Ugrás a tartalomhoz

Jelenlegi hely

Cyberhonderek

Sági Andrea képe
Ellenőrzött szakember

Az új pszichés rendellenességnek az amerikaiak körében már 110 millió „áldozata” van. A cyberhonderek nem a Marsról jöttek, a kifejezés az internetes forrásokból információt szerző hipochondereket[1] takarja.  

 

Mit jelent a cyberhondria?

A cyberhonder szó, a cyber (internettel kapcsolatos) és a hipochonder („képzelt beteg”) szavak összetételéből származik: a hipochonderek félreértelmezik saját testi tüneteiket, és rögeszmésen félnek attól, hogy valamilyen súlyos, életveszélyes betegségük van.

A hipochondria elnevezése a bordák alatti porcos rész latin nevéből, a hipochondriumból ered. Ennek magyarázata, hogy a 17. században, amikor először leírták a betegséget, a Moliére drámájában is halhatatlanná tett "képzelt betegek" általában mellkasi fájdalmakkal járó rosszullétről panaszkodtak.

 

Mi jellemzi a cyberhondereket?

Az internet terjedésével a hipochonderek a tüneteik értelmezéséhez új „lehetőséget” kaptak, a világhálón rendszeresen egészségügyi oldalakat látogatók pedig elnyerték a cyberhonder címkét.

Dr. Kelli Harding pszichiáter, aki az egészséggel összefüggő szorongásokkal foglalkozik, meghatározása szerint a cyberhondria  „erős egészségszorongás, amelyet az online keresések generálnak”

A Baylor Egyetem kutatói szerint a cyberhondereket az különbözteti meg az internetről információt gyűjtő más emberektől, hogy nehezen tűrik a bizonytalanságot, és rosszabbul lesznek, amikor az észlelt „tüneteikre”, testi jeleikre megtalálják a vélt diagnózist.

Thomas Fergus Cyberpsychology,Behavior and Social Networking című folyóiratban így erről:

 

„Ha én olyan ember vagyok, aki nehezen tűri a bizonytalanságot, szorongóbbá válok, többet kutatok az interneten, többször ellenőrzöm a testemet, és gyakrabban megyek orvoshoz.”

 

Ahogy egy fiatalember fogalmazta meg pszichológiai tanácsadásomon:

 „Ha találok magamon egy foltot, egy dudort vagy reggel arra ébredek, hogy fájdalmat érzek a hátamban, azonnal elkezdem keresni az interneten, hogy milyen betegségem lehet, leginkább a ráktól félek. A rákos betegségeknek sokféle és bizonytalan tünete van. Aztán addig megyek mindenféle lehetséges kivizsgálásra, amíg minden leletem negatív nem lesz. Hiszen lehet, hogy beteg vagyok, csak az orvosok még nem találták meg, milyen betegségem van”.

A 30-as éveiben járó egészséges és jó fizikumú fiatalember az elmúlt fél évben 30 alkalommal volt orvosnál.

 

Milyen gyakori a cyberhondria?

Shana Lebowitz 2012-es cikke szerint az amerikaiak 61 százaléka használja az internetet arra, hogy egészségügyi kérdéseire választ kapjon, egy 2002-es amerikai felmérés, a Harris Poll szerint a cyberhonderek száma 110 millió fő, és évről évre nő. Németországban ez a szám 31 millió, Japánban pedig 48 millió.[2]  

A cyberhonderek általában fiatalabbak és jobban iskolázottak, mint az átlag lakosság. 82 százalékuk 18 és 29 év között van, 84 százalékuk diplomás, és 77 százalékuk átlagos évi jövedelme meghaladja a 75 000 dollárt.

Az adatok azt mutatják, hogy az internetezők egyre szélesebb tömege használja arra az internetet, hogy a különböző betegségekről és gyógymódokról felvilágosítást kapjon, vagy hogy ezek segítségével egészséges tudjon maradni.

 

Miért veszélyes az interneten való tájékozódás?

            Az internetes forrásokból származó információk nem megbízhatóak, senki nem ellenőrzi, hogy milyen tartalmak kerülnek fel és nem lehetünk biztosak benne, hogy egy orvos vagy egy egészségügyi szakember által írt tartalmat olvasunk.

A betegségektől való félelem nem új, azonban az online elérhető nagyszámú egészségügyi információ, amelyek eredete megkérdőjelezhető, megzavarhatja az érdeklődőt. Például, ha beírjuk a Google-be a „fejfájás” szót, biztos, hogy olvasható lesz a legrosszabb lehetőség is, miszerint agydaganatunk van. Ez viszont nem fordul elő, ha először az orvoshoz fordulunk panaszainkkal és utána, csak másodlagos forrásként használjuk az internetet.

 

A cyberhondria kezelése

            Mind a hipochondria, mind a cyberhondria esetében fontos hangsúlyozni és elfogadtatni, hogy a tüneteket nem organikus, szervi betegségek okozzák, hanem pszichés problémák állnak a háttérben és érdemes pszichológus, pszichiáter segítségét kérni. A testi betegségektől való tartós szorongás, nemcsak az egyén, hanem családja, környezete életét is megkeserítheti, továbbá olyan inadekvát szorongáskezelési eszközökhöz nyúlhat a cyberhonder, mint az alkohol és a drog. A stressz tovább erősíti a szorongást, ezért a terápia során a stressz hatékonyabb kezelését, különböző relaxációs technikákat is javasolt elsajátítani.  

 

 

Sági Andrea pszichológus

 
 

[1] Lásd a pszichologuskereso.hu-n korábban megjelent A hipochondria. Hipochonder vagyok vagy beteg? című cikket.

[2] Global Cyberchondriacs Study, Harris Interactive, January 2002 and The Harris Poll, March 2002.