Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Döntéseink, életfelfogások

Bácsi Lajos András képe
Ellenőrzött szakember

Dönteni nem is olyan egyszerű. mindannyian észrevehetjük mindennapi életünk során, hogy halogatjuk a döntéseinket. Ez egyrészt azért van, mert túl sok a választási lehetőség és a lehető legjobbat szeretnénk kiválasztani, másrészt pedig félünk a döntésünk következményeitől és attól, hogy esetleg rosszul választottunk. Nem merünk bízni magunkban. A döntésünk után meg állandó megerősítőket keresünk, hogy igazoljuk döntésünk helyességét. A döntésben egzisztenciánk válik valóságossá, ha pedig halogatunk, akkor pedig létünk válik bizonytalanná. Sokszor szokták mondani, hogy még egy rossz döntés is jobb a bizonytalanságnál.
Az egzisztencialista filozófia is azt üzeni, hogy választanunk kell életformák, gondolkodási módok és érzelmi attitűdök között. Kierkegaard három alapvető életstratégiáról beszél: esztétikai, etikai és vallási.
Esztétikai életfelfogás elsődleges célja az örömök megszerzése (jó ételek, italok). Idegen tőle az aszketizmus és a lemondás. Állandóan csak új és új örömökre törekszik. A szerelemben is állandóan csak az újat keresi, ott is menekül a megszokás elől. Ezt nevezzük donjuanizmusnak. Ahhoz, hogy az érdeklődést fenntartsuk, egyre erősebb ingerekre van szükség. Ilyen a modern fogyasztói társadalom is.
Etikai életstratégia nem magunk individualitása körül forog, hanem másokkal együtt, másokat segítve, etikus életet élve élünk. Családunk van, férjek és feleségek vagyunk, egy közösség tagjai. Az állandó új szerelmi kapcsolatok helyett megjelenik itt a házasság intézménye. Etikus ember kerüli az individualizmus szeszélyességét és kiszámíthatatlanságát. Ez a felfogás azonban rezignációhoz vezet.
A vallási életstratégia pedig a hitet jelenti. Kell valami keret, amiben tudunk hinni, valami magasztos.