Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A dánok a legboldogabbak a világon – mi a titkuk? – 2.

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Több mint 40 éve a dánok a legelégedettebb emberek a világon, Magyarország a 100. helyet sem éri el. Vajon a mi a titkuk? A kulcs a szemléletükben van és az ennek megfelelő neveltetésben. Ha össze akarnánk foglalni a lényeget, akkor 6 témát érdemes említeni: játék, hitelesség, átkeretezés, empátia, tisztelet és a meghitt együttlét.

Ebben a cikkben a második három tényezőről írok, amelyek elsajátítása pozitív változást hozhat a gyermekeink és a saját életünkbe:

4.     Az empátia: a másik helyzetébe való beleérzés képessége

 

A másokkal és önmagunkkal való együttérzés megtanít tisztelni önmagunkat és másokat; segítségével jobb kapcsolatokat alakíthatunk ki és elégedettséget ad.

Ha nem ítélünk el másokat, akkor sokkal elfogadóbbá válunk, meg merjük mutatni a saját sebezhetőségünket és jobban megértjük a másikét is, ezáltal közelebb kerülünk egymáshoz. Társas lényekként fontos számunkra mások támogatása, a családi és baráti kapcsolatok.

Legyünk empatikusak és ne ítélkezzünk, s akkor a gyerekeink sem fognak. Vegyük észre mások érzelmeit anélkül, hogy megítélnénk azokat.

 

5.     Megértés és tisztelet

A gyermekek kontrollálása, túlzott irányítása helyett értsük meg gyermekeinket és mutassunk irányukba bizalmat, és magyarázzuk el, hogy mit miért lehet vagy nem lehet csinálni. A fegyelmezés, a tekintélyelvű nevelés helyett a demokratikus dán-módszer a bizalmat és a rugalmasságot fejleszti a gyerekben azáltal, hogy igyekeznek megérteni őket és megbecsülni. Így a gyerekek is megértik és elfogadják a szülők szabályait, erősebb lesz az önkontrolljuk és kiegyensúlyozottabb, boldogabb gyerekekké válnak.

A dánoknál nem lehet hallani, hogy kiabálnak a gyerekkel. Inkább önkontrollt gyakorolnak, nyugodtak maradnak a helyzetekben és magyaráznak a gyereknek. Hiszen hogyan várhatnák el a gyerektől, hogy fegyelmezzék magukat, ha a szülő sem tudja.

 

6. Hygge, a meghitt együttlét

A hygge (hüge) egyre népszerűbb szó: A hygge a meghitt légkörben együtt töltött idő élvezete. Más szóval az a minőségi idő, amit a szeretteinkkel és önmagunkkal töltünk és benne vagyunk teljesen abban a jelen pillanatban.

Ez telhet társasozással, egy baráti vacsorával, a fa árnyékában pihentető üldögéléssel vagy egy vasárnapi családi étkezéssel. Ezek nagyon fontos pillanatok és sokkal jelentőségteljesebbek, mint bármilyen munkahelyi vagy egyéni siker.

A jóllét és a boldogság legpontosabb jelzője az a minőségi idő, amit a családunkkal és a barátainkkal töltünk. A dánok számára az együtt töltött meghitt időben fontosabb a “mi”, mint az “én”, félre tudják tenni az énközpontú célokat, érdekeket a közösség kedvéért. Hiszik, hogyha adnak a másiknak, akkor kapnak is (figyelmet, szeretetet, megbecsülést stb.). Boldog családi háttérrel, erős közösségi támogatással a gyerekek is boldogabbak lesznek és mi is.

 

Az első három tényező itt:

https://pszichologuskereso.hu/blog/danok-legboldogabbak-vilagon-mi-titku...