Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Fizikai agresszió

Csizmadia Dóra Dalma képe
Ellenőrzött szakember

Előfordul, hogy felvetődik a kérdés, elfogadhatjuk-e a fizikai agressziót bizonyos helyzetekben, felmentsük-e azt a személyt, aki visszaél fizikai erejével. Mi játszódik le ezekben a szituációkban?

Az agresszió támadást jelent, célja másnak sérelmet, kárt, fájdalmat okozni. Az erőszak erőszakot szül, és a média is jelentősen negatív befolyást gyakorol az agresszív viselkedésre.
A fizikai agresszió témaköre rendkívül fajsúlyos, ezért sajnálatos létezését nem hagyhatjuk figyelmen kívül, akár gyermek, akár felnőtt az azt elszenvedő alany.
Szinte minden esetben az elkövető személyt utólag gyötri a lelkiismeret, és bánja, hogy nem türtőztette indulatait, nem gondolta át a lehetőségeit jobban. Nem ez az egyetlen stratégiai lépés számunkra probléma esetén.

A fizikai agresszió rendkívül káros az áldozat lelkére, a megszégyenülés, megalázottság, kiszolgáltatottság, tehetetlenség érzését erősíti, amely nyomot hagy, és nagy mértékben kihathat a későbbi életére.
Számos módszer van arra is, ha elfogy az ember türelme, és úgy érzi, a szavak már nem segítenek. Ezeket személyre szabottan kell átgondolni.

Megjegyzendő, hogy sok esetben a verbális agresszió hasonlóan nagy mértékű és maradandó károkat tud okozni, főként ha mások előtt, és gyakran történik.

Törekedjünk erőszakmentességre!