Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Egy „mesés” szindróma

Csukás Csaba képe
Ellenőrzött szakember

A Münchhausen szindróma szerencsére viszonylag ritkán előforduló kórkép, amelyet 1951 óta tartunk számon betegségként.

A Münchhausen szindrómában szenvedő betegek az egészségügyi intézményben dolgozók számára igazi rémálmot testesítenek meg. Általában kórházról kórházra járnak, és mindenhol más, olykor igen vad tünetekről számolnak be. Ezek akár nagyon részletesen kidolgozott, már-már meseszerűen előadott és eljátszott betegségek, kórképek, balesetek lehetnek. A beszámolók olykor olyan súlyos kórképet sugallnak, ami miatt laparotómiát végeznek rajtuk, vagy görcsrohamokról panaszkodnak, és produkálnak, illetve hihetetlen mértékű vérzésről számolnak be. Akár szívrohamot is tettetnek, csak hogy kórházba kerüljenek.

A szindróma éppen azért kapta Münchhausen báróról a nevét, mert ő volt az, aki a 18 századi Európában településről településre járva mesélte hihetetlen kalandjait, amelyek tele voltak csodával, mesével, csak épp az igazság hiányzott belőlük.

A Münchhausen szindróma az egészségügyben a dolgozók számára frusztrálók, mert rengeteg felesleges vizsgálat és akár feltáró műtétet is elvégeznek, mire kiderül a betegről, hogy valójában nincs fizikai problémája.

A szindróma hátterében nem teljesen világos még, hogy milyen okok és tényezők állnak. Vannak, akik elégtelen szülői gondoskodásra gyanakszanak, vannak, akik depresszióra. Az egyetlen, ami valószínűleg minden esetben igaz, hogy ezzel igyekeznek pótolni a figyelmet és gondoskodást, amely hiányzott vagy akár jelen pillanatban is hiányzik az életükből.

Van a Münchhausen szindrómának egy ritkább formája is, amely valódi betegségekkel is együtt jár. Ez a helyettesítő Münchhausen szindróma. Ebben a kórképben a szülő szándékosan megbetegíti a gyermekét, hogy azután őt vihesse kórházba. A betegségeket a legkülönfélébb módon idézik elő: ételbe tett méreg, szándékosan tévesen adagolt gyógyszerek, fojtogatás. Akad olyan esetleírás, amelyben az anya széklettel szennyezte be a gyermek kórházi infúzióját.

Sajnos a helyettesítő Münchhausen szindróma igen veszélyes. Az ilyen szülők gyermekei 10-30%-ban belehalnak az okozott betegségbe.

Szerencsére a Münchhausen szindróma igen ritkán előforduló mentális zavar, a helyettesítő Münchhausen pedig még ritkább.