Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Gondolkodtunk már azon, hogy miért csaljuk meg a párunkat?

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

A következő cikkemben 8 okot fogunk megvizsgálni, amivel esetlegesen meg tudjuk magyarázni, hogy az emberek egy idő után miért csalják meg a partnerüket.

A tudósok újra felvetették azt a bizonyos kérdést, hogy az emberek miért csalják meg egymást és eredményként felfedeztek néhány érdekes megállapítást.

A kölcsönös bizalom az elkötelezett romantikus kapcsolatok egyik védjegye és gyakran (nem mindig) kapcsolódik ahhoz a bizalomhoz, hogy a partner romantikusan és szexuálisan is egyaránt hűséges. Mi történik, ha ez a bizalom megsérül?

A hűtlenség elpusztíthat egy kapcsolatot. Bővebben kifejtve, a közelmúltbeli áttekintés szerint a hűtlenség vezethet a házasságok felbomlásához és a házasság előtti szakításhoz, kiválthatja a családon belüli erőszakot, és jó előrejelzője a rossz mentális egészségnek, ideértve a depressziót és a szorongást is.

Egyes beszámolók szerint a hűtlenség a házasságok körülbelül 20-25 %-ban fordul elő; a férfiak és a nők hasonló arányban csalják meg a másikat.

Tekintettel arra, hogy a hűtlenség kedvezőtlen személyes és kapcsolati következményekkel jár, az emberek mégis csalnak, feltehetjük a kérdést: Miért? Miért kockáztatunk? Milyen motivációk vezetnek a hűtlenséghez?

Miért csalnak az emberek?

Egy friss vizsgálat közel 500, főleg heteroszexuális személyt kérdezett korábbi tapasztalataikról egy romantikus partner megcsalásával kapcsolatosan Vegyük figyelembe, hogy a hűtlenség határozott kritériuma volt a tanulmánynak, így a résztvevők legalább egy példát megosztottak a saját hűtlenségükről. Körülbelül a résztvevők 95 %-a mondott olyan példát, amely szexuális / fizikai hűtlenséget tartalmazott.

Ezek a tudósok nem elsőként teszik fel azt a kérdést, hogy miért csalnak az emberek, azonban a hűtlenség motívumaival kapcsolatban meglepően kevés bizonyíték áll rendelkezésre, ami arra utal, hogy több empirikus vizsgálat szükséges. Selterman és munkatársai a tanulmányukban megválaszolták azokat az okokat, amelyek miatt az emberek megcsalták a másikat, majd az elemzésük az emberek által kínált számos motívum szintetizálására összpontosítottak. Az elemzésük során 8 fő motívum merült fel: 

1. Elmúlik a szerelem. Néha (de nem mindig) egy meglévő kapcsolatban ez a bizonyos hiány az emberek között egyfajta kettős kapcsolatokat hoz létre. A résztvevők több, mint háromnegyede (77 %-a) jelezte, hogy az állandó partnerük iránti szerelem hiánya és / vagy a szeretőjük iránti nagyobb szeretet meglehetősen erős oka lehet a félrelépésnek.

2. Változatosság. Más esetekben a hűtlenség nem jelent választ egy létező kapcsolat problémájára, inkább mondhatjuk az unalom reakciójának. Sok ember számára (74 %) a megcsaló viselkedést a különféle tényezők iránti vágy eredményezi. Több férfi magyarázta a hűtlenségét ennek az oknak köszönhetően, mint a nő.

3. Elhanyagoltság érzés. Hasonlóan a szerelem hiányának érzéséhez, néhány ember azért hűtlen, mert azt érzi, hogy a partnere nem figyel rá eléggé. A résztvevők (70%) nyilatkozta, hogy az elhanyagoltság legalább közepesen kötődik a megcsaláshoz. Több nő ismerte el ezt a motívumot a megcsalás okának, mint férfi.

4. Helyzeti, alkalmi tényezők. Nem minden hűtlenség köthető a jelenlegi kapcsolattal való elégedetlenséghez. Sok résztvevő (70%) megjegyezte, hogy a helyzet tényezői kulcsfontosságúak lehetnek a megcsalásnál. Lehet, hogy ittak, vagy valamilyen más módon olyan alkalomba adódott, amelyre nem számítottak. Több férfi ismerte el ezt a motívumot a megcsalás okaként, mint nők.

5. Az önértékelés fokozása. Ellentmondásosnak tűnik, tekintve, hogy a hűtlenség jelentős személyi következményekkel jár, de néhány ember számára a megcsalás fellendítheti a saját önbizalmát és önbecsülését. A résztvevők több mint fele (57 %) jelezte, hogy az önértékelés fokozása volt a megcsalás motívuma.

6. Düh. Ez nem volt a leggyakrabban idézett ok, de a harag szerepet játszott sok résztvevőnél (43 %). Ezekben az esetekben a csalást a partner megbüntetésének vagy a bosszú módszerének tekintették.

7. Nem érzi az elkötelezettséget. A szeretet és az elkötelezettség hiánya a jelenlegi romantikus partner iránt a kapcsolatok elégedetlenségének általános érzéseihez kapcsolódnak. Az elkötelezettség szempontjából a résztvevők közel fele (41 %) jelezte, hogy a romantikus partnerek iránti alacsony elkötelezettség motiválja a megcsalást.

8. A szexuális vágy miatt. A résztvevők körülbelül egyharmada (32 %) azt jelentette, hogy a szexuális vágyuk viszony kialakításra késztette őket. Talán a fennálló kapcsolatukban az egyének nem vonzódnak a nemi aktus gyakoriságához, a szex stílusához vagy a kívánt szexuális magatartáshoz, ez hozzájárulhat a csalás okaihoz. A férfiak ezt az okot inkább jelentették, mint a nők.

A hűtlenség ezen nyolc motívuma magába foglalja az én, a létező kapcsolat és a kontextus aspektusait. Sokféleséget fednek fel az okokban, amelyek miatt az emberek megcsalják a másikat. 

Az is lehetséges, hogy vannak olyan motivációk, amelyeket ebben a tanulmányban nem tudtak teljes mértékben megragadni, részben azért, mert - amint a szerzők megjegyezték - a résztvevők megpróbáltak emlékezni arra, hogy mi motiválja a múltbeli viselkedést. Időnként a memória nem pontosan azt mutatja, hogy először valójában mi okozta a viselkedést.

via psypost