Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A fétis pszichológiája

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

Manapság a közéletben nagyon gyakran halljuk ezt kifejezést, hogy fétis. Mire is utal ez a fogalom? Pszichológusként a fétist, úgy határozhatjuk meg, hogy egyfajta szexuális vonzalom bizony tárgyak vagy testrészek, illetve szinte bármi iránt (pl. harisnya). Extrém esetben ez a vonzalom szinte kizárólagossá válik, vagyis személy csak a fétis tárgya iránt érez szexuális vonzalmat, más iránt egyáltalán nem, ez sokszor az egyén számára komoly szenvedést okoz.

A fétis kialakulása mindig egy egyéni folyamat eredményeként jön létre, ezért az okok és fétis tárgyak jelentősen eltérnek egymástól. Általánosságban elmondható, hogy a legtöbb fétis a szexuális vágyak megjelenésével egyidőben kamasz, illetve fiatal felnőtt korban alakulnak ki. A fétis rögzüléséhez hozzájárulnak a különböző életesemények is. A láb fétist gyakran vissza lehet vezetni egy korábbi lábhoz kapcsolódó az egyén szempontjából meghatározó élményre pl. egy kliens pedikűrözés során elkezd fantáziálni, amitől szexuálisan izgalmi állapotba kerül.

A fétisek elterjedését több kutatás is vizsgálta. A fétisek enyhe formában (amikor egy kliens szexuális vágyat érez egy tárgy vagy egy testrész iránt, de ez a vágy nem kizárólagos, vagyis nem csak a fétis tárgyától jön izgalomba) a társadalom körülbelül 50%-t érinti. Az extrém fétis (amikor a kliens kizárólagos vágyat érez egy tárgy vagy egy testrész iránt) szinte minimális. Ennek az egyik oka, hogy az ilyen problémával küzdő személyek gyakran tartózkodnak, stigmatizálva érzik magukat, ezért nem is kérnek segítséget. Ezek a kezeletlen problémák válságot okoznak a párkapcsolatban, gyakran szakításhoz vezethetnek.

A szélsőséges fétist többféle módon is lehet kezelni pl. gyógyszerrel és pszichológiai tanácsadással. A gyógyszeres kezelés célja, hogy mesterségesen csökkentsék a nemi hormonok szintjét a szervezetben. A pszichológiai tanácsadás során a cél az, hogy a páciens szexuális fantáziái megváltozzanak, általános értelemben legyenek erotikusak.

Fontos megjegyezni, hogy a szexualitásnak rengeteg formája létezik, amelyek kölcsönös megegyezés alapján örömöt, boldogságot okozhatnak. A hangsúly a kölcsönös megegyezése van. Ne erőltessük rá a másikra akaratunkat, szexuális vágyainkat, ha a másik fél nem egyezik bele, akkor azt fogadjuk el.

Hollósy-Vadász Gábor

Problémakör: