Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Egy hatékony, kreatív, szerethető módszer, sokféle gyermekkori problémára

Kozma Nikolett képe
Ellenőrzött szakember

Gyermekpszichodráma! Egy módszer, amely egyaránt alkalmas a szorongó, stresszes vagy éppenhogy az indulatait nehezen kezelő gyerekek segítésére, és még sok egyéb gyerekkori pszichés probléma oldására, s mindez egy igazán szerethető formában. De mi is ez a módszer, és hogyan lehetséges ez? 

Ez a pszichológiai módszer valóban egyszerre segíti a  gátlások, szorongások, sőt az iskolai és egyéb mindennapos stressz oldását, de a gyermekkori agresszió kezelését is, és még sok olyan tipikusan a gyerekkorban megjelenő pszichés probléma vagy krízis megoldását mint a  beilleszkedés, válás, pszichosszomatikus panaszok stb... Ráadásul hamar megszeretik a gyerekek, mert kreatív, önfeledt játékkal lehetnek önmaguk, mindenféle teljesítményhelyzet nélkül.

Mi a gyermekjáték dráma / gyermekpszichodráma?

Egy gyermekeknek szóló csoportos pszichológiai módszer, ahol szimbolikus formában (azaz a mese és dráma elemeinek segítségével) jeleníthetik meg és dolgozhatják fel a kisebbek és nagyobbak azokat a számukra bonyolult helyzeteket, nehézségeket, amikkel szembesülnek hétköznapi életük során.

Hogyan működik? És miért olyan szerethető ez a módszer?

A gyermekek azáltal, hogy új szerepekben próbálják ki magukat (akár állatok, mesehősök bőrébe bújva, vagy növények, tárgyak megszemélyesítőjeként), személyiségük olyan részeit bontakoztathatják ki, amit még nem volt alkalmuk kipróbálni.

Ezáltal megbarátkoznak önmagukkal, megerősödhetnek sokszínűségükben. A mindennapokban pedig kiegyensúlyozottabbak lesznek, könnyebben tudják kezelni konfliktusaikat és jobban tudnak kapcsolatot teremteni a többiekkel.

A csoportos foglalkozás révén a gyermekek fejlődnek abban, hogyan tudnak alkalmazkodni egymáshoz és a közös szabályokhoz, szociális készségeik erősödnek. Megérezve a bizalmat és elfogadást, mernek önmaguk lenni. 

Könnyen megszeretik a gyerekek, mert ők játszani jönnek a csoportba, és nem "feladatozni", nem "doknénihez, dokibácsihoz", nem kőkemény fejlesztésre, hanem élmények megélésére, emóciók kiélésére, álmok, vágyak fantáziák megélhető, elfogadott kifejeződésére, anélkül hogy valamilyen elvárt teljesítménynek kéne megfelelniük. 

Kiknek szól?

Gyermekjáték-dráma csoportokat az óvodás (5-7 éves) és kisiskolás (6-10) korosztálynak egyaránt, a jelentkezők számától függően, a személyiség, kreativitás kibontakoztatásának elősegítése, stressz kezelés erősítése, és pszichés problémák kezelése céljából.

Milyen egy csoport? 

A csoportot mindig két felnőtt szakember vezeti, és általában 5-7 gyermek vesz részt. Ez azért különösen fontos, mert a gyermekjáték-drámában együtt játsszanak a gyermekekkel, ők is beöltöznek, szereplőnek választhatjék őket a gyerekek Így nemcsak levezényelik a közös történet alakítását, tartják az idői és szakmai kereteket, hanem velük együtt vesznek részt az érzelmi folyamatban, amit a mese eljátszása jelent.

Mindeközben egy biztonságos, elfogadó légkört biztosítanak mindenkinek egyformán. Bár ez egy természetes dolognak tűnik, mégis sok szülő tapasztalhaja azt, hogy gyermeke valamilyen okból nem mindig részesül az ugyanolyan bánásmódban az adott társas közegében (óvoda, iskola, agy akár a család), és valljuk be hogy nagylétszámú csoportban szinte lehetetlen ez a feladat. 

Ehhez fontos a csoportvezetői szerepek spontán megosztása, több szakember összehangolt munkája. A gyerekek ezáltal biztonságban érzik magukat, és visszajelentést kaphatnak utólag a lelki történésekre vonatkozóan nemcsak egymástól, hanem résztvevőként tőlünk is. Minden egyes új színtér, mindig egy tiszta lapot biztosít, így nincs szerepberögződés, és kivülről jövő beskatulyázás.

Ha szülők az alábbi problémákat észlelik, és ebben várnak segítséget, akkor érdemes megpróbálni a gyermekjáték drámát.

·       visszahúzódó, lassan teremt kapcsolatot

·       túlságosan aktív, nem tudja betartani a szabályokat

·       nem tud beilleszkedni a közösségbe (pl. nem beszél felnőttek társaságában, nem eszik az óvodában, stb.)

·       nehezen fejezi ki magát szóban, nagyon játékos

·       nem tudja feldolgozni a családi életeseményeket (válás, haláleset, betegség)

·       testi tüneteket produkál szervi ok nélkül (pl. rendszeres fejfájás, hasmenés)

·       kiegyensúlyozott, de szeretnék fejleszteni spontaneitását és kreativitását.

Hogyan lehet jelentkezni?

Az első interjú lehetőséget teremt, a szülő és gyermeke megismerkedjenek a pszichológusokkal. A gyermekpszichológus így el tudja dönteni, hogy valóban érdemes-e ezt a módszert választani, a szülők feltehetik kérdéseiket, és lehetőség nyílik arra, hogy elkezdjen kiépülni a bizalom a gyermekben.További részleteket tudhat meg a "Grimasz"  Csoportot hirdető program leírásban. Jelentkezni lehet díjmentes első interjúra az alábbi elérhetőségeken: