Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Egyéni terápia vagy párterápia?

Takács Pálma Krisztina képe
Ellenőrzött szakember

Egyéni terápia vagy párterápia?

Sokakban felmerül a kérdés, hogyha valamilyen pszichológiai problémával küzdenek, de ugyanakkor a párkapcsolatukban is konfliktusokat élnek meg, vajon mi lehet a jó megoldás?Egyénileg kérjenek segítséget egy pszichológustól, vagy inkább párterápiába fogjanak közösen?

A válasz egyszerre nagyon bonyolult, és nagyon egyszerű.

Kezdjük a bonyolult résszel :- )

Közhely, hogy az ember társas lény. De így igaz. Az emberi kapcsolataink nagyon is hatással vannak az életünkre, hangulatainkra, jóllétünkre. Különösen igaz ez a hozzánk legközelebbállókra. Az, hogyha a párkapcsolatunkban boldogok vagyunk, és kiegyensúlyozott a kapcsolatunk, az segít, hogy az életünk más területein is jobban helytálljunk.

Ezzel szemben a konfliktusos párkapcsolat, a gyakori veszekedések, a kapcsolat hanyatlása, vagy a szakítás, válás komoly problémákat okozhat ez egyéni pszichés vagy akár a testi egészségben.

Így az egyéni problémaink hátterében meghúzódhatnak a párkapcsolatunkban megélt konfliktusaink is.

Ez az érem egyik oldala. Az összefüggést a másik irányból is szemlélhetjük.

Sok egyéni pszichés probléma, mint amilyenek például a személyiségzavarok, vagy a hangulatzavarok, a depresszió, vagy a szorongás különböző formái megnehezítik, hogy harmonikus párkapcsolatot alakításunk ki, és tartsunk fenn.

Az egyéni tényezők hatnak a párkapcsolatra, a párkapcsolat pedig hat az egyéni tényezőkre.

Ez a kölcsönös egymásra hatás volt a bonyolult rész :- )

Az egyszerű válasz pedig az, hogy bármelyik terápiába is fogjon, jól döntött!

Ha az egyéni pszichés problémaival foglalkozik, ott keresi a megoldást, szeretne, javulást elérni, dolgozik rajta, az biztos, hogy éreztetni fogja a hatását a párkapcsolatában is.

Az egyéni terápia után, később, ha úgy gondolják, folytathatják párterápiában.

Ha pedig a párkapcsolaton kezdenek el dolgozni, a közös munka a párjával minden bizonnyal előbb-utóbb a személyes problémáinak leküzdésében is kifejti jótékony hatását.

Bár lehet, hogy később mégis szükség lehet arra, hogy a pszichés zavarokkal egyéni terápia keretében külön is dolgozzon.

Ha mégis dönteni szeretne, hogy merre induljon, azt javaslom, hogy azzal foglalkozzon először, amelyik égetőbb, napi szinten sürgetőbb, súlyosabb probléma az Ön számára.

Ha úgy ítéli meg, hogy a személyes gondját tudja még tűrni, de a párkapcsolatán most rögtön dolgoznia kell, akkor kezdje a párterápiával.

Viszont, ha az egyéni problémája az élete minőségében nagyon visszaveti, akkor kezdje az egyéni terápiával.

Bármelyik terápiába is fogjon, jól döntött!

Üdvözlettel:

Takács Pálma Krisztina

Pszichológus