Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hírek és álhírek hatása karantén idején

Dr. Gerber Erika képe
Ellenőrzött szakember

 

A stressz, evoluciós szempontból jó, megvéd a veszélytől.  Megléte  járvány idején különösen hasznos. Éberen tart, segíti a kontrollfunkciókat, így a fertőződés elkerülését.

A karanténban átélt szorongásnak az általánosan, mindenkire érvényes félelmek megléte mellett vannak specifikus jellemzői, amelyek a helyzetből adódnak.

A tartós összezártság átlagon felüli  szorongásokkal terheli az családokat, munkahelyeket.

Stresszorok, amelyek egyformán érintenek mindenkit

A hivatalos bejelentések ( már a rádió is bemondta, címlapra került a járvány, bejelentette a kormány)  - tömeghangulatot meghatározó, tömegpánikot kiváltó tényező. Minél érintettebb vagyok a veszélyben, annál jobban szorongok. Hazánkba előbb ideért a pánik, mint a vírus.

A fertőződéstől és az anyagi biztonság elvesztésétől való félelem, önmagukban alapvető egzisztenciális félelmek.

Az ellenség láthatatlan. A vírus terjedésének nincsenek hatátai, úgy ahogy a szorongásnak sem. Ez azt a tévképzetet kelti bennünk, hogy eszköztelenek vagyunk, kiszolgáltatottak, tehetetlenséget élünk át.

Fokozza a szorongást, ha nincs egy határozott, megbízható döntéshozó. Egy megmondó ember, egy olyan szakmai szervezet, amelyiknek az utasításait elfogadom és betartom.

Stresszkeltő ha hiányzik az egyértelműség. (Miért a házilag gyártott  maszk, ha úgysem véd?)

Stresszkeltő, ha az, amitől a segítséget várjuk, pl. egészségügy, összeomlik.

Karanténszorongások

Az összezártságban felerősödnek azok az anomáliák, konfliktusok, amik eddig is jelen voltak acsaládban. (Eddig csak idegesített, de most elviselhetetlen.)

Az összezártságban, az otthonmaradásra kényszerített helyzetből nincs hová menekülni, csak az indulatok szabadulnak ki.

Home-office és távoktatás egyidőben. Igazi kihívás. Mindkét szülő ül a gép előtt, (mert a nagytestvér mindent lát), de ki pelenkázzon, ki etesse a gyereket, ki vigye le a kutyát?

A karanténhelyzetben felerősödnek a gyerekkori traumák, amelyek a bezártsággal járó büntetések emlékeit őrzik (Takarodj a szobádba és nehogy ki ne merj onnan jönni!)

A bezártságban elveszítjük a közvetlen kapcsolatunkat a valósággal. Virtuális lesz a külső valóság. Csak a hírekre támaszkodhatunk.

A pszichés betegek leterhelik a családod, meg is betegíthetik. Fokozódnak a pszichés tünetek, (kényszerek, paranoiditás, depresszió, fokodik az agresszió, a családon belüli erőszak). Nincs külső rálátás, nincs külső segítség!

 

A következő részben ismertetem a védelem érdekében bevethető megoldási stratégiákat, és a mentális egészség megőrzéséhez szükséges eszközöke