Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Ez az év más lesz – negyedéves tervezés hatékonyan

Mráz Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Az év vége közeledtével, és az év végi nagy hajrá lecsendesülésével kettős igény kezd megfogalmazódni bennünk. Egyfelől nagyon vágyunk a pihenésre, az elcsendesedésre, amit az ünnepektől remélünk. Másrészt várakozással tekintünk a következő időszak elé, hiszen  azt reméljük, hogy ha végre túl leszünk ezen a furcsa éven, akkor a következőben már sokkal könnyebben tudunk nekikezdeni a céljaink megvalósításának.

Hogyan lehet jól megtervezni a következő időszakot, amikor minden bizonytalan körülöttünk? Amikor egy olyan éven vagyunk túl, amiről ha egy évvel ezelőtt valaki azt mondja, hogy ilyen lesz, nem hisszük el. De az élet megy tovább, és még akkor is érdemes megtervezni a következő időszakot, ha most minden apró részletet nem is tudunk befolyásolni. Éppen ezért nem is az egész évet fogjuk most megtervezni, hanem mutatok egy egyszerű rendszert, ami a következő negyedévedet, azaz 90 napodat segít megtervezni.
A negyedéves tervezés talán kevésbé ismert, pedig nagyon sokat segíthet a célkitűzésben és a megvalósításban is.

Ezzel a módszerrel apró lépésenként haladva konkrét terveket tudsz majd kialakítani a következő időszakra. Bármelyik területe is az életednek az, amin változtatni szeretnél ez a rendszer segíteni fog ebben! Legyen szó arról, hogy állást változtatnál vagy a saját vállalkozásodon dolgoznál, a szükséges lépések megtételében, a feladatok átgondolásában is segíteni fog neked a módszer.

Nagyon fontos, hogy ha elhatároztad, akkor valóban hétről-hétre kitarts a terveid mellett, megtaláld a prioritást és elfogadd azt is, hogy mindent egyszerre nem tudsz megvalósítani. Ha viszont rangsorolod a teendőket, akkor egy idő után azt veszed majd észre, hogy sokkal több időd és energiád maradt olyan dolgokra, amikről eddig úgy érezted, hogy nem férnek bele a napjaidba. 

Negyedéves tervezés – hogyan csináld? 

Nem kell feltétlenül a következő éved minden egyes részletét megtervezni. A mostani bizonytalan időkben talán lehetetlen is ennyire előre gondolkodni. Három hónap viszont pont olyan hosszúságú időtartam, ami alatt már érezhető változások következhetnek be, és nyomon tudod azt is követni, hogyan alakulnak a terveid.  Ennyi idő alkalmas arra is, hogy kisebb lépésekkel haladj, ne vállalj be egyszerre túl sokat és egyensúlyt tudj kialakítani az élet minden területén.

Mielőtt elkezdenéd a tervezgetést, érdemes visszatekintened az elmúlt időszakodra.

1. lépés: Visszatekintés

Gondolj vissza az elmúlt évedre. 

– Mi az, ami működött? Mi nem működött? 

Próbáld meg azt is végiggondolni, hogy hol szeretnél tartani 3-5 év múlva? Persze vannak olyan élethelyzetek, amikor nem könnyű ennyire előre tervezni. Ez esetben próbáld csak egy-két évre előre elképzelni a jövődet. Ez elsősorban azért fontos, mert csak akkor tudsz reális és betartható célokat kitűzni, ha minél konkrétabban elképzeled, hogy mit szeretnél elérni.  Sőt, ne csak azt gondold végig, hogy MIT szeretnél elérni hanem azt is, hogy MIÉRT fontos számodra annak a dolognak a megvalósítása.

2. lépés: Nagyobb vonalakban vázold fel az éves tervedet

Az egész évet nem kell pontosan megtervezni (talán nem is lehet…) – elegendő ha az irányt látod. Két-három nagyobb célt jelölj ki  – többet nem érdemes, mert akkor felmerül annak a veszélye, hogy elvész a lényeg, és nem fogsz tudni a valóban fontos dolgokra koncentrálni.

3. lépés: Jöhet az első negyedéves tervezés

Ez lesz az a terv, amiben valóban részletesen, hétről-hétre lebontva elkészítheted majd követheted a terveid alakulását. Érdemes hónapról-hónapra tervezni, hiszen akkor marad tere annak is, hogy valami esetleg nem úgy alakul, ahogy gondoltad és újra kell tervezni a dolgokat. Nézzük meg akkor a negyedéve tervezést egy kicsit részletesebben!

Hogyan tervezd meg a negyedévedet?

1. Ahogy a tervező első oldalán láthatod, azzal érdemes kezdeni, hogy meghatározod azt a három legfontosabb dolgot, amire a következő negyedévben koncentrálni szeretnél.

Fontos, hogy ne felejtkezz el az egyensúlyról sem, azaz a személyes céljaidat se felejtsd ki, hiszen a nagyobb szabású tervek és célok között könnyen elveszhet. Így pedig egy idő után azt veheted észre, hogy a magánéleted rovására valósítod meg az egyéb terveidet! Szóval semmiképp se maradjanak ki a személyes célok (a heti tervezőben majd látni, fogod, hogy külön hangsúlyt kap ez a terület is).

2. Jöhet a havi tervezés

Az első lépés az lesz, hogy tovább részletezzük, kisebb résztervekre bontjuk a negyedéves nagyobb terveket. 

Azaz meghatározzuk az adott hónap három legfontosabb célját

Ha például a következő negyedéved egyik nagyobb terve az, hogy találj egy új munkahelyet, akkor az első havi egyik legfontosabb cél az lehet, hogy: 

a) formába hozd az önéletrajzodat és feltöltsd álláskereső portálokra;

b) felkészülj egy idegen nyelvű interjúra;

c) és találkozz néhány olyan ismerőssel, aki esetleg segíthet bekerülni egy jó helyre. 

Ekkor a terveződben az első hónap első céljához beírhatod az új munkahely keresését, az ehhez szükséges lépésekhez pedig az a), b) és c) pontokat.

A második lépés pedig az, hogy az egyes heteket is megtervezed – elsőre elég egy hétre előre tervezni. Hidd el, nagyon sokat segít, ha a tervezőben látható módon kijelölöd a legfontosabb célokat, majd elkülöníted az adminisztratív és a személyes teendőket.

Ez alapján pedig nem lesz nehéz a napjaidat sem megtervezni – világosan látszódni fognak a prioritások és az, hogy az adott napon mire érdemes fókuszálnod.

Ami még segíthet a tervezésben

Nem elég csak átgondolni, mindenképp írd is le a céljaidat.

Nagyon sokszor úgy vagyunk vele, hogy ’de hát átgondoltam, hogy mit szeretnék, az miért nem elég?’. Az írásnak valamiképpen mágikus ereje van Vagyis azzal, hogy leírunk valamit, sokkal konkrétabbá válik és ezáltal motiváltabban tudunk nekilátni a megvalósításnak. Egy terv megvalósítása sokkal sikeresebb lesz akkor, ha a racionalitás mellett az érzelmeink szintjén is belevonódunk a tervezgetésbe. 

Ezért érdemes minél élénkebben elképzelni azt is, hogyan alakulna az életed ha elérnéd azt, amit szeretnél? Hogy éreznéd magad, hogy telne akkor egy napod? Gondold végig minél konkrétabban (ebben segít a Vision Board készítéséről írt cikkem).

Kitartás és apró lépések

Nem kell szuperproduktívnak lenni ahhoz, hogy kitarts a céljaid mellett. A nagy tervek legtöbbször ott buknak el, hogy túlságosan előre tekintesz. Való igaz, ha még bele sem kezdtél akkor sokszor nagyon ijesztőnek tűnhet az előtted álló út. Éppen ezért érdemes használni a 90 napos tervezőt, hiszen így a nagy célt emészthetőbb, kisebb lépésekre tudod bontani.

Kérhetsz segítséget

Biztosan lesznek olyan napok amikor úgy érzed, nem leszel képes kitartani. Hidd el, nem vagy egyedül ezzel az érzéssel! Mindenkinek vannak rosszabb napjai, ilyenkor érdemes segítséget kérni a környezetedtől abban, hogy támogassanak abban, hogy jobban tudj a teendőidre koncentrálni. Néha már az is elég lehet, ha egy napra félreteszed a teendőidet és pihensz egy jót.

Ha szeretnél hatékonyabb lenni a célkitűzésben és tervezésben akkor próbáld ki ezt a módszert! Meglátod majd, hogy a következő negyedévedben (és évedben) sokkal több dolgot tudsz majd megvalósítani, mint a korábbi időszakokban!

További hasznos segítséget találsz a tervezéshez és célkitűzéshez az alábbi cikkekben:

Tervezz tudatosan – különben elveszel a sok lehetőség között

SMART célok kitűzése

– Időbeosztás tudatosan – ha csak napi egy órád van magadra