk el, de azt tűzzük ki, hogy 2021-ben lefutjuk a maratont, várhatóan csalódás fog érni minket. Az ilyen hatalmas ugrásnak számító célok gyakran önmagunk szabotálását jelentik, mivel előre tudjuk, hogy el fogunk bukni. A kudarc fenyegető árnyékában viszont aligha lesz kedvünk mindent megtenni a cél érdekében. Ha nagyon távoli is a végcélunk, kezdjük kisebb egységgel a céltervezést.
 4. nem elég pontos – a legtöbb újévi fogadalom csak egy általános képet ad arról, hogy mit szeretnénk elérni, de azok részletei kidolgozatlanul maradnak. Hogyan fogom ezt elérni? Honnan tudom, hogy elértem? Mit teszek, ha akadályba ütközöm? Hogyan szeretném érezni magam? Ezek mind olyan kérdések, amikkel felkészülhetünk, hogy a legfontosabb célokat válasszuk ki és valósítsuk meg.
 5. nem rajtunk múlik az elérése – ez talán az egyik legnehezebb faktor. Vannak dolgok, amik a hatáskörünkbe esnek és vannak, amik nem. Például, ha az idei fogadalmam, hogy megjavítom a házasságom, de a párom leszögezte, hogy biztosan válni akar, nincs sok esélyem elérni a célomat, mivel a másik reakcióit és viselkedését nem tudom irányítani. Érdemes olyan célokat kitűzni, amikért mi magunk tudunk tenni és kevéssé függ külső faktoroktól.
 6. túl sok áldozattal jár – minden cél elérése időt és energiát igényel. Vannak olyan célok, amik megérik az energiabefektetésünk, de vannak olyanok is, amelyeknél ráébredünk, hogy túl sok időt vesz el más fontos tevékenységektől és kapcsolatoktól, így a prioritizálás kulcsfontosságú. Az is figyelmeztető jel, ha a cél megközelítése alatt rosszul érezzük magunkat, kiderül, hogy máshová érkeztünk, mint ahová szerettünk volna. Nem szégyen ilyenkor visszafordulni és más utat választani.
 7. negatívan van megfogalmazva – kevés embert láttam eddig ujjongani azért, hogy leszokhasson egy káros szenvedélyéről. Mivel ezek valóban áldozatokat és életmódváltást igénylő célok, így elsősorban arra érdemes fókuszálni, milyen pozitív változás lesz a helyében (pl. egészséges táplálkozás, mozgás).

Most, hogy ismerjük az újévi fogadalmak bukkanóit, bemutatok egy céltervezési modellt, amit érdemes év elején megcsinálni, de bármikor elő lehet venni, ha szükségünk van egy kis iránymutatásra, újratervezésre.

A személyes vízió kialakítása

Kulcsfontosságú, hogy tudjuk, hová tartunk, hová szeretnénk megérkezni és ez a kettő találkozik-e. Különböző gyakorlatokat végezhetünk el, hogy megbizonyosodjunk róla; ezt az utat szeretnénk járni.

Elsőként ajánlom az ikigai körökként elhíresült feladat kipróbálását (aminek az autentikus japán ikigai fogalomhoz nincs sok köze, de ettől függetlenül remek gyakorlat). Válaszold meg a következő négy kérdést:

 • Miben vagyok jó?
 • Mire van a világnak szüksége?
 • Mivel tudok pénzt keresni?
 • Mit szeretek csinálni?

A négy kör közös metszete az ’ikigai’, mely japánul az ok, amiért felkelünk reggel, avagy az életcélunk. Ezt a gyakorlatot amiatt szeretem, mert sok különböző erőforrást fel tud térképezni: rámutat a képességeinkre, feltöltődést nyújtó tevékenységekre, az értékeinkre, és a lehetőségeinkre, hogy anyagilag függetlenedjünk.

Az élet végességére emlékeztető gyakorlatok is segíthetik, hogy megtaláljuk mi az, ami a legfontosabb számunkra.

Gondold át, mi az a 10 dolog, amit el szeretnél érni az életedben, mielőtt meghalnál.

A válaszok gyakran nagyon hitelesek és bensőségesek. Amikor belegondolunk, hogy limitált az időnk és mind meg fogunk halni, ez az időnyomás tud segíteni a zaj kiszűrésében és lehetőséget ad arra fókuszálni, ami igazán fontos számunkra.

A következő cikkben a hatékony céltervezést fogjuk átvenni.