Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hivatás és önmegvalósítás

Bogdán Brigitta képe
Ellenőrzött szakember

Boldogságunk fontos feltétele, hogy meg tudjuk élni saját belső értékeinket és küldetésünket, belső hívásunkat a magunk által választott szakmában is, mely ezáltal valóban hivatássá válhat, és így lehetőséget ad az önmegvalósításra.

A munka- és szervezetpszichológia egy fontos fogalma a személy-munka összeillés (Person-Job Fit), mely meghatározza, hogy az adott foglalkozás mennyire illik a személyiségünkhöz, mely nagymértékben befolyásolja nemcsak a munkahelyi, hanem az élettel való elégedettségünket is!
A személy-szervezet összeillés szempontjából pedig fontos, hogy ahhoz, hogy azonosulni tudjunk egy szervezettel, és elköteleződjünk céljai mellett, annak vízióját (jövőképét) és misszióját (küldetését) vagyis a sajátjának vallott értékeit mi magunknak is sajátunknak kell, hogy érezzük.

Pszichológus M.A. diplomámat 2011-ben szereztem a BME-n, ahol diplomamunkámban hivatásos gépjárművezetők munkával való elégedettségét vizsgáltam (ekkor a Nemzeti Közlekedési Hatóságnál végeztem szakmai gyakorlatot). Az eredmények igazolták az előzetes követeztetéseimet: nem túl meglepő módon a mentőautót vezető gépjárművezetők legnagyobb része jóval inkább tudott azonosulni a hivatásával és ezáltal magasabb jólléttel rendelkezett és boldogabb volt, mint a taxisok vagy a buszsofőrök többsége. Ennek magyarázata a mentősök társadalmi felelősségvállalásban való részvétele, foglalkozásuk megbecsültsége, és leginkább az lehet, hogy munkájuk olyan egyetemes emberi értékek (pl. segítőkészség, felelősség, hasznosság, tenni valamit a szűkebb közösségért vagy a világért) megélésére ad lehetőséget, mely az emberek többsége számára fontos, és amelyben értelmet láttak, így választott foglalkozásuk hivatássá tudott válni, életüket pedig szintén hasznosnak, értelmesnek érezték.

Bármilyen hivatást is választunk, ha lehetőségünk van arra, hogy megéljük benne azokat az értékeket, melyek által mi magunk is meghatározzuk önmagunkat, és ezáltal autentikusan, hitelesen tudunk működni benne, akkor cselekedeteink saját fejlődésünket fogják szolgálni, és ezzel önmegvalósításunkhoz járulunk hozzá, mellyel sokat teszünk a boldogságunk érdekében! :)

 

Írta:
Bogdán Brigitta
pszichológus, coach