Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Három érzékeny pont, ami zavarokat okozhat a szexuális életünkben

Velez Csaba képe
Ellenőrzött szakember

A szexuális élet nagyon érzékeny terület mindkét nem számára, még akkor is, ha nem vallják be, vagy úgy csinálnak, mintha nem így lenne. A mai világban, ahol a liberalizmuson azt értjük, hogy mindenkinek mindent szabad és nincsenek erkölcsi korlátok, valamint egymás igényeit sem kell tiszteletben tartani, a szabadság sokszor nem annyira lehetőségeket, hanem nyomasztó terhet jelent.

A meztelen igazság

A felszínen mindannyian „menőzünk”, azaz eljátsszuk azt, hogy a társadalom szemében vonzónak ítélt dolgoknak legalább egy részével rendelkezünk. Gyakran azt is eljátsszuk, hogy lazábbak és rugalmasabbak vagyunk, mint amilyenek valójában lennénk. Az ágy intimitása azonban az a közeg, ahol minden kiderül előbb-utóbb, nehéz szexuális téren stratégiázni vagy játszani, mert a saját testünk fog cserben hagyni minket.

Futó kaland, kérdéses teljesítmény

Szexuális kapcsolat természetesen nem csak szerelmi viszonyban jöhet létre, a résztvevőkre jellemző érzelmi és lelki minta azonban ezekben a szituációkban is jelen van, még ha érzelmileg nem is érinti őket olyan mélyen az élmény. Az alkalmi szexuális „összeborulás”, egyéjszakás kalandok – lelki alkattól függően – néhányunknak szárnyakat adnak (mert nincs tét, lekerül a teher), másokat pedig pont a kilátástalanság, jövőtlenség érzése miatt lelankasztanak.

Kibújhatunk a ruháinkból, de nem bújhatunk ki a bőrünkből

A szexuális zavarok, ha nem valamilyen szervi ok áll a háttérben (gyulladás, összenövés, operációs heg stb.), minden esetben lelki alapokra vezethető vissza.

A szexuális élet területén mind a férfiak, mind nők saját nemükre jellemző általános jegyeikhez nyúlnak vissza: a férfiakra jellemző a teljesítménykényszer, az intimitás helyébe lépő „jót tenni akarás”, a külsőségek nagyra értékelése, és a saját megítélésükkel szembeni végtelen érzékenység.

A nők számára a biztonságérzet, a szeretet és figyelem puha-meleg burkának igénye az erotikus helyzetekben még nélkülözhetetlenebb, mint máskor. Ugyanakkor az önértékelési problémák, a testükkel kapcsolatos nyomasztó gondolatok szintén óriási erővel esnek a latba ilyenkor.