Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Fogyás, kiegyensúlyozott étrend, placebo

Iványuk Áron képe
Ellenőrzött szakember

Egy új kutatás bizonyítékot talált egy képzeletbeli, alacsony kalóriatartalmú étrend placebo hatásának létezéséről.

A Frontiers in Psychiatry új tanulmánya arra az eredményre jutott, hogy az alacsony kalóriatartalmúnak gondolt étrend betartása elősegítheti a fogyást. A vizsgálat résztvevői számára elegendőnek találták a fogyás eléréséhez az alacsony kalóriatartalmúnak vélt étrend placebo hatását, míg ugyanazon étrend betartása placebo hatás nélkül nem hozott jelentős eredményeket azon résztvevők számára, akik a kiegyensúlyozott étrendet követték.

A vizsgálat menete

A vizsgálat során mindkét nemből 14 túlsúlyos felnőttet toboroztak és véletlenszerűen két csoportra osztották a résztvevőket. Mindkét csoportot ugyanolyan energia szinten tartás- és kiegyensúlyozott étrend betartására, valamint egy 8 héten át tartó alacsony intenzitású testmozgásos napirendre kérték. A kísérleti csoport résztvevőinek azt mondták, hogy alacsony kalóriatartalmú étrendet kaptak, miközben a kontrollcsoport csak annyit tudott, hogy kiegyensúlyozott étrendet követtek.

Milyen eredmény született?

A kísérlet befejezésekor azok a résztvevők, akik úgy gondolták, hogy az alacsony kalóriatartalmú étrendet követték, jelentős csökkenést produkáltak a testtömegükben, testzsír százalékukban és a testtömeg-indexükben. Ezek a súlymértékek gyakorlatilag ugyanazok maradtak az kontrollcsoport résztvevőinél, akik ugyanazt az étrendet és ugyanazt a testmozgásos rutint követték, mint a kísérleti csoport résztvevői.

Miért kell foglalkozni az elhízás kérdésével?

Mivel a túlsúly és az elhízás egyre gyakoribb a fejlett országokban, fontos feladat a fogyás hatékony módszereinek kidolgozása. A súlycsökkentés egyszerűsített megközelítése az energiabevitel és az energiafelhasználás kezelésére összpontosít. Ebben a tanulmányban Valentin S. Panayotov megvizsgálta, hogy a placebo hatás hogyan árnyalhatja a fogyás tiszta matematikai modelljét.

“A táplálkozás és a placebo hatás összefüggéseit további kutatásokban kell vizsgálni ahhoz, hogy határozottabb következtetéseket vonhassunk le” mondta a kutató, hozzátéve “hogy a tanulmány csak további vizsgálatok alapját képezi”.

Milyen nézőpontok nélkülözhetetlenek a fogyásnál?

Habár a tanulmány egy kis mintára támaszkodott, a megállapítás hozzájárul a súlycsökkentési folyamat pszichológiai aspektusainak megértéséhez. Az a tény, hogy az étrenddel kapcsolatos véleményünk befolyásolhatja az eredményt, arra enged következtetni, hogy az
energiafelhasználás nem az egyetlen tényező, amely meghatározza a súlycsökkentési erőfeszítések sikerét. Panayotov azt hangsúlyozza, hogy a fogyás programjainak kidolgozásakor a metabolikus megfontolások mellett figyelembe kell venni a fogyás pszichológiai és magatartási aspektusait.

via psypost

Problémakör: