Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Fóbiák

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A fóbia kifejezés indokolatlan és ösztönösen eredő félelemre utal, mely irányulhat meghatározott tárgyakra, helyzetekre, esetleg emberekre is. A kliensek gyakran felismerik, hogy félelmük indokolatlan, de magától a félelemtől nem tudnak megszabadulni. Ennek következtében gyakran alakul ki az elkerülő viselkedés, vagyis a kliens igyekszik elkerülni a félelemet keltő tárgyat, helyzetet.

A fóbiák sokfélék, számos változatuk létezik. Ezeket az alcsoportokat három nagyobb klaszterbe szokták besorolni, melyek: az agorafóbia, a szociális fóbia és a speciális fóbia. Mindegyik fóbiára jellemző, hogy nagyfokú szorongás társul hozzá, ami tárgyat keres magának. Gyakori jelenség, hogy a kórkép súlyosbodásával, egyre több területen alakul ki a fóbia, a kliens egyre több dologtól kezd el indokolatlanul félni, így egyre több dolgot elkerül, ami hosszútávon bezárkózáshoz vezethet. A fóbiákhoz gyakran társul a pánikbetegség, ha a kliens a fóbiát okozó tárgy közelébe kerül, akkor pánikroham tör rá. Ekkor a kliensek többsége erős szívdobogást, halálfélelmet, remegést, fulladást, verejtékezést, szédülést rosszullétet érez. Ezek nagyon ijesztő tünetek, emiatt a betegek közül sokan menekülni kezdenek, illetve legközelebb megpróbálják elkerülni azokat a helyezeteket, melyekben fellépet a pánikroham.

Az agorafóbiában (agora görög szó, város központi részét jelezte, benne a piacot és a szentélyeket) szenvedő beteg elkerülik a nagy és nyílt tereket pl. az utcán a házak falai mellett szorosan közlekedik. Szintén az agorafóbiához köthető a közlekedési fóbia, ekkor a beteg nem képes tömegközlekedési járműveket használni. Kezdetben csak egyik járműre nem mer felszállni, később a többitől is tart. A klausztrofóbia során a beteg a szűk tértől fél, elkerüli a bezártságot.

Szociális fóbia során a beteg a beteg elkerüli azt, hogy mások elött kelljen szerepelni, mivel retteg attól, ha több ember elött kell szerepelnie, vagy előttünk megalázó helyzetbe kerül, esetleg „leég”. Ez nem tévesztendő össze a lámpalázzal. Erre lehet egy példa a munkahelyen a közös értekezletek megtartása, ahol több ember elött kell a kliensnek felszólalnia, esetleg saját és mások érdekeit képviselnie. Ha beteg nem tudja az adott szituációt elkerülni, akkor megpróbálja elviselni, de az számára óriási kínt jelent.

Speciális fóbiák során a személy speciális tárgyaktól, állatoktól, természeti jelenségektől fél. A speciális fóbiák nagyon enyhe formában szinten majdnem minden embert érintenek. A speciális fóbia legtöbbször nagyon enyhe formában jelentkezik, illetve a mindennapi életvezetést nem károsítja, ezért nem igényel kezelést. A speciális fóbiák okai legtöbbször gyerekkorban alakulnak ki, a pontos eredetüket az idő múlásával az egyén elfelejti.

Forrás: webbeteg

Hollósy-Vadász Gábor

Problémakör: