Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Ha kimaradsz, lemaradsz!

Harsányi Kata képe
Ellenőrzött szakember

Így érezheti magát, aki a z egyre gyakoribb FOMO jelenségét tapasztalja. A FOMO (Fear Of Missing Out), vagyis az attól való félelem, hogy valamiből kimaradunk, mára gyakori problémává vált.

Az internet világa rengeteg izgalmas tartalmat nyújt, ami azt az érzetet kelti, hogy mindig van mit felfedezni. Azonban a közösségi médiumok hatása még jelentősebb. Több kutatás is kimutatta, hogy a like-ok dopamin választ indítanak el a szervezetünkben; ez a “boldogsághormon” pedig rendszeresen megerősíti, hogy érdemes böngésznünk ezeket az oldalakat. Mondhatni az oldalakat görgetve nem új információkat keresünk, hanem pozitív visszacsatolást. Minél több megerősítésre vágyunk, annál több időt töltünk ezeken az oldalakon, azonban ezzel megnöveljük a szorongásunkat is, hiszen látjuk, hogy mennyi mindenről le lehet maradni.

Érthető, hogy a jelenséget kezdetben a közösségi oldalakkal kapcsolatban figyelték meg, mára azonban a munkában is érvényes.  Egy felmérés szerint a munkavállalók 70%-a fél attól, hogy kimarad a munkamenetből, ezért inkább nem veszi ki a szabadságát, vagy ez idő alatt is online kapcsolatban marad.

Mit lehet tenni?

FOMO helyett JOMO (Joy Of Missing Out)! Javasolják a szakértők. Vagyis tanuljuk meg élvezni a “kimaradást”. Legyünk jelen a saját életünkben, lassítsunk, és ne hasonlítgassuk magunkat másokhoz! Hogy mit kezdünk a szabad perceinkkel, az rajtunk áll :) Próbáljuk meg tartalmassá tenni!