Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Elhallgatott kételyek - avagy a meddőségről másképp!

Votisky Petra képe
Ellenőrzött szakember

Aki már küzdött hosszú éveket babáért tudja, hogy micsoda érzelmi hullámvasút ez az egész folyamat. Folyamatosan fel-le, fel-le. Reménykedés-csalódás, reménykedés-csalódás és ez így megy hónapról-hónapra. 

Ez azonban csak a történet egyik fele. Sok olyan kétely is előjön a nőkben, amiről még csak beszélni sem mernek. "Biztos ettől a pasitól akarok én gyereket?", "Biztos, hogy akarok én gyereket?", "Biztos, hogy szeretném én ezt a felelősséget?" Ezek olyan gondolatok, amelyeket igyekszünk elhessegetni, hiszen hogy is gondolhatunk ilyet, amikor éppen közös erővel küzdünk azért a babáért. 

Ugyanakkor lehetnek olyan pillanatok - és ahogy megy előre az idő egyre több ilyen van - amikor nagyon egyedül érezheti magát. Amikor azt érzi, hogy ezzel a sok feladattal, teherrel teljesen egyedül kell megbirkóznia. Amikor számolgatja a szénhidrátokat, órára étkezik, injekciózik, hívogatja az orvost, a klinikát, miközben élete párja éppen csapatépítőn van, vagy az a legnagyobb gondja, hogy hova menjen biciklizni. A szülei és az Ön körül lévők is szintén valami csip-csupnak tűnő dologgal vannak elfoglalva. Ilyenkor az iszonyú magányosnak érezheti magát és előjöhet a sok-sok kétely. 

Vagy sikerül a terhesség és mégsem érzi magát maradéktalanul boldognak. Folyamatosan aggódik, hogy minden rendben van-e, napi szinten szembesül a korlátokkal és iszonyatosan nagy tehernek tűnik az a felelősség, hogy most már egy másik kis élet is van Önben, aki Öntől függ. Ráadásul hirtelen a partnerével sem tudja úgy élni az életüket, ahogy azt megszokta. Ha mindez hosszú küszködés és lombikok után történik, akkor nagyon ijesztő tud lenni. "Ezért küzdöttem évekig?"

Ezeket a kételyeket, negatív érzéseket sok ügyfelemtől hallottam, akik mind úgy érezték, hogy valami nem stimmel velük. Egyik nap ezerrel küzdenek, menedzselik a folyamatokat, másik nap pedig nem is értik, hogy miért csinálják. 

Egy klassz nővel, egy dúlával (olyan női segítő, aki támogat a terhesség és szülés alatt) beszélgettem nemrégiben és ő is megerősítette azt, amit az ügyfeleimnél tapasztalok: minden nő átesik a terhessége elején ezen a kételkedős időszakon. Valahogy a testi áthangolódással párhuzamosan hangolódik át a lelkünk is. Ezt nem lehet megspórolni. 

Úgy gondolom, hogy a sok éves küzdelem ezt az első trimesztert hosszabbítja meg. Amikor még a hangolódás zajlik. Éppen ezért Ön se ítélje el magát, ha vannak rosszabb napjai és pillanatai. Ha kell, keressen valakit, aki támogatni tudja, aki Ön mellett tud állni ezekben a nehéz pillanatokban is. Egy párkapcsolatban nagy kihívás egy ilyen több éves küzdelem. Higgye el, a partnerében is hullámzóak az érzelmek. Érdemes néha valaki külső, harmadik személyhez fordulni, aki segíteni, támogatni tudja Önt és segíthet elfogadni önmagát minden jó és rossz gondolatával együtt.