Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Decemberi stresszmentesítés - I. RÉSZ

Malindovszkyné Nádai Ivett képe
Ellenőrzött szakember

A béke nem a konfliktus hiánya, hanem a konfliktus kezelésének képessége.
(Dan Millman)

Hamarosan beköszönt az év utolsó hónapja. A decemberi időszakban a megszokott dolgok mellett még rengeteg tennivaló adódik. Vásárlás, sütés-főzés, karácsonyi ünnepségek, céges összejövetelek, ajándékozás, találkozók megszervezése. Emellett fogynak a tartalékaink, szabadságaink, energiánk. Fokozódik az igény a pihenésre és a nyugodt beszélgetésekre. Amennyiben lassítunk megoldható az egymásra figyelés, és a feszültségmentes ünneplés rugalmas tervezéssel, humorral és következetes szervezéssel.

Ahhoz, hogy gördülékenyen menjenek a dolgok döntéseket kell hoznunk! Érdemes elhatározni, hogy mit hogyan szeretnénk, kinek mi a feladata. Ha nagy a család, előnyös megállapodni előre abban, ki- mikor- hol tölti az ünnepeket. Hogyan lesz az ajándékozás, étkezés? Ezt érdemes átbeszélni az érintettekkel, majd tenni a megvalósításért. Leírni egyszerű, de tudom, hogy nem könnyű a kivitelezés. Azonban megéri! Ha időben gondolkodunk, sok energiát, időt spórolhatunk magunknak. Arról nem beszélve, hogy még a hajunk sem hullik ki az idegeskedéstől!

Az ünnepi hangulatot megalapozó ötleteket fűztem most koszorúba.

0. Gyűjtsük össze a következő hónap teendőit, programjait, feladatait a családunkra vonatkozóan. Írjunk mellé határidőket, dátumokat! Beszéljük át az érintettekkel hogyan képzeljük el a következő hónap "túlélését", úgy hogy még időnként béke és nyugi is legyen körülöttünk.

1. Őrizzük meg a türelmünket, higgadtságunkat, azoknál az apróságoknál, akkor is, mikor máskor robbanunk.

2. Ne feledjük: a karácsonyi nagytakarítás, főzés és ajándékvásárlás nem kötelező. Mi döntjük el, hogy szükséges-e. Azokat a teendőiket, melyek nem életbevágóan fontosak, elhalaszthatjuk januárra. Engedjük el a reklámok és a felesleges elvárások nyomását.

3. Ne akarjunk mindenkinek megfelelni! A nyílt egyeztetés sokszor sokkal célravezetőbb, mint mások - legtöbbször csak feltételezett - elvárásainak megfelelni. Sok esetben nem merjük szóba hozni a tágabb családban, hogy változtatni szeretnénk. Például nem szenteste akarjuk végigrohanni az összes szülőt és testvért.

4. Hagyjuk azt a problémát, amit hosszú ideje nem tudunk megoldani. A régóta fennálló problémák megbeszélésére az ünnepek előtt vagy után kerítsünk sort. Ha tehetjük majd higgadtan beszéljük át a gócpontokat valamint azt, hogy ki mit szeretne. Decemberben élvezzük a készülődést, és teremtsük meg a nyugalmat. Felnőttként talán erőpróba lesz számunkra, de tudatos odafigyeléssel kivitelezhető és megoldható.

5. Ne bosszankodjunk kisebb kellemetlenségeken! A legtöbb vitához apró félreértések, türelmetlen megjegyzések, bántó szavak vezetnek. Segíthet, ha különbséget teszünk lényeges és lényegtelen dolgok között. Kevésbé fontos, ha nem pont úgy történik minden, ahogy mi elterveztük. A békesség ilyenkor sokkal többet ér, mint a "tökéletes este", amit aztán feszülten töltünk el a veszekedések miatt.

6. Készítsünk menetrendet! Írjuk össze a szokásos ünnepi teendőket. Osszuk be őket úgy, hogy mindenre kellő idő jusson, beleértve a lazítást is. Rengeteg időt megspórolunk azzal, ha nem kell háromszor elrohanni a boltba, mert elsőre is minden szükséges hozzávalót megvettünk.

 

Hiábavaló persze 50 hasznos tipp is, tettek nélkül! 

A próba nehéz része: A MEGVALÓSÍTÁS - az Olvasó dolga!

Én csupán remélem, hogy sikerül elegendő ösztönzést adnom, hogy belevágjon! Tapasztalatból mondom, hogy csupán nyerhet rajta! Lehet, hogy már pár lépésen túl is van. Talán ott lapul már néhány ajándék a rejtekhelyeken. Egy-egy lista a teendőkről a táskában.

Fontos, hogy ne várjunk arra, hogy szeretteink kitalálják, mit szeretnénk, mire vágyunk! Mondjuk ki, vállaljuk fel az igényeinket!

Ha békés ünnepeket szeretnénk és fáradtak vagyunk, ami nem meglepő így év végén, vállaljuk fel, hogy ebben idén (is) jól jön a segítsége a többieknek.

Hamarosan folytatódik a cikk...

A meghitt készülődéshez kívánom, hogy figyeljenek az igazán fontos dolgokra! Tartsák távol magukat az energiavámpírizáló emberektől!
Értékeljék egymás apró gesztusait. Teremtsenek nyugodt, jó hangulatú estéket, amelyekből lehet töltekezni a sötét téli napokon!

Szeretettel: Nádai Ivett