Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Félnek-e a férfiak az okos nőktől?

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

Egy tanulmány szerint az ismert tinder applikációt használó férfiak nem ijednek meg a magasan képzett, okos nőktől.

A kutatás témája

Az új kutatások nem találtak elegendő bizonyítékot arra, hogy a férfiak általánosságban véve viszolyognának a magasan képzett romantikus partnerektől. Az Economics of Education Review folyóiratban közzétett tanulmány rámutatott arra, hogy a Tinderen lévő férfiak és nők egyaránt inkább a jobban képzett partnerek felé hajlanak - habár a nők jóval válogatósabbak voltak.

A kutatás

PhD hallgatóként a doktori disszertációmban az oktatásban hozott döntések hatását vizsgálom a későbbi munkaerő-piaci eredményekre. Ehhez kapcsolódóan a képzettség szintjének a munkaerőpiacon kívüli eredményekre és különösen a randevúkra gyakorolt hatását is megnéztük.” magyarázta a tanulmány szerzője, Brecht Neyt a Ghent Egyetem kutatója. 

Ez beleillik a doktori értekezésembe, mivel rávilágít arra, hogy a magasabb szintű képzettségnek nem csupán pénzbeli előnyei (átlagosan magasabb bér) lehetnek. Módszertani szempontból is illeszkedik a tanszékem kutatásához - és még különösebben a témavezetőmhöz, Stijn Baert professzoromhoz - aki rengeteg kutatást végzett a munkaerőpiacon hamis önéletrajzokkal.”

A kutatók 24 hamis férfi és női profilt hoztak létre Flandria számos városában, Belgium holland nyelvű régiójában. A profilok sok tekintetben azonosak voltak, de az oktatási szintjükben különböztek, mégpedig a 3 éves főiskolai és az 5 éves mester diplomában. 

A kutatás eredménye

Az összes végzettség gazdasági és üzleti irányultságú volt.

Annak elemzésével, hogy hányszor mutattak ki a valódi Tinder felhasználók érdeklődést (jobbra mozgatva) a hamis profilok iránt (egyezést eredményeztek), a kutatók értékelték, hogy a Tinder férfiak és nők milyen mértékben veszik figyelembe az oktatás szintjét a potenciális partnereknél. 

A tanulmányt 2018. január és március között végezték a 23-27 éves Tinder felhasználók között, és 3.600 Tinder profilértékelést eredményeztek. 

A kutatók megállapították, hogy a felsőfokú végzettségűek általában sikeresebbek voltak. Ezt a hatást többnyire a Tinder női felhasználók vezették, akik határozottan előnyben részesítették a magasan képzett férfiakat. 

A Tinder nők 91,4 %-kal gyakrabban mutattak érdeklődést a mesterfokozattal rendelkezők iránt, míg a főiskolai végzettséggel rendelkező fiktív profilok után majdnem kétszer annyian.” - jegyezte meg Neyt.

Összehasonlítva a Tinder férfiak csak 8,2%-kal gyakrabban mutattak érdeklődést a mesterfokozattal rendelkező fiktív profilok iránt, mint a főiskolai végzettséggel rendelkező nők felé

Természetesen vannak még olyan férfiak, akik megijednek a náluk képzettebb nőktől de ezek a férfiak inkább kivételnek, mint szabálynak tűnnek.

Mi lehet ezeknek a következménye? 

“A Tinderen (és általában a társkereső platformokon) való viselkedés jelentős gazdasági következményekkel járhat. Egyrészt, úgy tűnik, hogy a férfiak nem ijednek meg a magasan képzett nőktől, ami nagyszerű lehet a nők előrelépési lehetőségének a munkaerőpiacon.”, mondta Neyt.

Más szóval, a Tinder felhasználókat nem vonzották a hasonló oktatási háttérrel rendelkezők. Úgy tűnik, hogy általában ők inkább a magasabban képzett profilokat részesítik előnyben, függetlenül a saját végzettségüktől.

“Ezek az eredmények összhangban állnak az evolúciós pszichológia korábbi kutatásaival, amelyek a partnerválasztást a reproduktív sikerhez kötik.” tette hozzá Sarah Vandenbulcke, a mester hallgató, aki szintén együttműködött a tanulmányban. “A férfiak inkább a termékeny nőket részesítik előnyben, amit a fizikai vonzerő jelez. Másrészről a nők inkább azokat a férfiakat preferálják, akik (pénzügyi szempontból) potenciális utódokat tudnak biztosítani, amit a magas oktatási szint jelez.”

A tanulmány - mint minden kutatás - tartalmaz némi korlátozásokat.

Ebben a tanulmányban csak a kapcsolatok első szakaszát vizsgáljuk meg, mégpedig amikor érdeklődést mutatnak egy másik személy iránt az online társkereső platformon. Érdekes lenne megvizsgálni, hogy a tanulmányban azonosított preferenciák a kapcsolat későbbi szakaszaiban is fennállnak-e,” mondta a kutató.

via Psypost