Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A düh kezelése

Gesler Lili képe
Ellenőrzött szakember

Bármilyen meglepő a düh és a harag az elvárásainkra épül. 

Elvárjuk az emberektől, hogy úgy bánjanak velünk, ahogy az nekünk tetszik. De van, hogy nem bánnak velünk úgy.
Elvárjuk, hogy a gyerekeink úgy cselekedjenek, ahogy mi akarjuk. De van úgy, hogy másképp tesznek.
Elvárjuk, hogy a kormány úgy kormányozzon, ahogy mi szeretnénk. De van, hogy másképp kormányoz.
Elvárjuk, hogy a főnök kedves legyen velünk, de van úgy, hogy nem kedves.  
Minden egyes alkalommal, ha nem úgy mennek a dolgok, ahogy szeretnénk, egy rés keletkezik az elvárásaink és a realitás között és ezt a rést a düh tölti meg. Ha valaki nem a mi szabályaink szerint játszik, vagy megszegi azt, és a mi kívánságaink ellenére cselekszik, akkor az egy meghívó arra, hogy rosszul érezzük magunkat. A meghívást elfogadhatjuk, vagy elutasíthatjuk. Rajtunk múlik.

Az első lépés a düh kezelésében az, hogy felismerjük, hogy van választásunk. Számtalan olyan dolog létezik, amit nem tudunk kontrollálni például az időjárást, más embereket, a betolakodó gondolatainkat, a fizikai érzeteinket és az érzelmeinket. Viszont ezeken belül amit tudunk kontrollálni, az a saját választásunk. Ha esik az eső választhatunk, hogy viszünk e magunkkal esernyőt, az, hogy a múltból tanulunk e szintén a mi választásunk, hogyan reagálunk másokra és helyzetekre rajtunk múlik. A mi választásunk, hogy mire fókuszálunk: arra amit nem tudunk kontrollálni vagy arra amit tudunk. 
Egy egyszerű technikával felismerhetjük a választásunkat. Lássuk hogyan.
Képzelj el valakit aki nagyon jól kezeli a haragját és akit ezért nagyra tartasz. Hívjuk Tominak. Hogyan jellemeznéd Tomit? Nyugodt? Asszertív? Kontrollált? Megbocsátó? Bármi jut eszedbe írd le.
Aztán tedd fel ezt a négy kérdést. 1. Mik az előnyei a dühnek?  2. Mik a hátrányai a dühnek? 3. Mik az előnyei, hogy Tomi kontrollált? 4. Mik a hátrányai, hogy Tomi kontrollált?

Az előnyöket és hátrányokat pedig úgy mérlegelheted, ha százalékban kifejezed és összeveted őket, például a düh előnye és hátránya: 40-60% vagy 10-90%.

Ne felejtsük el, hogy a düh, harag agresszió. Lehet, hogy nem tudjuk a haragunkat kontrollálni, de azt, hogy mit kezdünk vele azt igen. Lehetünk dühösek és passzívak, dühösek és agresszívak, dühösek és passzív agresszívak, dühösek és asszertívek. Rajtunk múlik. A harag felgyorsítja a reakciónkat, és ezért úgy tűnik, hogy nincs választás. Mégis képesek vagyunk rá. További technikák léteznek szerencsére a düh kezelésére, melyet a kognitív terápiában meg lehet tanulni.

 

Forrás: Beck Institut

Problémakör: