Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Ellenállóképesség, kitartás sportolóknak is

Kökény Tibor képe
Ellenőrzött szakember

A vírusos periódusban, amikor erőteljes szociális változások is fennállhatnak, a sportolóknak érdemes megújítaniuk a kognitív struktúráikat, heti és napi ritmusukat, és összességében a hozzáállásukat.

Az agyi aktivitási szintjének befolyásolásához szükségesek kívülről jövő impulzusok is. Ezek hiányában az idegsejtek egymás közti kapcsolatai “elsorvadnak”, legyengülnek. Ezt aktívan és tudatosan szükséges megelőznünk, hogy a lehető legjobb szinten működhessenek tovább, és a legjobb teljesítményt tudjuk leadni. Ha tudjuk tolerálni bennünket érő lecsökkent környezeti ingereket, mely az társas kapcsolatok visszaeséséből fakadnak, akkor esélyesen „túléljük” ezt az időszakot komolyabb mentális károsodás nélkül. Ha viszont extravertált a beállítódottságunk, vagyis a sok szociális érintkezés lényeges a számunkra, akkor nem kis kibillentséget érezhetünk, amely a sportteljesítményünkben is megjelenhet.

Ezt a szituációt úgy tudjuk átkeretezni és kezelni, ha kihívásként tekintünk rá. Edzéseken a gravitáció ellenében mozgunk, továbbá az erőnlét fejlesztéséhez súlyokat mozgatunk, és ugyanígy kihívásként értékelhetjük a szociális deprivációt, az emberi kapcsolataink beszűkülését. Aki azt tartja szem előtt, hogy ez egy megoldandó feladat, ott a kihívás legyőzésében a türelem és állhatatosság a legkomolyabb fegyver, továbbá annak tudatosítása, hogy a fennálló helyzetnek egyszer vége szakad. Ez a mentalitás a lelkierőt, lelki állóképességet trenírozza, ennek megfelelően ugyanúgy felfogható kihívásként, mint egy verseny vagy edzés. Ha kibírjuk és megfelelően kezeljük, akkor erősebbek leszünk. Frankl magyar nyelvű könyvének címe: És mégis mondj igent az életre. 

A logoterápiai iskola kialakítója, Viktor Emil Frankl mindenben az értelmet kereste. Amikor megjárta az aushwitzi haláltábort, a borzalmas helyzetben is alkalmazta, és igazolta teóriáját. Vagyis, ha nincs értelme egy helyzetnek, és nem lehet látni, csak a borzalmat, akkor is az a cél, hogy küzdjünk a túlélésért, és kibírjuk az eseményeket.