Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hipoaktív szexuális vágy rendellenesség

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Hipoaktív szexuális vágy rendellenességgel (HSDD) érintett személy arról számol be, hogy libidója nagyon alacsony szintre csökkent, vagy akár el is tűnt. Ehhez általában jelentős szorongás, frusztráció és bűntudat társul, ami rontja az érintett önbizalmát, aláshatja a párkapcsolatát. Jellemzően a nők egy tizedét érinti, míg a férfiak esetében a 30-as évektől kezdőden nagyon lassú mértékben, de csökken a libidó, illetve az ő esetükben az életkörülmények felerősíthetik tendenciát.

Maga az elváltozás rendkívül komplex, számos biológiai és pszichológiai kutatás vizsgálta a rendellenességet. Az elváltozás mögött a leggyakrabban hangulati zavarok állnak pl. enyhe depresszió, lehangoltság. A zavar mögött igen gyakran fedezhető fel tartósan fentálló párkapcsolati probléma pl. folyamatosan jelenlévő félelem, attól, hogy másik személy elhagy bennünket. A rendellenességet előidézhetik még gyermekkori traumák pl. szülő elvesztése, vagy tartós nélkülözés. Ha a szülő a gyermek számára érzelmileg elérhetetlen, azaz a gyermek nem tud hozzá kapcsolódni, az szintén előidézheti a HSDD-t. Ezek az énnel kapcsolatos kudarcélményt, szorongást és depressziót generálhatnak. Ritka esetben a zavart egy hirtelen bekövetkező szexuális identitást érintő trauma is kiválthatja. Az orvosi és a biológiai kutatások az agyi hormon rendszer megváltozását hangsúlyozzák. Eszerint a libidó csökkenését a dopamin növekedése és a szerotonin csökkenése okozza. A HSSD gyakran tünetként is értelmezhető számos organikus betegség esetében pl. autoimmun betegségek, pajzsmirigy betegsége.

A HSDD legfőbb tünete, hogy a szexuális együttlétek száma, fantáziák gyakorisága és a szexuális vágy nagyon erőteljesen lecsökken. A csökkenés mértéke, mindig egyén függő, egyes esetekben a csökkenés ténylegesen nagyon drasztikus, míg más esetben a csökkenés az egyén korábbi szexuális aktivitásához képest jelentős. Nagyjából minden érintett esetében közös, hogy szenvedést okoz, illetve komolyan károsítja az interpereszonális kapcsolatokat (főként a párkapcsolatokat).

A zavar megelőzésében komoly hangsúlyt kap az őszinteség, mind saját magunk felé, mind a partnerünk felé. Figyeljünk oda, hogy a párkapcsolatunkban, miden érzelmet őszintén és nyíltan megélhessünk, ne legyenek tiltott érzelmek a párkapcsolatban. Az őszinteségnek ki kell terjednie a mindennapi kommunikációra is, beszéljük meg nyíltan a problémákat. Ha csökken a vágy, akkor fontos annak az időben felismerése, hiszen az elején viszonylag könnyen visszafordítható a folyamat. A megelőzésben szintén jelentős a szerepe a rendszeres testmozgásnak, kiegyensúlyozott életvitelnek.

Hollósy-Vadász Gábor

Problémakör: