Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A férfi szexualitást érintő funkciózavarok (1. rész): a férfi nemi vágy zavara

Jámbor Krisztián képe
Ellenőrzött szakember

Egy korábbi blogbejegyzésemben volt már szó a női orgazmus zavarról (amely csupán egyik a számos női szexuális zavar közül), így ezúttal a férfiak lesznek a fókuszban. Szó lesz a férfiak szexualitását érintő funkciózavarokról, úgy mint a férfi hipoaktív vágyzavarról, orgazmus zavarról, az ejakuláció zavarairól és az erektilis diszfunkcióról. Igyekszem bemutatni a lehetséges kiváltó okokat és a terápiás lehetőségeket. Azonban a téma komplexitása miatt célszerűbbnek véltem, hogy két összefoglalóban mutassam be a területet, ezért ez az első bejegyzés kizárólag a férfi vágy zavaráról szól. A merevedési zavar (erektilis diszfunkció), az ejakulációt érintő zavarok és a férfi orgazmus zavar bemutatására külön egy második részben kerül majd sor.

A férfi hipoaktív vágyzavarról

A férfi szexuális vágy zavaráról, tudományos nevén a férfi hipoaktív vágyzavarról akkor beszélhetünk, ha az adott személynél állandó vagy gyakran visszatérő jelleggel tapasztalható a szexuális fantáziák, gondolatok hiánya. Emellett az adott férfi szexuális vágya jelentősen csökkent szintet mutat, vagy egyáltalán nincs jelen, csakúgy, mint a szexuális tevékenységek iránti érdeklődés. Fontos diagnosztikai kritérium, hogy ez az állapot jelentős distresszt és kapcsolati nehézségeket okoz az adott személynek, legalább 6 hónapja fennállnak a tünetek, valamint nem magyarázható kizárólag más mentális zavarral.

Annak ellenére, hogy igen jelentős hatása van a szexuális életre és kutatások szerint a férfiak mintegy 15-25%-át érinti, még mindig viszonylag kevésbé feltárt területnek minősül a férfi szexuális vágy zavara. Mire is gondolunk jelentős hatás alatt? Abban az esetben, ha a nő nem kívánja a szexet, van rá esély, hogy megvalósuljon az aktus, például síkosító használatával, azonban fordított esetben ez bonyolultabb lehet (erekció elmaradása). Gyakori problémaként jelenik meg ilyenkor a hárítás, azaz a partner hibáztatása („Nem vagy elég kívánatos!”), amely kihathat az adott partner testképére és önértékelésére, ezáltal a kapcsolat dinamikájára és az intimitásra, fenntartva egy önrontó kört. Sokszor így a zavar rejtve marad, a partner sem szorgalmazza a probléma megoldását.

Számos dimenzió mentén klasszifikálhatjuk a zavart. Az idői és helyzeti tényezőket tekintve beszélhetünk egész életen át tartó vagy szerzett és generalizált vagy szituatív (bizonyos helyzetekben jelentkezik csak) vágyzavarról. Ezenkívül megkülönböztetünk enyhe, mérsékelt és súlyos típusokat. A férfi hipoaktív vágyzavar hátterében számos biológiai, pszichológiai, párkapcsolati és szociokulturális tényező is szerepet játszik (ezek kölcsönhatása eredményezi a zavart).

A leggyakoribb kiváltó okok a következők:

    1. Biológiai

 • cukorbetegség
 • magas koleszterin szint
 • elhízás
 • a pajzsmirigy alulműködése (hipotireózis)
 • szív- és érrendszeri betegségek
 • egyéb anyagcsere zavarok
 • hormonális zavarok: túl alacsony tesztoszteronszint, magas prolaktin szint
 • antidepresszáns mellékhatás (SSRI-szelektív szerotonin visszavétel gátló)

    2. Pszichológiai:

 • hangulatzavar: szorongás, depresszió
 • a szexualitáshoz kapcsolódó teljesítményszorongás
 • korábbi traumatikus élmény, például abúzus; nagyfokú stressznek való kitettség
 • tévhitek
 • testképpel való elégedetlenség (pl.: péniszméret)
 • szexuális averzió (korábbi tapasztalatok hatására kialakuló undor, félelem a szex irányába)

    3. Párkapcsolati:

 • rossz kommunikáció a partnerek között
 • párkapcsolati konfliktusok
 • túlkontrolláló partner
 • a partner vonzerejének csökkenése
 • gyermekszületés után apaságra való berendezkedés, a vágy visszaesését eredményezheti
 • a szex rutinná válása, ezáltal unalmas lesz, aláásva a szexuális motivációt
 • a partner szexuális zavara (pl.: fájdalomzavar)

     4. Szociokulturális

 • társadalmilag előírt nemi szerepek (scriptek, forgatókönyvek), amelyek meghatározzák, hogyan, mennyit és mikor KELL szexelni, a férfiaknak hogyan KELL viselkedni, lekorlátolja az érzelemkifejezést
 • a túl maszkulin szerepekkel való azonosulás már önmagában okozhat teljesítményszorongást
 • problémás internetes pornóhasználat (könnyű elérhetőség, ingyenes, széleskörű, alattomosan emeli a szexuális ingerküszöböt anélkül, hogy az egyén észrevenné, ennek eredménye pedig, hogy a valós partner nem képes kiváltani azt az izgalmat, mint a pornó)

Terápiás lehetőségek

A biológiai eredetű férfi szexuális vágyzavar gyógyszeres kezelését jelen bejegyzésben nem részletezem, inkább a pszichológiai módszereket mutatom be (amelyek kiegészítik a gyógyszeres terápiát, ha biológiai tényező is áll a háttérben). Mivel a partner szexuális zavara a párkapcsolatra is kihat, ezért fontos, hogy a problémamegoldás során fejlesszük a partnerek közötti kommunikációs készségeket és a konfliktuskezelési, illetve megelőzési stratégiákat. Ezek mellett kutatások szerint az alábbi két terápia kiváltképpen hatásos a zavar kezelésében.

Kognitív-affektív viselkedéses terápia

Olyan terápiás megközelítés, amely különböző kognitív, érzelemfókuszú és viselkedéses stratégiákkal dolgozik. A kognitív komponens alatt a szexuális tévhitek, nem adaptív gondolatok, vélekedések és sémák feltárását értjük, amelyek akadályozzák a szexuális vágyat. A terapeutával ezeket beazonosítva lehetőség nyílik a szexuális fókusz átvitelére mégpedig olyan ingerre, amely képes kiváltani a vágyat. Ezt egészíti ki valamilyen relaxációs technika elsajátítása, például egy mindfulness (MBCT: tudatos jelenléten alapuló viselkedésterápia), amely segít a szexualitáshoz fűződő érzelmek elfogadását és szabályozását (affektív tényező).

Szenzációfókusz terápia

Szakaszosan zajló gyakorlatok, amely során fokozatosan egyre több testrészt vonunk be. Központi eleme furcsa mód a tiltás, amelynek hatékonysága abban rejlik, hogy oldja a teljesítményszorongást azáltal, hogy a szexet nem teszi kötelezővé (mint tudjuk, a tiltott gyümölcs mindig édesebb). A gyakorlatok során a partnereknek nem szabad beszélniük, ez egyrészt fejleszti a kommunikációt, másfelől lehetővé teszi, hogy a másik testi reakcióiból tanuljuk meg, hogy mi az, ami kellemes, és mi az, ami nem visszaveti a szexuális vágyat. Először a tiltott zónák közé tartoznak a mellek és a nemi szervek, a cél egymás erogén zónáinak feltérképezése (felváltva fedezik fel egymást a partnerek, aktív cselekvő és passzív szemlélő szerepet is átélve). A későbbi szakaszok során már engedélyezett a pénisz behelyezése, majd újabb fázis eleme, amikor ez kiegészül gyenge mozgatással, végül a kölcsönös orgazmusig tartó szeretkezéssel. A gyakorlatok lehetővé teszik a pozitív kapcsolati élmények bővítését, a nem célvezérelt szex elfogadását, építik az intimitást és fokozzák a szexuális vágyat.

Zárógondolatként hadd emlékeztessem az olvasót a bejegyzés elején leírtakra. Ahhoz, hogy valakinél zavar szinten beszéljünk a vágy hiányáról, vagy csökkenéséről, elengedhetetlen, hogy az adott személy azt problémaként, stresszforrásként élje meg. A populáció körülbelül 1%-át érintő aszexualitással nem keverendő össze a hipoaktív vágyzavar. Előbbi esetében ugyanis nem teljesül a kritériumunk, tehát semmilyen distresszt nem él át az aszexuális egyén a szexuális érdeklődés hiánya miatt. Éppen ezért elkerülendő az aszexuálisok patologizálása, szerencsésebb, ha inkább szexuális irányultságként, egy külön kategóriaként tekintünk rá (talán egy másik bejegyzés témaköre lesz). A szexet nem lehet senkire sem rákényszeríteni! Ezzel szemben a hiposzexuális vágyzavarnál megjelenő feszültség megszüntetése lényeges, mind a zavar által érintett személy, mind a partnere pszichológiai boldogsága érdekében. Ezért fontos, hogy ne ignoráljuk a problémát, merjünk szakemberhez fordulni, hiszen a boldogan megélt szexualitás a hosszútávú kapcsolatok egyik legfontosabb alappillére! Fontos megjegyezni, hogy ritkán jelenik meg a nemi vágy drasztikus csökkenése vagy eltűnése csupán önmagában. Sokszor jár együtt olyan szexuális zavarokkal, amelyek szégyenérzetet váltanak ki belőlünk, mint pl.: fájdalomzavar, merevedési zavar, korai ejakuláció. Az ezek által generált kudarcélmény elkerülésére válaszreakcióként váltódhat ki a nemi vágy csökkenése és eltűnése. Ezzel a gondolattal pedig meg is érkeztünk a 2. rész témaköréhez, az erektilis diszfunkcióhoz, a férfi orgazmuszavarhoz és az ejakuláció zavaraihoz.

 

Folytatás pár napon belül…