Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hogyan befolyásolja a szerelem az egész testünket?

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

A szerelem megváltoztatja a testünket és az agyunkat - Cikkemben arról lesz szó, hogy milyen testi változások mennek végbe bennünk, amikor szerelmesek vagyunk egy párkapcsolatban.

Láttuk már a partnerünket szerelmesen, éreztük a szíve dobogását, tenyere izzadását, vagy ahogy a hangulata azonnal jobb lesz? 

Ennek az az oka, hogy a szerelem valójában megváltoztatja a testben történő élettani folyamatokat - egyszerűen "jobbak" lesznek.

Amikor szerelmesek vagyunk, az olyan neurokémiai anyagok, mint például a dopamin és az oxitocin elárasztják az agyunkat élvezettel és jutalommal összefüggő területeken fizikai és pszichológiai reakciókat kialakítva, mint például kevésbé érzékelt fájdalom, addiktív függőség és erősebb szexuális vágy a partnerrel.

Szeretetünkkel az ölelkezés, a ragaszkodás és a csók azonnal csökkentheti a stresszt és növelheti a nyugalmat, a bizalmat és a biztonságérzetet, ami az oxitocinnak köszönhető, miközben a hangulat javul, annak eredményeként, hogy a jutalomközpontot elárasztja a dopamin.

A következő sorokban megnézünk hét folyamatot, ahogyan a test és az agy megváltozik, amikor szerelembe esünk.

Csökkentheti a vérnyomásunkat

A magas vérnyomás, vagy más néven a hipertónia egy veszélyes állapot, amely fokozza a szívroham, a stroke vagy a veseelégtelenség kockázatát.

A gyógyszeres kezelés és az életmód megváltoztatása, például a testmozgás és az egészségesebb táplálkozás kontrollálhatja és csökkentheti a magas vérnyomást, de a kutatások azt sugallják, hogy a szerelem egy természetes módja lehet a vérnyomás csökkentésének.

Az Egyesült Államok Egészségügyi Szolgáltatások Minisztériuma által közzétett 2007. évi tanulmány a házasság, a testi egészség és a hosszú élet közötti kapcsolatot vizsgálta, és megállapította, hogy a házaspárok alacsonyabb vérnyomással rendelkeznek és csökkent esély van náluk a szív-érrendszeri betegségek kockázatára.

A szív - és érrendszeri betegségek kockázatának elemzésében az Amerikai Kardiológiai Főiskola 3,5 millió résztvevőt vizsgált, akik vagy egyedülállóak, vagy elváltak, vagy özvegyek voltak.

Megállapították, hogy az 50 év alatti házaspárok szív - és érrendszeri betegségekre való hajlandósága 12 %-kal alacsonyabb. Az 51 és 60 év közötti házas embereknek 7 %-kal alacsonyabb a kockázatuk a betegségre, mint a hajadon embereknek.

Jobban és kevésbé stresszesnek érezzük magunkat a kapcsolatunktól függően

Ha valakibe beleszeretünk, az kezdetben stresszes lehet, hiszen bizonytalan, hogy vajon a másik is ugyanúgy érez-e, az elutasítás lehetősége, az aggodalom, hogy mikor kell a nagy szót kimondani.

Egy 2004-ben közzétett tanulmány szerint a kezdeti szerelmes állapot növeli az új párokban a kortizol - a stresszhez kapcsolódó hormon szintjét. Amikor azonban a résztvevőket 12-14 hónappal később megvizsgálták, kortizol szintjük normalizálódott. 

Habár a szerelem némelyeknek okozhat stresszt - különösen a korai szakaszban - ez hosszú távon potenciálisan csökkentheti a stresszt.

Az eredmények azt sugallják, hogy a partnerrel való kapcsolat kialakítása elősegítheti a pozitív élettani változásokat, amelyek csökkenthetik a szorongás mértékét.

Úgy érezzük, hogy tartozunk valahova és emiatt biztonságban is tudjuk magunkat

Annak, hogy kevésbé érezzük magunkat stresszesnek az egyik oka, hogy a szerelem egy biztonságérzetet ad és bizalmat teremt a szerettünk felé, ami egyben biztonságot is jelent.

A Harvard Medical School beszámolója szerint az oxitocin egy olyan hormon, amely fizikai érintkezés révén szabadul fel, például ölelkezés, csókolózás és szex során, ami elmélyíti a partner iránti kötődés érzéseit és létrehozza az elégedettség, a nyugalom és a biztonság érzéseit.

Az oxitocin szerepet játszik a társadalmi kötődésben, az anyai ösztönben, a szaporodásban, valamint a szexuális élvezetben is. A “szerelemhormon” jelentősen növeli a társadalmi kötődést és a partnerek közötti bizalmat - állította a Nature-ben közzétett tanulmány.

Mintha “pillangók” lennének a gyomrunkban érzés

Éreztük-e valaha a szívünk gyorsulását, a tenyerünk izzadását vagy a gyomrunk felkavarását (jó értelemben), ha valaki olyat láttunk, vagy gondoltunk valakire, akit szeretünk? 

Amikor szerelmesek vagyunk, a kortizol szint nő és a testünk egy fajta "repülő módba" kerül. 

“A limbikus vagy az érzelmi agyunk aktiválja azt a bolygóideget, amely az agyunkból a belünkbe vezet” - mondta Daniel Amen, pszichiáter és idegtudós orvosa az NBC News-nak.

“Amikor idegesek vagy izgatottak vagyunk (a betegeimnek szoktam magyarázni, hogy ez ugyanaz az érzés, de attól függ, hogyan értelmezzük) az ideg stimulálódik, ami aktiválja a beleket." - tette hozzá Amen.

Boldogabbá válunk

A szerelem érzés felszabadítja a dopamint, egy ingerületátvivő anyagot, ami az agy jutalmazási és öröm központját vezérli, így a párok boldogabbak lehetnek együtt.

2005-ben a The Journal of Comparative Neurology közzétett tanulmány 2500 agyi felvételt vizsgált meg 17 olyan személytől, akik szerelmesek voltak. 

A kutatók azt találták, hogy azoknak a résztvevőknek, akik a szerelmükről egy fotót néztek 2 területen lépett aktivitásba az agyuk, amelyek a dopaminnal szorosan kapcsolódnak: a nucleus caudatus (magyarul "farkasmag") és a ventral tegmental terület. 

Kevesebb fájdalmat érzünk

Kimutatták, hogy a szerelem rendelkezik fájdalomcsillapító tulajdonságokkal is, bár a legtöbb orvos nem javasolja, hogy kizárólag a szerelemre támaszkodjunk egy súlyos műtét és sérülés után.

A 2010-es tanulmány, melyet a PLOS One folyóiratában publikáltak, az új romantikus kapcsolatok résztvevőinek a fMRI vizsgálatát vizsgálta.

A kutatók azt találták, hogy azoknál az embereknél, akik romantikus partnerük képét nézték, fokozódott az aktivitás az agy több jutalom feldolgozó régiójában és azt találták, hogy a szerelem csökkentheti a fájdalom érzését.

“Amikor az emberek ebben a szenvedélyes, minden igényt kielégítő szerelmi szakaszban vannak, a hangulatukban jelentős változások vannak, amelyek befolyásolják a fájdalom átélését.” - mondta Sean Mackey, a tanulmány vezető szerzője a Stanford Medicine News Center-nek.

Függőnek érezhetjük magunkat

Mint az addiktív gyógyszerek, amelyek aktiválják az örömközpontjainkat és garantálják, hogy az emberek visszajönnek még többért, a szerelem a maga módján is addiktív lehet.

A tudósok megfigyeltek ugyanolyan neurokémiai reakciókat az agy azonos területein a drogfüggőséggel küzdő és szerelme emberek csoportjában.

A Filozófia Pszichiátria és Pszichológia folyóiratban megjelent 2017 évi tanulmány a kapcsolatot kereste a függőség és a szeretet között.

A szerzők azt sugallják, hogy a szerelem addiktív lehet, hiszen ez egy olyan igény, amely ideiglenesen kielégíthető, de nagyon őrjítővé válhat, ha hosszú ideig nem teljesül. (A hivatalos orvosi osztályozási útmutatók azonban nem tartják a szerelmet függőségnek.)

Ezeknek az érzéseknek némelyike valószínűleg a szexhez kapcsolódik - a szexuális tevékenység, az orgazmus és néhány drog felszabadítja a dopamint az agy olyan területén, amelyet úgy neveznek, hogy nucleus accumbens.

Az oxitocin és a szerotonin az orgazmus alatt szinte elönti az agyunkat, ezzel együtt az izmaink ellazulnak és ez az együttállás, ami miatt szinte folyamatosan keressük a szerelmet. 

via psypost