Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A drogfogyasztás kialakulásának lehetséges okai IV. rész

Pakai-Szűcs Réka képe
Ellenőrzött szakember

A serdülőkori kortárs kapcsolatok, a kortárscsoport viselkedése, vélekedései, érték- és normarendszere meghatározó a kamasz számára (Komáromi, 2000), így a drogfogyasztás kialakulásában is nagy szerepe lehet a kortársaknak. A társas nyomás más esetekben viszont elősegítheti a kívánt egészségmagatartás megnyilvánulását is (Bettinghaus, 1986).

A társadalom drogfogyasztással kapcsolatos ellentmondásos attitűdje kifejeződik egyrészt a jogi szabályozásban, mely bizonyos drogokat tilt, használatukat szankcionálja, másrészt a reklámokban, melyek más, legitim drogok használatára buzdít. Még ellentmondásosabbá teszi a helyzetet, hogy a legitim-illegitim szerek nem feltétlenül a kevésbé veszélyes – veszélyes felosztást követik, emellett a jogi szabályozást megalkotó állam a legitim, de káros szerek forgalmazásából jelentős bevételt tudhat magáénak (Komáromi, 2000). 

A fentiek alapján jól kiolvasható, hogy számos összetevő és azok különböző kombinációja tehető felelőssé azért, hogy valakiből fogyasztó válik. Ugyanakkor nem lehetséges konkrét szabályt alkotni arra, hogy miért alakul ki droghasználat a nagy fokú egyéni különbségek miatt. Valaki sokkal komolyabb negatív hatások ellenére sem válik használóvá, más kisebb stressz hatására is már valamilyen szerhez nyúl. Inkább úgy fogalmaznék, hogy az egyén személyiségéhez „illeszkedő” kiváltó okok összhatása válthatja ki a nem kívánatos magatartásmintát.

 

Pakai-Szűcs Réka pszichológus