Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A férfiak vagy a nők nézik meg jobban a férfiakat?

Iványuk Áron képe
Ellenőrzött szakember

Egy szemkövetési tanulmány szerint a férfiak jobban foglalkoznak más férfiak felsőtestével mint a nők.

Egy új evolúciós pszichológiai kutatás szerint úgy tűnik, hogy a férfiak nagyobb vizuális figyelmet fordítanak más férfiak mellkasi régióinak, mint a nők. A tanulmány új lehetőségeket tár fel, hogy a váll-csípő arány hogyan befolyásolja a vonzerő érzékelését.

Mit szeretnek a nők és mit a férfiak?

“A férfiak és a nők szexuálisan dimorf fizikai jellemzőkkel bírnak és mind a férfiak, mind a nők nőies vonásokkal rendelkező nőies tulajdonságokat, például teljes ajkakat és a kisebb állat vonzóbbnak tekintik, mint a férfias vonásokkal rendelkező férfias jellemzőket” - mondta Farid Pazhoohi, a British Columbia és az új tanulmány szerzője.

“Hasonlóképpen, az egyének inkább a nőkre jellemző testtípusokat, például az alacsony derék és csípő arányt (kis derék és széles csípő) részesítik előnyben a férfias jellemzőkkel szemben (magas derék és csípő arány). Az egyik jellegzetes szexuálisan dimorf férfi vonás a széles mellkas (nagyobb felsőtest méret), ami az állapot és az erőforrások biztosításához kapcsolódik.”

Mire következtethetünk?

“Ha a nagyobb felsőtest a férfiakra jellemző, akkor a kisebb felsőtestű nőket kellene nőiesebbnek és vonzóbbnak tekinteni. A férfiakhoz hasonlóan a nők testi jellemzői, például felső testmérete is eltéréseket mutat.” - mondta Pazhoohi a PsyPost-nak.

“Mivel a nők felső testének varianciáit még soha nem vizsgálták, célunk elérése érdekében arra törekedtünk, hogy teszteljük mind a férfiak, mind a nők felsőtest méretének hatását a vonzerejükre és a megfigyelő viselkedésre a férfiak és a nők esetében is egyaránt.”

A vonzerő megítélése

Vizsgálataik során a kutatók 82 heteroszexuális egyetemi hallgató szemmozgását követték nyomon, miközben megvizsgálták és értékelték három férfi és három női 3D-s modell vonzerejét, amelyek váll-csípő arányban változtak.

Jelentős különbségeket találtak abban, hogy a férfiak és a nők hogyan ítélték meg a férfi és a női modell vonzerejét.

“Vizsgálatunk kimutatta, hogy a férfiak vonzóbbnak ítélik meg azokat a férfiakat, akik nagyobb felsőtesttel rendelkeznek és azokat a nőket, akiket kisebb vállak (kisebb felsőtest) jellemez, míg a nők egy közepes méretű vállat részesítettek előnyben mind a férfiak, mind a nők esetében” - mondta Pazhoohi a PsyPost-nak.

A kutatók azt is megállapították, hogy a férfiak hosszabb ideig tartózkodtak a férfi 3D-s modell mellkas régiójánál a magasabb váll-csípő arány mellett, míg a nők nem mutattak különbséget a férfi modellek mellkas megfugyelésénél.

Érdekes eredmény

“Az eredmények azt mutatják, hogy csak a férfiak figyelik a férfiak felsőtestének eltéréseit.

 Összegezve: a férfiak inkább a férfiak felsőtestével foglalkoznak és azt sugallják, hogy a párosodás érdekében inkább izmosabb testformákra vágynak, valamint értékelik más férfiak párosodási kompetenciáját - magyarázta Pazhoohi.

Mint minden kutatás, ez a tanulmány sem létezhet korlátozás  nélkül.

“A női felsőtest méretével, valamint a férfiak más férfiak felsőtest méretének előnyben részesítése követésével kapcsolatos megállapításaink  az elsők, tehát ezeket mindenképpen különféle minták, etnikumok, ingerek, stb. felhasználásával kell megismételni - mondta Pazhoohi.

Problémakör: