Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Egyéni, vagy párkonzultációra menjünk?

Hollósy-Vadász Gábor képe
Ellenőrzött szakember

A párok életében gyakran eljön az a pont, amikor úgy érzik párkapcsolatuk zátonyra futott és utolsó esélyként elmennek pákonzultációra. De tényleg ez a megfelelő módszer a párkapcsolat helyre hozatala céljából?

A legtöbb esetben a párkonzultációt két különböző nemű pszichológus, tehát egy férfi és egy női szakember együttvezeti, ezt nevezzük kettős vezetésű konzultációnak. Az egyéni és a párkonzultáció között számos különbség fedezhető fel. Ezek közül a leglényegesebb: a páros konzultációk során a párkapcsolatban felelhető lelki dinamikákkal foglalkoznunk és sokkal kisebb hangsúly tevődik az egyéni életútra, illetve a párkapcsolat kialakulását megelőzően átélt traumák feldolgozására. Ebből következik, hogy a páros konzultáció során a merítés szélesebb, hiszen mind két fél lelki dinamikáival foglalkozunk, de felszínesebb, mint az egyéni konzultációk során. Ez ott ragadható meg a leginkább, hogy a páros konzultációk során a jelenlegi párkapcsolat kialakulását megelőző életeseményeket és ezek hatásást a kliens életére sokkal kevésbé lehet eredményesen feltárni, mint az egyéni ülések keretei között.  

Visszatérve a címben megfogalmazott kérdésre. A válaszként nem adható egyértelmű igen, vagy nem. Párkonzultációt csak úgy érdemes elkezdeni, hogy az illető már megfelelő önismerettel rendelkezik, tisztában van azzal, hogy a korábbi életesemények, hogyan hatnak a jelenlegi párkapcsolatára. Tehát a megfelelő mélységű önismeret mindkét fél részéről elégethetetlen, ahhoz, hogy párkonzultáció sikeres lehessen. Emiatt, a párkonzultáció, abban tud segíteni, hogy a megfelelő mélységű önismerettel rendelkező személyek, tehát, akik már tudják egyénileg, mikor, hogyan és miért reagálnak úgy, ahogy a különböző élethelyzetekben, képesek legyenek megérteni, hogy másik az adott helyzetbe mit szeretne kifejezni, mit szeretne kommunikálni felé. A párkonzultáció másik jelentős előnye, hogy segíthet, annak a feltársában, hogy melyek azok a mélyben meghúzódó közös, de ki nem mondott értékek, melyek összekötik a pár tagjait és egyben a közös identitásuk alapját jelentheti. A párkonzultáció harmadik előnye, hogy segít megmutatni a pár tagjainak, hogy melyek azok a lelki folyamatok, amelyek maladaptívak és a párkapcsolaton belül konfliktusokat eredményeznek. A közös munka során fel lehet ezeket fedezni, illetve ezeket át lehet keretezni, ami segít abban, hogy oldódjanak a párok közötti konfliktusok.

Összeségében, ha azt tapasztalja, hogy párkapcsolata nem működik valamilyen okból fakadóan, illetve ezt a párja is tapasztalja, akkor érdemes felkeresni kettős vezetésű párkonzultációval foglakozó szakembereket. Érdemes megkérdezni tőlük, hogy ők hogyan látják a pár tagjai között dinamikákat, javasolják-e párkonzultációt kiegészítendően az egyéni konzultációt is.

Hollósy-Vadász Gábor

Problémakör: