Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

A dánok a legboldogabbak a világon – mi a titkuk? – 1.

Bende Katalin képe
Ellenőrzött szakember

Több mint 40 éve a dánok a legelégedettebb emberek a világon, Magyarország a 100. helyet sem éri el. Vajon a mi a titkuk? A kulcs a szemléletükben van, és az ennek megfelelő nevelésben, neveltetésben. Ha össze akarnánk foglalni a lényeget, akkor hat témát érdemes említeni: szabad játék, hitelesség, átkeretezés, empátia, tisztelet és a meghitt együttlét.

Ha kiegyensúlyozott és boldog gyereket szeretnénk nevelni, akkor előbb magunk váljunk érzelmileg rugalmas, empatikus, pozitív realistává, aki nyitott és kíváncsi a világra.

Ebben a cikkben az első három tényezőről írok, amelyek elsajátítása pozitív változást hozhat a gyermekeink és a saját életünkbe:

1. A szabad játék:

A szabad játék arra tanítja a gyerekeket, hogy ne szorongjanak és segít leküzdeni a stresszt. Továbbá rugalmasságot, kreativitást, önkontrollt és a társas alkalmazkodó-képességet ad.

A gyerekeknek nem tökéletes világra és tökéletes szülőkre van szükségük, hanem érzelmi őszinteségre – a játékban is.

2. Hitelesség:

Fontos, hogy őszintén és úgy kommunikáljunk, hogy egyek legyünk önmagunkkal, azt érezzük, amit gondolunk. Fogadjunk el minden érzelmet, szabad érezni, és az érzelemkifejezés módja legyen megfelelő az adott érzelemmel. Ha szomorúak vagyunk, sírhatunk; ha dühösek, akkor ne sírjunk helyette, lehetünk indulatosak, mégse dühöngjünk, figyeljük meg érzelmeinket és arra is figyeljünk, hogy ne bántsunk meg másokat és magunkat sem a belső indulatunkkal.

Meg kell élnünk és meg kell tanítani a gyerekeket is arra, hogy megéljék az érzelmeik teljes skáláját és az értékrendjükkel összhangban viselkedjenek, hiszen így az élet nehézségivel könnyebben birkóznak meg. Hagyjuk el az üres dicséreteket, a kitartást dicsérjük, a feladatba fektetett munkát hangsúlyozzuk, ne az eredményt. Ezzel megtanulják, hogy ne adják fel és nem azt tanulják, hogy ha valami nem sikerül, akkor ők rosszak, buták, stb.

3. Átkeretezés:

Keretezzük át az átélt helyzeteket, vagyis lássuk meg a negatívnak megélt dolgokban a pozitívat is. A szenvedésen keresztül többet tanulunk  önmagunkról, mint a sikereink nyomán.

Ez a szemléletváltás egyik alapeleme. Nézzük más szemüveggel a valóságot.  Az átkeretezés hatékony módja, hogy megváltoztassuk a saját és a gyerekeink világnézetét és boldogabbá, elégedettekké váljunk. Az, hogy miként látjuk a dolgokat, meghatározza, hogy hogyan érzünk, a boldogság főként a mi hozzáállásunkon múlik.

Nem arról van szó, hogy “hurrá optimisták” legyünk, hanem inkább realista optimisták. Vagyis ne tegyünk úgy, mintha a pohár félig üres fele nem létezne, csak ne arra koncentráljunk, hanem a félig tele részére.