Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Dolgozni a jó kapcsolatért

Milbik Zsuzsa képe
Ellenőrzött szakember

A jó kapcsolat nem magától talál meg, azt fel kell építeni. Szokták mondani, nem remélni kell, hogy sikerül az örök hűséget jóban-rosszban megfogadni, hanem eldönteni. A döntés maga azonban kevésnek bizonyulhat, ha nincs egy biztos alap, ami sikerben és nehézségben is megtartaná a párkapcsolatot. Ezért mi leginkább arra biztatjuk a fiatalokat, a jegyespárokat, törekedjenek önmaguk, egymás és az együtt alkotott egység megismerésére. Ez a tudás biztosítja, hogy meglássák és megértsék mozgatórugóikat, követhessék az egyéni és közös változásokat. Ezáltal olyan erőforrást építenek, amire bármilyen helyzetben támaszkodhatnak.

A házasságra való felkészülés során ajánlott fejleszteni bizonyos tulajdonságok kifejezését, gyakorolni készségeket, és feltenni nagy kérdéseket.

Tulajdonságok alatt gondolhatunk a türelemre, tiszteletre, felelősségvállalásra, rugalmasságra, őszinteségre, hálára, megbocsájtásra, kitartásra... Páronként más tulajdonságok és értékek jelenléte teszi boldoggá, élettelivé a kapcsolatot, ezeket érdemes átbeszélni, azonosítani, ki hogyan fejezi ki, ki miből veszi észre a másikon.

A készségek közül kiemelendő a kommunikáció- a hatékony kommunikáció tiszteletteljes, nem minősítő, a szóban mondottak és testbeszédünkben mutatottak összhangban vannak. Egy kapcsolatban hasonlóan fontos az aktív jelenlét, az együttműködés, a szükségletek képviselése, a határok tiszteletben tartása, a konfliktuskezelés…

Beszélgetéseitek során bizonyára már sok nagy kérdésen végigmentetek, érintőlegesen felhoztátok. Nem kell mindenről véglegesen megegyezni az esküvő előtt, azonban jó, ha tudjátok, milyen álláspontokon vagytok. Ezek a kérdések kapcsolódhatnak a családhoz, munkához, célokhoz, barátokhoz, magánélethez, intimitáshoz, határokhoz, pénzügyekhez, napirendhez, háztartáshoz…

Megtalálni az igazi társat nagyon fontos eleme a sikeres kapcsolatnak, de még fontosabb szeretetet, figyelmet, energiát fektetni egymásba. Ha ti is úgy gondoljátok, hogy az esküvő egy életforduló, a házasság valóban egy minőségi változást hoz kapcsolatotokba, az életetekbe, akkor ezt elő kell készíteni.