Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Gyógyulhat-e a lélek a test nélkül?

Votisky Petra képe
Ellenőrzött szakember

„Menjek el laborba?” – kérdezi döbbenten a legtöbb kliensem, amikor az első néhány beszélgetés után esetleg azt javaslom, hogy bizonyos vérvizsgálatokat csináltasson meg. Természetesen nem küldök el mindenkit, csak azokat, akiknél úgy gondolom, hogy ezzel előrébb lépünk a problémájának a megoldásában.

„Pszichológia és vérkép? Mi az összefüggés a kettő között?” – kérdezi most gondolom Ön is.

A tapasztalataim szerint a test és a lélek, pontosabban a testi és pszichés működések szoros kapcsolatban vannak. Sok testi jelenség pszichés tüneteket produkál és a pszichés tünetek gyakran testi tüneteket is okoznak egy idő után. Gondoljon csak arra, hogy egy nagy ünnepi ebéd után, amikor sok-sok süteményt és egyéb édességet eszik, mennyire fáradtnak, álmosnak vagy akár levertnek tudja érezni magát. Ennek az az oka, hogy az óriási sütemény és cukormennyiség miatt hirtelen nagy adag inzulin választódik ki, ami lecsökkenti a cukorszintet. Ez a lecsökkent cukorszint pedig fáradtságot, álmosságot vagy levertséget okozhat. Ez látványos példája annak, hogy egy testi jelenség hogyan tud pszichés tünetet okozni. Ez természetesen nem olyan jelenség, amivel pszichológushoz szoktak fordulni, ugyanakkor rendkívül gyakori, ezért hoztam ezt példának.

A tapasztalataim szerint sokféle testi jelenség, vitamin- és nyomelemhiány, életmódbeli szokás okozhat pszichés tüneteket vagy erősítheti fel azokat. Ezért szoktam a klienseim egy részét laboratóriumi vizsgálatra küldeni, illetve utána akár endokrinológushoz egy konzultációra. Az életmódbeli- és táplálkozással kapcsolatos változások nem oldják meg önmagukban a problémát, ugyanakkor sokkal hatékonyabbá teszik a pszichológiai munkát. A testtel való törődés pozitív hatása megjelenik a lélekben is.

Éppen ezért a címben feltett kérdésre az a válaszom, hogy NEM, a test és a lélek nem választható szét.

Ez nem jelenti azonban azt, hogy egy-egy pirula bevételével meg lehet oldani mindent. A reklámok valóban azt sugallják, hogy ha fáj a fejem, elég egy tabletta és minden rendben lesz, rohanhatok a megbeszélésre, ha nem tudok aludni, akkor bekapok egy pirulát és azonnal édes álomba merülök. Ez nagyon megtévesztő. Az ember egy teljes egész, mindenféle testi és lelki jelenségekkel, amelyeknek az alakításához időre és energiára van szükség.

A munkám során mindig több lábra támaszkodom, vagyis a pszichológiai munkát életmódbeli változásokkal és testtel kapcsolatos tevékenységekkel is kombinálom, mert tapasztalataim szerint ez a leghatékonyabb.

Ön is tehet már ma is valamit a testi- és lelki egészségéért, ha megpróbál egy kicsit odafigyelni a teste igényeire és akár elmegy mozogni valamit, akár a gyorséttermi ételt cseréli le valamilyen egészségesebbre. Ha pedig úgy érzi, hogy nem tud megküzdeni a lelki problémáival, szorongásokkal vagy más jelenségekkel, akkor érdemes szakember segítségét kérnie.