Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Gyermekek, akik elfelejtették az önfeledt játék örömét

Péter Zsuzsanna képe
Ellenőrzött szakember

A mai gyerekeknek nagyon nehéz, jobban kellene rájuk vigyáznunk, segíteni őket abban, hogy gyerekek maradhassanak, hogy megélhessék a felhőtlen gyermekkor örömét.

Családterápiáimon megforduló gyermekek jó része nem tudja, hogy hogyan kell gyereknek lenni.

A tabletek és okostelefonok világából nehezen tudnak kiszakadni, számukra a virtuális világ a valóságos, ott érzik jól magukat. Nem, vagy csak igen nehezen tudják lekötni magukat társasjátékkal, birkózással, tücskök, bogarak megfigyelésével. A játék által fejlődünk, tanulunk, nevelődünk. Sok szülőnek nincs ideje, kedve leülni gyermeke mellé, pedig játszani felnőtt korban is kell!

Játék közben jókat lehet beszélgetni, élcelődni, szórakozni, ami jó összetartó kapocs lehet a családban. Kreativitásunk, kommunikációnk, problémamegoldó képességünk fejlődik általa, stresszoldásra, érzelmi nehézségeink feloldására kifejezetten hatásos. Óvodás korú gyerekek kijátsszák magukból problémáikat, aztán szép lassan elfelejtik, hogy mi is az a játék, beszélgetés, így bennük marad feldolgozatlanul a sok megélt negatív és pozitív élmény egyaránt.

Segítsük gyermekünk fantáziájának erejét alkalmazni a játékok által, hogy felnőttként használni tudják képzeletüket az olyan nehézségekkel szemben, mint a kimerültség, kiégés, életváltozások, krízisek.