Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Hétköznapi álarcaink

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

A farsangi időszakhoz közeledve számos kultúrában maszkot öltenek az emberek, hogy elüldözzék a telet, vagy éppen a gonosz szellemeket. Természetesen a fő motívumok mellett a hétköznapok hatását is felfedezhetjük ezeken az álarcokon, így számos téma, életesemény feldolgozására adnak lehetőséget.

A következő gyakorlat arra ad lehetőséget, hogy hétköznapi "álarcaidat" levetve tekints magadra.

Nincs más dolgod, mint készíteni két (vagy akár több) álarcot, melyek közül az egyik álarc jelenítse meg, hogy milyen vagy a munkahelyeden, a másik pedig azt, amilyennek a családod körében mutatod magad. Természetesen további témákat is behozhatsz: iskolai álarc, baráti maszk, új helyzetben viselt maszk, párkapcsolati álarc, stb. A lényeg, hogy jelenjenek meg az életed különböző területei.

Használhatsz bármilyen anyagot a készítés során, a papírtól kezdve egészen a különböző textíliákig. A foylamatot nem érdemes túlságosan strukturálni, de érdemes legalább 20 percet szánni az alkotásra.

A munka során gondold végig, hogy mely jegyek dominálnak leginkább az adott területen, és miért. Miután végeztél, vesd össze az álarcokat, és emeld ki magadnak a különbségeket, illetve a hasonlóságokat.

Néhány segítő kérdés:

  • Mi az, ami mindig megjelenik?
  • Miért éppen ez jelképez téged?
  • Mi a funkciója ezeknek az álarcoknak?
  • Melyiket vennéd le legszívesebben, és melyik maszk a legkényelmesebb?
  • Melyik maszk hasonlít leginkább az igazi arcodra?

Jó alkotást! :)