Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A fizikai aktivitás, a testsúly és a szexualitás összefüggései

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

Egy tanulmány szerint a túlsúly a férfiaknál gyakoribb szexuális tevékenységekkel jár, míg a nőknél alacsonyabb gyakorisággal.

A férfiaknál a túlsúly a szexuális aktivitás megnövekedett esélyével függ össze. De a Journal of Sexual Medicine közzétett új kutatása szerint a nőknél ez pont ellenkezőleg működik.  A tanulmány a testtömeg-index, a fizikai aktivitás és a szexuális viselkedés közötti összefüggéseket vizsgálta.

“Az egészségtudományok szexuális és szexualitás iránti érdeklődése elsősorban különféle patológiákra és diszfunkciókra, valamint a szexuális úton terjedő fertőzésekre koncentrált. Most már kezdjük felismerni a szexuális tevékenységek egészségügyi hatásait, és léteznek kutatások, amelyek bizonyítják, hogy ez fontos a mentális és a fizikai jóllét szempontjából is” mondta a tanulmány szerzője, Igor Grabovac a Bécsi Orvosi Egyetemen.

Milyen tényezők befolyásolhatják a szexuális tevékenységet?

“Ezért első lépésként fontos, hogy a vizsgálatok során megnézzük a szexuális tevékenységekkel kapcsolatos különféle asszociációkat, melyek a további kutatásokat befolyásolják. Az elhízás az Egyesült Államokban és globálisan is jelentős közegészségügyi probléma, ezért utánajártunk, hogy ezek a kérdések hogyan hatnak a szexuális tevékenységekre az Egyesült Államokban egy felnőttekre illeszthető országos reprezentatív mintában.”

A tanulmány 7049 férfi és 7005 nő adatain alapul, akik részt vettek az Országos Egészségügyi és Táplálkozási Vizsgálati felmérésben. A felmérés számos tényezőt vett számításba, mint például a szexuális viselkedés, a testmozgás és a pihenőidő. Ezeken kívül még megmérte a résztvevők testtömeg-indexét is.

Milyen különbségek vannak nemek között?

A kutatók azt az eredményt találták, hogy a magasabb testtömeg-indexhez az egyedülálló férfiak körében az elmúlt évben a gyakori szexuális aktivitás magasabb esélye társult. A nők esetében azonban a nagyobb testtömeg a gyakori szexuális aktivitás alacsonyabb esélyével függött össze.

A magas BMI jelezheti a magas testzsír-százalék értéket, de túlbecsülheti a testzsírt azoknál is, akiknek az izomtömege meghaladja az átlagot, például a sportolók és a testépítők esetében.

A kutatók azt is megállapították, hogy azok a nők (fontos hangsúlyozni, hogy nem férfiak), akik több ülő időtöltésről számoltak be, alacsonyabb számú szexuális partnerről számoltak be.

“Nagy különbségeket figyeltünk meg a nemek között, ahol a túlsúlyos férfiak nagyobb eséllyel rendelkeztek több szexuális aktivitással. Azt is megfigyeltük, hogy az elhízott embereknek, akik egyedül élnek, az elmúlt évben alacsonyabb esélyük volt szexuális partnerre" - mondta Grabovac.

Miért fontos a fizikai aktivitás még a közismert tényeken kívül?

A kutatók arra is eredményeket találtak, hogy a megnövekedett fizikai aktivitás összefüggésben van a férfiak és a nők gyakoribb szexuális tevékenységével azok körében, akik házastárssal vagy élettárssal élnek együtt. A magasabb fizikai aktivitás szintén a férfiak több szexuális partnerével társult.

Az eredmények rámutatnak “a fizikai tevékenység általános jelentőségére a mindennapi életben” - mondta Grabovac a PsyPost-nak.

“Fontos, hogy fizikailag aktívak legyünk és ne töltsünk túl sok időt ülve, mivel ez nemcsak számtalan egészségügyi problémát befolyásol, hanem a szexuális aktivitással is összefügg. Ezt meg tudtuk erősíteni az eredményekkel - mind a férfiak, mind a nők, akik nagyobb fizikai aktivitást jelentettek, szexuálisan is aktívak voltak.”

Egyéb észrevételek a kutatás során

“Azon emberek számára, akik otthon vannak, fontos hogy ne becsüljük alá az elhízás szexuális egészségre gyakorolt hatásait, és hogy nyíltan vitassuk meg aggodalmainkat és kérdéseinket az egészségügyi szolgáltatókkal. Az egészségügyi szakemberek számára fontos, hogy aktívan vegyenek részt a betegekkel a szexualitásról és a szexuális tevékenységekről való beszélgetésben és felismerjék, hogy ez a betegek életének nagyon fontos része” - tette hozzá Grabovac.

A résztvevők túlnyomó többsége heteroszexuális volt, ami azt jelenti, hogy az eredmények nem általánosíthatók a nem heteroszexuális populációra. “Az adataink nem tették lehetővé a szexuális és a nemi kisebbségek  további elemzését. Érdekes lenne azonban ezeket a kérdéseket is megfigyelni különféle csoportokban és megvizsgálni a lehetséges keresztmetszeteket” - mondta Grabovac.

via PsyPost