Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Élet az applikációkkal

Kiss Angelika képe
Ellenőrzött szakember

Élet az applikációkkal, avagy lelket támogató app-ok az egyén- és a család életében

Google Play, App store, web, net, android, iOS, okostelefon...

Talán az erős túlzás lenne, hogy senki, de valószínűleg kevés olyan ember él ma Magyarországon, aki ne ismerné ezeket a kifejezéseket. Az okostelefonok térhódítása látványos, főleg ha az utóbbi 10 évet tekintjük át. Okostelefonhoz okos alkalmazás dukál, ami erősen kiszolgálja a fogyasztói működésmódot. Viszont ez csak a kritikai olvasata a jelenlegi kultúránknak. Ugyanakkor, hiba lenne elmenni amellett, hogy igenis szolgálhatja a javunkat is, az épülésünket is a rendelkezésünkre álló technológia. 

Az alkalmazások, appok világa igen gazdag. Nehéz olyan igényt, szükségletet mondani, amire nem írt már valaki egy alkalmazást valahol. 

Megpróbálom pszichológus szemmel összeszedni azokat az appokat, amik hasznosak lehetnek a mindennapi életben, melyek támogatják a lelki egészséget, a kapcsolatokat. Egy részüket magam is kipróbáltam, egy részüket kollégát ajánlották. Vannak köztük olyanok, melyek teljesen ingyenesek, de van olyan is melyben bizonyos funkciók már csak térítés ellenében érhetők el. Mindenki ítélje meg maga, hogy melyik, mennyit ér meg neki, ez a cikk erre választ nem akar adni. Talán csak annyi a cél, hogy ha már fogyasztunk, akkor azt jó minőségben tegyük. Ha foglalkoztat a lelki egészség, akkor olyan eszközökhöz nyúlj, ami nem árt, és meghúzódik  benne legalább a segítés szándéka.  

Az önismeretnek, a fejlődésnek sokféle útja van. Nem kizárt, hogy egy-egy ilyen alkalmazás használata hozhat minőségi változást. Viszont ahol a segítés, mint szolgáltatás és a fogyasztói kultúra találkozik, ott megszülethetnek a túlzó ígéretek. Ezért kérlek téged, aki majd esetleg használod ezeket az appokat, hogy kellő kritikai érzékkel állj hozzá. Ezek az alkalmazások nem alkalmasak arra, hogy helyettesítsenek egy pszichológussal való személyes találkozást, egy tanácsadói folyamatot. Hasznos lehet megadni magadnak mindent, ami előre viszi életedet, de jó ha egy részed mindig figyel arra, hogy milyen korlátai vannak egy-egy ilyen próbálkozásnak.  

Mai bejegyzésben csak a magyar nyelven  eléhető alkalmazásokat mutatom be. A folytatásban az angol nyelvű appokat gyűjtöm össze. 

Ha ezeken az alkalmazásokon kívül van olyan, amit szívesen használsz, ami segített Neked, kérlek oszd meg velünk. Következő részben az angol nyelven elérhető appok jönnek majd sorra. 

 • RezilienciApp
  ​Ez az alkalmazás ihlette ezt a cikket. Nagyjából fél éve láttam meg egy szakmai közösségben, hogy a fejlesztők az alkamazás tesztelésében kértek segítséget, és pszichológusok javaslatai alapján fejlesztették tovább az applikációt. Már csak ettől is szimpatikus volt a öltethozó és fejlesztői csapat.
  Ez az applikáció a rezilienciát, vagyis az érzelmi ellenállóképesség fejlesztését célozza meg a maga módszertanával. A fejlesztő stáb abból az elméletből indul ki, hogy a  stresszhelyzetekkel való megküzdés hosszú távon három fő területen erősíthető: Bio (test), Szociális (kapcsolatok) és Pszicho (mentális, lelki). A felhasználót arra próbálják motiválni, hogy e három területen gyarapítsa szokásait, tevékenységeit, azokat rendszeresítse. 
 • Just Like Buddha
  A számtalan meditációs appok közül ez azért emelném ki, mivel angol és magyar nyelvű. A szerzők leírása a programról így szól:  A Just Like Buddha meditációs applikáció angol és magyar nyelvű vezetett meditációi az önfelismerésre irányulnak. Célunk, hogy a világ bármely pontján tartózkodó, valódi szabadságra vágyó meditálókat segítsük hatékony gyakorlatokkal és tanításokkal. Meditációink éppen ezért: spirituálisak, erőteljesek, vallástól függetlenek. Az applikáció mögött élő, modern mesterek és egy ősi tradíció, az Öt Buddha- bölcsesség áll, amit Öt Kapunak nevezünk.
 • Day-to-day Kids Játékos fejlesztés 2-5 éveseknek 
  Ez egy szülők számára készült applikáció. Részletesen kidolgozott és illusztrált ötleteket ad, hogy mit játssz együtt gyermekeddel valós térben és időben, egyszerű eszközökkel. Az alkalmazás az első két hétben ingyenesen használható. 2-5 év közötti gyerekek szüleinek javasolt ez a program. 
 • HelpApp
  Míg általános iskolákban dolgoztam sokszor jött szembe a bántalmazás, mint helyzet, téma. Az az alkalmazás az Unicef megbízásából lett lefelesztve. Bánatomra a honlap tájékoztatása szerint épp nem elérhető, és egyelőre nem is kaptam választ az Uniceftől, hogy mikor lesz újra letöltető. Egyelőre csak egy videó tud tájékoztatást adni, hogy milyen az app.
  Rövid leírásuk a programról így hangzik:  "Az UNICEF Magyar Bizottság a világon elsőként fejlesztett ki egy olyan mobiltelefonos alkalmazást, ami erőszak helyzetekben azonnali segítséget nyújt a gyermekeknek. Ha a gyermeket bántják, vagy veszélyben van, egyetlen gombnyomással segítséget hívhat, vagy elküldheti GPS koordinátáit. Az alkalmazás segítségével tanácsot kérhet arra is, mit mondjon, vagy mit tegyen a gyermek, ha erőszak érte, vagy segíteni szeretne valakit, akit erőszak ért."

Ha ezeken az alkalmazásokon kívül van olyan, amit szívesen használsz, ami segített Neked, kérlek oszd meg velünk. Következő részben az angol nyelven elérhető appok jönnek majd sorra.