Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Én megmutatom az enyémet, te is megmutatod a tiédet?

Szekeres Kristóf képe
Ellenőrzött szakember

Egy új, aktuális pszichológiai tanulmány arra a kérdésre keresi a választ, hogy azok a férfiak, akik az intim testrészeikről kéretlen képeket küldenek, vajon milyen okokkal is teszik ezt. Jelenlegi cikkemben a férfiak motivációira, indítékaira keresem az opcionális lehetőségeket ebben a nem mindennapi jelenségben. 

Azok a férfiak, akik kéretlen képeket küldenek, elsősorban a férfiasságukról, abban reménykednek, hogy hasonló képeket vagy szexuális interakciókat kapnak viszonzásul - állapítja meg egy, a Journal of Sex Research-ben közzétett, új tanulmány. 

Miért  is fontos ez a kutatás? 

"Kifejezetten érdekelt minket ez a téma, ugyanis eddig még nem volt gyakorlati kutatás azokról a konkrét motívumokról, amelyek a férfiakat kéretlen képek küldésére késztettek. Rengeteg feltételezés, elmélet és anekdotikus történet kering erről, de eddig nem történt tényleges tudományos vizsgálat."  - mondta a tanulmány szerzője Cory L. Pedersen a Kwantlen Politechnikai Egyetem kutatója és az ORGASM Reserach Lab alapítója. 

A kutatás alapja

A tanulmányban 1087 heteroszexuális férfival készítettek felmérést a demográfiai jellemzőikről, a nárcizmusukról, a szexuális viselkedésükről, a szexizmusukról és az intim képek küldésének motívumairól. Körülbelül a férfiak fele jelentette, hogy küldött már kéretlen képet a nemi szervéről, míg a másik fele eddig még nem.

Milyen eredményeket mutatott a kutatás?

A kutatók megállapították, hogy azok a férfiak, akik ilyen tartalmú képeket küldenek, fiatalabbak, magasabb értéket érnek el a nárcizmus skálán és egyben szexistábbak is. A leggyakoribb motivációja az ilyen képek elküldésének a remény volt, hogy cserébe ők is kapnak szexuális tartalmú képeket a címzettől. 

A férfiaknak csak körülbelül 18 %-a állította, hogy a saját megelégedésére küld kéretlen képet az intim testrészeiről. A legtöbb férfi azt remélte, hogy a képet megkapó személy izgatottnak vagy vonzónak fogja magát érezni a képtől. 

"Az embereknek jobban kellene ismerni a tudományos kutatások működését. Vagyis az emberek gyakran azt hiszik, hogy a férfiak fő motivációja a kéretlen képek küldésére, hogy nem szeretik a nőket, vagy a szexisták és fel akarják bosszantani,illetve meg akarják a nőket szégyeníteni, vagy egyéb módon kifejezni a nőkkel szembeni ellenségességüket." - mondta Pederson a Psypostnak. 

"Ez a tanulmány valami egészen érdekes dolgot fedezett fel. A tanulmány feltárta, hogy a férfiak legfőbb motivációja a képek küldésére főként a "csereüzlet" (Én megmutatom az enyémet, te megmutatod a tiédet) vagy a partnervadászat (Láttad már, mim van, gyere, kavarjunk!)."

"Ezen kívül a reakciók, amelyeket a férfiak leginkább a célzott személyektől szeretnének, azok első sorban pozitívak (például vonzó érzelmek), nem pedig negatívak, ahogyan az emberek gyakran gondolják." - mondta Pedersen. 

"Ez nem azt jelenti, hogy azt javasoljuk, hogy vakon el kellene fogadni az ilyen típusú tevékenységet, vagy hogy nem kifogásoljuk, ha a férfiak kéretlen képeket küldenek. A beleegyezés  szükséges egy ilyen helyzetben, a kéretlen képek küldése pedig megszegi ezt a kölcsönösségen alapulást. 

Ez azt jelenti, hogy ha csupán ösztönből és nem a tudomány segítségével próbáljuk meg megérteni mások viselkedésé, akkor jó eséllyel megalapozatlanak lesznek a megérzéseink." - állítja Pedersen.

Miért vigyázzunk mégis az ilyen szituációkban?

Az azonban nem állítható, hogy minden férfinak pozitív szándéka van a kéretlen kép küldésével. Körülbelül 10 %-uk egyetértett azzal a kijelentéssel, hogy "A férfiasságról való kép küldése a kontroll érzetét adja a személy felett, akinek küldtem."  és majdnem 6 %-a egyetértett azzal, hogy "Érzem a nők iránti ellenszenvet és a kép küldése kielégítő."

"Eredményeink azt mutatják, hogy a férfiak jelentős kisebbsége azért küldte a képet, hogy negatív érzelmeket keltsen a célzott személyben, elsősorban sokkot, félelmet és undort." - mondták a tanulmány szerzői. 

Mi lehet a nők véleménye? 

“Még meg kell vizsgálnunk a nők válaszait és reakcióit a kéretlen képek fogadásáról, mert az a feltételezés, hogy a nők általánosságban visszataszítónak találják az ilyen képek fogadását. Kontrollált vizsgálatok nélkül azonban  nem tudjuk biztosan, hogy a nőknek milyen sokféle reakciói lehetnek az intim részekről való kép küldésére (és minden bizonnyal változatosnak kell lennie, mivel a nők nem egyformák, és maga az emberi szexualitás is rendkívül változatos).” - tette hozzá Pedersen.

“Jelenleg adatgyűjtés alatt áll a nők reakciójának vizsgálata a kéretlen képek fogadásáról, annak érdekében, hogy jobban megértsük ezt a jelenséget.” 

via psypost